Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Štěpán  Kult

Štěpán Kult

Absolvoval Vyšší odbornou školu publicistiky. Nyní pokračuje v navazujícím studiu na Metropolitní univerzitě Praha. Rok pracoval v deníku E15. V redakci newstreamu je od května 2022. 

články autora

Londýn

Nájmy v Londýně razantně zdražují. O jeden byt bojuje padesát zájemců

Vyšší sazby hypoték a omezený počet volných bytů na trhu tlačí cenu pronájmů v nejlepších londýnských čtvrtích úroveň před pandemií, píše agentura Bloomberg. Problémy jsou také s nájmy.

Přečíst článek
Elon Musk

Musk na Twitteru zavtipkoval o koupi Manchester United. Akcie klubu reagovaly růstem

Nejbohatší muž planety Elon Musk na sociální síti Twitter vtipkoval o koupi anglického fotbalového klubu Manchester United. Vtip se neobešel bez reakcí fanoušků, kteří by koupi uvítali, uvedla agentura Reuters. Akcie klubu v premarketu přidávaly i čtyři procenta, zisky ale postupně odepsaly.

Přečíst článek
Španělský miliardář Amancio Ortega

Ortegovo módní impérium skomírá. Vydělat chce na investicích do realit a energetiky

Investiční společnost Pontegadea španělského dolarového miliardáře Amancia Ortegy posílila investice do realit a energetických podniků. Činí tak v čase, kdy se Ortegovu oděvnímu impériu Inditex, pod které spadá například módní řetězec Zara, přestává dařit. Akcie podniku za posledních pět let ztratily téměř pětinu své hodnoty, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek
George Soros

Soros těží z růstu akcií. Zvýšil svůj podíl v Amazonu. Portfolio rozšiřuje o Teslu

Miliardář a filantrop George Soros zvýšil přes svůj fond Soros Fond Managment podíl akcií ve velkých technologických firmách. Stalo se tak před sérií růstů akcií těchto firem v uplynulých čtyřech týdnech. Zvýšil podíl v největším e-shopu na světě Amazonu, softwarové společnosti Salesforce a konglomerátu Alphabet, informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Maniny

Dvacet let od povodní. Jak se Praha připravila na povodně?

Od roku 2002 vzniklo v Praze téměř 20 kilometrů protipovodňových zábran, od zemních valů, betonových stěn a až po vrata uzavírající Čertovku. Ochrannou funkci plní i projekty vznikající u řeky. Podívejte se na některé z nich.

Přečíst článek

Inflace ovlivňuje milostný život v USA. Roste napětí, kdo by měl zaplatit účet

Zdražování, které je ve Spojených státech nejvyšší za 40 let, se projevuje i na chování uživatelů online seznamek. Ti se teď totiž daleko více zajímají o příjmy svých potenciálních partnerů, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Účet Elona Muska patří k nejcennějším na Twitteru

Pět dnů, které otřesou Muskem, nebo Twitterem. Soud bude už v říjnu

Twitter může urychlit soudní spor s miliardářem Elonem Muskem kvůli tomu, že Musk odstoupil z nákupu této sociální sítě za 44 miliard dolarů (bilion korun). Hlavní soudkyně soudu v Delaware rozhodla, že proces by se měl konat v říjnu a trvat pět dní, informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Pařížská ulice v Praze.

Vše zdražuje, ale luxus na Pařížské posiluje. V Praze otevřel Chanel

Na český trh vstoupilo 15 nových značek. Sázejí na to, že se Češi nebudou bát utrácet ani v období krize. Zároveň ale chtějí zaplnit díru ze ztráty ruského trhu. Většina otevřela v Praze. Jedná se převážně o prodejce oblečení a doplňků. V Pařížské ulici přibyly luxusní značky Chanel a Balenciaga. 

Přečíst článek
Smažený sýr, ilustrační foto

Smažák už stačit nebude. Aby restaurace krizi překonaly, musí nabídnout víc

Čechů, kteří chodí na obědy, významně ubylo. A na podzim jich v restauracích bude ještě méně. Aby podniky krizi ustály, musí inovovat. Nabídnout mnohem víc než smažák, varují zástupci gastra.

Přečíst článek
Karty a žetony

Asijské Las Vegas jde do lockdownu. Macao uzavírá největší casina světa

Od příštího týdne se v čínském městě Macao uzavře veškerý byznys v souvislosti s pandemií viru covid-19. Opatření se podruhé dotknou i kasin, informují zahraniční agentury. Macao je největším centrem hazardních her v Číně a nachází se zde mimo dalších velkých casin i druhé největší na světě The Venetian Macao.

Přečíst článek
NEWBrew

Nejzelenější pivo na světě mají v Singapuru. Vaří ho z recyklované odpadní vody a jde na dračku

V asijském ostrovním státě Singapur si lze koupit pivo, které je vyrobené z recyklované odpadní vody. Rozdíl prý zákazníci nepoznají. Značka NEWBrew vznikla spojením vládní agentury PUB, která je zodpovědná za dodávky pitné vody a lokálního řemeslného pivovaru Brewerkz. Sládek Brewerk z uvedl, že pivo mizí ze supermarketů tak rychle, že by mohlo být do konce července vyprodané, informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Ben & Jerry's

Zmrzlina ve víru politiky. Unilever prodává izraelskou divizi Ben & Jerry's

Prodejce potravin Unilever prodal v Izraeli práva na značku zmrzliny Ben & Jerry’s. Učinil tak v reakci na vlnu kritiky spotřebitelů a hrozby bojkotů, když Ben & Jerry’s minulý rok oznámila, že zastaví prodej svých produktů v židovských osadách na západním pobřeží Jordánu, které patří pod území Palestiny, kterou Izrael okupuje. Spor vznikl z toho důvodu, že i když Ben & Jerry’s spadá pod Unilever, má na základě akviziční smlouvy vlastní představenstvo, informovala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
účty, ilustrační foto

Průzkum: Polovina Čechů žije od výplaty k výplatě. Další zdražování může mít fatální následky

Životní úroveň Čechů prudce padá. Domácnosti hodnotí svoji ekonomickou situaci podobně jako za minulé krize před více než deseti lety. Polovina lidí dotázaných v květnovém průzkumu agentury STEM uvádí, že nemůže vyjít se současným příjmem. Dvě pětiny se děsí budoucnosti v podobě dalšího zdražování.

Přečíst článek
Wall Street, ilustrační foto

Akciový S&P 500 je na tom nejhůře za půl století. Dopadá na něj inflace a obavy z recese v USA

Index akcií největších na burze obchodovaných podniků v USA S&P 500 je na tom nejhůře od roku 1970. Od začátku roku dosud klesl o 21 procent, nejvíce za stejné období v předchozích 22 letech. Očekává se, že toxická kombinace vysoké inflace a tvrdého přístupu Fedu uvrhnou ekonomiku Spojených států do recese, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Britští přepravci chystají obří stávku

Blíží se největší stávka britských dopravců za desetiletí. Restaurace prodělají miliardy

Britští dopravci jdou v úterý do stávky, která může zdevastovat turistický a gastro průmysl, které se vzpamatovávají z pandemie COVID-19. Ztráty mohou přesáhnout až jednu miliardu liber (přes 28 miliard korun). Bude se jednat o největší stávku za poslední desetiletí, informovala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

News box

Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala 🏅 Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. 
Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Evropská unie dnes poprvé uvalila 📜 sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme