Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Dalibor  Martínek

Dalibor Martínek

Šest let  byl šéfredaktorem týdeníku Ekonom. Jako garant ekonomického obsahu celého vydavatelství Economia určoval, o čem a jak psát v Hospodářských novinách či na Aktuálně.cz. Předtím byl zástupcem šéfredaktora Lidových novin. Pomáhal založit a etablovat deník E15, stál u rozjezdu programu ČT24 v České televizi či vedl domácí ekonomiku v Hospodářských novinách. dalibor.martinek@newstream.cz

články autora

Dalibor Martínek: Učitelé už zase chtějí stávkovat. Chtějí platy budoucnosti, ale žijí v Rakousku-Uhersku

Učitelé opět rebelují. Hrozí stávkou, patrně ji i uskuteční, 27. listopadu. Zavřou školy, nebudou učit. Děti ať prý zůstanou doma. Učitelé tam určitě zůstanou.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Inflace za říjen bude 8,3 procenta, tvrdí analýza ČNB. Klesnou před Vánoci sazby?

Spotřebitelské ceny za říjen podle analýzy České národní banky vzrostou meziročně o 8,3 procenta. Konkrétní číslo zveřejní Český statistický úřad v pátek ráno. Za září byl podle úřadu meziroční růst cen o 6,9 procenta.

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS

Dalibor Martínek: Bohatí bohatnou, chudí chudnou, říkají data. Takhle Fiala volby nevyhraje

Když se bavíte s developery, často vám potvrzují, co už tušíte. Drahé bydlení se v luxusních projektech, kde je byt spíš luxusní haciendou na skvělém místě v Praze, klidně a celkem rychle prodá za čtyřicet milionů korun. V hotovosti. I teď, v době realitní krize. Prodej bytových projektů nebo domů v cenách kolem deseti milionů, což je segment, který míří na lidi, kteří potřebují ke spolufinancování hypotéku, naopak vázne. Lidé, kteří potřebují bankovní financování, váhají. Úroky a tím i splátky jsou vysoké. V tomto segmentu lze trh nadále vystihnout slovem „vyčkávání“.

Přečíst článek
průmyslová výroba, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Proč česká ekonomika klesá? Protože má každý práci. Absurdní, ale pravdivé

Nová čísla vývoje ekonomiky potvrzují pokles výkonnosti České republiky. Meziročně česká ekonomika poklesla o 0,6 procenta. Co se to děje, Češi nepracují? Omyl, je to úplně jinak.

Přečíst článek

Zdeněk Hřib: Systém parkování v Praze se úplně změní. A centrum bude jen pro místní

Bývalý primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti), v současnosti radní pro dopravu, chystá revoluci v pražském dopravním systému. Auta podle jeho představ nepatří do centra. Před několika týdny vzbudily emoce Pražanů informace, že by měl být průjezd centrem města zpoplatněn. Jaká je pravda? Je to tak! Hřib na celém projektu dál pracuje. Zpoplatnění vjezdu zlehčuje slovy, že se bavíme pouze o „dvou ulicích.“ Kdy bude centrum Prahy neprůjezdné? Podle „dezinformací“ to mělo být už od začátku příštího roku. V cestě, „naštěstí“, stojí takzvané procesní okolnosti. Časově už jsme někde v hloubi roku 2024.

Přečíst článek
Český prezident Petr Pavel

Dalibor Martínek: Pavel nikdy nebude řečníkem nebo filozofem. Intuici na dobrá řešení ale má

Úvodní řeč Petra Pavla před rozdáváním vyznamenání byla utrpením nejenom pro řečníka. Dlouhý monotónní proslov plný klišé. Jako by ho napsal nějaký univerzální píárista, kterého si snad naši přední představitelé mezi sebou půjčují.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Jsou doktoři novodobá šlechta? Někdy se tak tváří. V podstatě jsou to montéři

Je tu další vlna protestů doktorů. Mladí lékaři hrozí, že od prosince nebudou dělat přesčasy. To by bylo celkem pochopitelné, nikdo nechce jen tak dělat přesčasy. Tady je ovšem v pozadí výhrůžka, že když nenastoupí do služby, nebude v Česku dostatečná zdravotní péče a někdo by to mohl odnést životem. Máme tady takové drobné vydírání.

Přečíst článek
Vyvážet obráběcí stroje do Ruska byla chyba. Hned to ukončíme, kaje se šéf české strojírenské firmy

Vyvézt obráběcí stroje do Ruska byla chyba. Víckrát se to nestane, kaje se šéf české strojírenské firmy

Obchodní společnost Labara má průšvih. Přes ní se podle zjištění Deníku N dostalo do Ruska několik obráběcích strojů, přestože se na ně od začátku konfliktu na Ukrajině vztahuje embargo. Proč se tak stalo? Proč firma, která obchoduje s výrobky tradiční české strojírenské společnosti Kovosvit obešla evropské zákazy a dovezla do Ruska své produkty? Newstream.cz v této souvislosti kontaktoval prokuristu společnosti Labara Oskara Mühlhanslema a žádal ho o vysvětlení. „Byl to zcela legální obchod dle všech platných nařízení a zákonů. Bohužel management ruské firmy se bez našeho vědomí domluvil s odběratelem v Turecku, a ten jim pak stroje prodal,“ tvrdí manažer. Jak je to doopravdy?

Přečíst článek
Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Není čas na experimenty, náš reaktor jako jediný funguje, říká Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Na konci října je uzávěrka výběrového řízení na dodavatele jaderného bloku v Dukovanech. Jde o největší tendr České republiky za posledních třicet let, jeho hodnota bude ve stovkách miliard korun. Jaké bude konečné číslo je v rovině spekulací. Očekává se účast tří firem, americké Westinghouse, francouzské EdF a korejské společnosti KHNP. Petr Brzezina, šéf českého zastoupení Westinghouse, poskytl pro newstream.cz exkluzivní rozhovor ještě před uzávěrkou soutěže. Firma se dlouho k výběrovému řízení nevyjadřovala. Nechala se však vyprovokovat „předbitevní“ palebnou přípravou konkurence. „Jsme jediný z účastníků, jehož jaderný reaktor funguje v praxi,“ říká Brzezina. Otázka ceny za vybudování jaderných bloků podle něj není podstatná. „Hlavní je, že bude mít Česko novou elektrárnu.“

Přečíst článek
Dalibor Martínek hovoří s Martinem Machalou (v popředí)

Odložená hypotéka je nový fenomén na trhu, okoukali jsme ho v cizině, říká zakladatel Ownest Machala

Jak získat vlastní bydlení, když na něj nedosáhnu? To je klíčová otázka, která trápí tisíce Čechů. Martin Machala, který se dlouhodobě věnuje otázkám bydlení, přišel před necelými dvěma lety na nové řešení. V principu jde o toto: Byt si vyberete, Machalova společnost ho za své peníze pořídí, a dá vám smlouvu, podle které v něm budete nějaký čas bydlet v nájmu, a až bude vaše finanční situace lepší nebo až budou hypotéky dostupnější, byt odkoupíte.

Přečíst článek
Dalibor Martínek hovoří s Martinem Machalou (v popředí)

Můžete bydlet a nyní drahou hypotéku si odložit, říká zakladatel Ownest Machala

Na trhu už téměř dva roky panuje situace, kdy většina nových zájemců nedosáhne na hypotéku a nemůže si tak pořídit vlastní nemovitost. Každý z účastníků trhu na to nějakým způsobem reaguje. Lidé se překlopili do nájemního bydlení. Developeři, aby své nové byty prodali, vymýšlejí širokou škálu slev nebo velmi populární zvýhodněnou hypotéku.

Přečíst článek
Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Dalibor Martínek: Soumrak nájemního bydlení. Bude dražší a přísnější. Majitelé bytů utahují šrouby

Jan Rafaj, šéf firmy Heimstaden, která převzala byty po OKD a je tudíž největší společností v zemi, která poskytuje nájemní bydlení, se dopustil myšlenky. Bylo by podle něj ideální, kdyby v Česku vzniknul nějaký úřad, který by se věnoval nájemnímu bydlení.

Přečíst článek
Byty v Praze meziročně zlevnily

Nová data: Byty v Praze meziročně zlevnily. Nájmy však rostly a krize na trhu bydlení se prohlubuje

Krize v prodeji nových nemovitostí v Česku dál pokračuje. Newstream získal exkluzivně nové údaje od analytické společnosti Flat Zone, společnosti, která sleduje a analyzuje údaje z trhu nemovitostí. Výsledek? Propad cen nemovitostí dál pokračuje. A to nejen u starších nemovitostí, ale i v segmentu nové výstavby. Důvodem je nízká nabídka nových nemovitostí, jejich vysoká cena a nedostupné bankovní financování při aktuálním úroku kolem šesti procent za hypotéku.

Přečíst článek
Škola v přírodě za dva tisíce na noc. Koho ještě mají živit rodiče dětí?

Dalibor Martínek: Škola v přírodě za dva tisíce na noc. Koho ještě mají živit rodiče dětí?

Proč by měly být v polovině října společenským tématem školy v přírodě? V době, kdy celou společností „hýbe“ vládní úsporný balíček? Děti přece odjíždějí na pobyty až v květnu nebo v červnu.

Přečíst článek
Jan Čermák

Zemětřesení u Soukupa. Chceme firmu zachránit, tvrdí nový spolumajitel Empresy Jan Čermák

Do mediálního domu Jaromíra Soukupa vstoupil nový účastník, Jan Čermák. Ten se dlouhodobě věnuje vymáhání nesplácených pohledávek. Čermák je známý především svou účastí v případu investiční skupiny Arca slovenského investičního predátora Pavola Krúpy. Čermák v tomto právně složitém případu zastupuje zájmy mnoha věřitelů s pohledávkami v řádu miliard korun. Nyní se vložil do situace kolem zadluženého mediálního podnikání Jaromíra Soukupa, majitele televize Barrandov a mnoha jiných společností, včetně zastřešující společnosti Empresa Media. Soukup je mediálně velmi činný a veřejně známý, z pozice majitele je moderátorem mnoha televizních pořadů své televize. Newstream.cz získal exkluzivní vyjádření nového spolumajitele Soukupovy skupiny, Jana Čermáka.  

Přečíst článek

News box

Centrální banka USA podle očekávání nechala základní úrok beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta. Úroky nezměnila šesté zasedání za sebou.  V prohlášení banka naznačila, že se stále přiklání k případnému snižování nákladů na úvěry, upozornila ale na nedávné neuspokojivé údaje o inflaci.

USA uvalily nové❌❌❌ sankce na stovky osob a subjektů v souvislosti s Ruskem. Sankce se vztahují i na více než desítku firem se sídlem v Číně a v Hongkongu, informovala agentura Reuters s odkazem na údaje z webu amerického ministerstva financí. Sankce jsou namířeny například proti společnostem spojeným s ruským projektem na těžbu zemního plynu a výrobu zkapalněného zemního plynu LNG 2 v Arktidě. Uvaleny byly také na ruskou leteckou společnost Pobeda, což je nízkonákladová divize Aeroflotu.

Americký 💲💲💲dolar před dnešním koncem dvoudenního zasedání měnového výboru centrální banky USA oslabuje. Investoři se zaměří hlavně na vyjádření šéfa Fedu Jeroma Powella, zvláště na to, jaký zaujme postoj k dalšímu vývoji úroků vzhledem k tomu, že inflace nadále zůstává nad dvouprocentním cílem.
Tržby společnosti Yum Brands, majitele řetězců restaurací s rychlým občerstvením 🍗KFC, 🍕Pizza Hut či 🌮Taco Bell, se v prvním čtvrtletí poprvé od pandemie nemoci covid-19 v roce 2020 snížily. To je dalším důkazem toho, že jedna z nejodolnějších částí spotřebitelské ekonomiky oslabuje, upozornila agentura Bloomberg. Zisk se sice zvýšil na 314 milionů dolarů z loňských 300 milionů, zaostal však za očekáváním.
Britskému výrobci luxusních🚗🚗🚗 vozů Aston Martin vzrostla v prvním čtvrtletí ztráta více než se čekalo, protože firma vyrobila méně vozů a finanční náklady se prudce zvýšily. Očištěná ztráta před zdaněním se prohloubila na 110,5 milionu liber (3,2 miliardy korun) z 57,3 milionu liber ve stejném období loni.  Číst více
Ve 🌄🌄🌄Špindlerově Mlýně a ve SkiResortu Černá hora-Pec začala letní sezona. Ve Špindlerově Mlýně se rozjela po jarní pauze sedačková lanovka na Medvědín a ve SkiResortu kabinová lanovka na Černou horu, informovala střediska na webech. Hlavní novinkou jsou letní obdoby skipasů. Dnes ráno bylo v Královéhradeckém kraji většinou jasno, na horách do 12 stupňů Celsia, na hřebenech Krkonoš kolem šesti.

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. V době rozpadu Československa v roce 1992 byl také místopředsedou federální vlády a vedl ministerstvo práce a sociálních věcí. Macek, známý svými výraznými a často kontroverzními slovy i činy, z aktivní politiky odešel v roce 2001. Sdělila to společnost Albatros Media, která vydávala jeho knihy. 

Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023
Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023 profimedia.cz

Světové akciové indexy letos rostou, v dubnu ale některé sestoupily z rekordních úrovní. Nejsledovanější americký S&P 500 stoupl o 6️⃣procent.

Stovky lidí si ve středu v bruselském parku Cinquantenaire připomněly 20. výročí rozšíření Evropské unie roztažením obří vlajky EU. Nečekaně je přišla pozdravit i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Přítomní rovněž drželi v rukou vlajky deseti zemí, které v roce 2004 do unie vstoupily, včetně České republiky. Číst více
Bance Creditas v roce 2023 meziročně vzrostl čistý provozní 💰💰💰zisk o 148 procent na 1,13 miliardy korun. Téměř o pětinu loni stoupl počet klientů, ke konci roku jich banka měla více než 205 tisíc. Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2023 stoupl podle dat České národní banky souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy Kč na 104,4 miliardy korun.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme