Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Jana  Havligerová

Jana Havligerová

Jako novinářka působí víc než čtvrt století. V Hospodářských novinách, Euru i E15 se věnovala tématům z ekonomiky a politiky. Je absolventkou Univerzity Karlovy, Fakulty sociálních věd a žurnalistiky.

články autora

Prezidentští kandidáti jsou vybráni. Na tahu nejsou voliči, ale Nejvyšší správní soud, říká komentátorka newstream.cz Jana Havligerová.

Jana Havligerová: Prezidentští kandidáti jsou vybráni. Na tahu nejsou voliči, ale Nejvyšší správní soud

Fáze prezidentské volby, která se dá nazvat Člověče nezlob se, skončila. A byl to masakr. Z jedenadvaceti uchazečů o Hrad pustilo ministerstvo vnitra na startovní čáru pouhých devět. Jsou to ti, kteří – s výjimkou Nerudové a Pavla – nespoléhali na podpisy občanů a zajistili si podporu zákonodárců. Ti druzí, jejichž listiny nesplnily zákonné požadavky, se hodlají bránit, konečné slovo má Nejvyšší správní soud, upozorňuje komentátorka Newstreamu Jana Havligerová.

Přečíst článek
Bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) odevzdal podpisové archy na ministerstvu vnitra, 4. listopadu 2022, Praha

Jana Havligerová: Andrej Babiš v rouše beránčím

Kampaň před prezidentskou volbou se konečně pořádně rozjíždí. Zatím si kandidáti jen kolíkují hřiště, rozdávají spíše úsměvy a vstřícné rozhovory. Je potřeba rozumně rozložit síly. Sem tam to ale přeci jenom zajiskří. Třeba Andrej Babiš v rozhovorech nešetří slovy pokora a smíření, dokonce si malinko sype popel na hlavu. Aby vzápětí v košatých větách náležitě vychválil sám sebe a zostudil současnou vládu.

Přečíst článek
ilustrační foto

Politický diář Jany Havligerové: Senátorky vymýšlejí nové vyznamenání. Zasloužily by metál

Členky senátního podvýboru pro rodinu Chalánková a Kolářová navrhují, aby horní komora oceňovala manželské páry za věrnost. Chtějí tím poukázat na krásu manželského svazku. Jelikož parametry výběru ještě nejsou stanoveny, několik námětů k zamyšlení by se mohlo hodit. Především by mělo být explicitně řečeno, že z výběru jsou vyloučeny páry žijící takzvaně na hromádce. Otázka je, zda by se vyloučení nemělo týkat sice sezdaných, ale bezdětných dvojic.

Přečíst článek
Zleva: primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a Adam Scheinherr (Praha sobě)

Politický diář Jany Havligerové: Piráty postihl rozsáhlý výpadek paměti

Šéf Pirátů Bartoš vnímá povolební situaci v Praze jako přehnanou power-play, kterou hraje SPOLU, tedy ODS, lidovci a TOP09. Je přesvědčený, že hlavní město by nadále mělo mít podobné vedení jako doposud: „Vidím to tak, že dosavadní koalice fungovala dobře.“ Pro osvěžení paměti - fungovala tak dobře, že ani parta primátora Hřiba, ani skupinka Čižinského aktivistů volby nevyhrála, voliči působení Pirátů a Prahy sobě odměnili třetím a čtvrtým místem. To jsou fakta.

Přečíst článek
Andrej Babiš

Jana Havligerová: Babiš hraje o beztrestnost, férová hra to nebude

Ústava, konkrétně její článek 65 říká, že prezidenta republiky nelze po dobu výkonu jeho funkce zadržet, trestně stíhat ani stíhat pro přestupek nebo jiný správní delikt. A to se hodí, zvlášť když se spor o Čapí hnízdo nevyvíjí v Babišův prospěch, říká komentátorka newstream.cz Jana Havligerová.

Přečíst článek
Prezident České republiky Miloš Zeman udělil vyznámenání

Politický diář Jany Havligerové: Týden plný vášní. Zeman, Paroubek, Hřib a ti další

Tradičně největší politické vášně rozvířilo udílení státních vyznamenání. Metály teď nechme stranou, a stejně tak malicherné chování prezidenta. Zatímco Hrad žil přípravami na slavnostní večer, v zemi spontánně vypukla ostrá soutěž, kterou můžeme nazvat třeba „K Zemanovi nepojedu, k Zemanovi nepůjdu“.

Přečíst článek
Václavské náměstí v Praze

Jana Havligerová: Svoboda versus Hřib. Mač, ve kterém na vítěze radši nesázejte

Vydírají pražští Piráti v čele s dosluhujícím primátorem Zdeňkem Hřibem vítěze komunálních voleb – uskupení Spolu vedené Bohuslavem Svobodou? Odpověď může znít ano, a stejně dobře i ne. Vybrat si může každý podle svého gusta. Tak si shrneme si fakta.

Přečíst článek
Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Bez Babiše je ANO jak chromá kobyla

Předseda Andrej Babiš má covid, ANO kvůli tomu opět odkládá rozhodnutí jakého a jestli vůbec pošle kandidáta do prezidentského klání. Původně měla být nejpozdějším termínem středa 26. října, nově by to mělo být pondělí 31. října. Není vůdce, není rozhodnutí. A není to už jedno?

Přečíst článek
Petr Gazdík, bývalý ministr školství, má novou roli. Je náměstkem svého nástupce

Politický diář Jany Havligerové: Co politik, to náměstek. Když ne teď, tak příště

Fialově vládě se skoro podařilo opravit zásadní chybu českého volebního systému – nutnost skládat koaliční kabinety.

Přečíst článek

Politický diář Jany Havligerové: Stropnický prezident? Zatím sonduje, co by bylo kdyby

Exministr obrany Martin Stropnický, momentálně ambasador v Tel-Avivu, se prý poptává, zda by se v případě nezvolení hlavou státu mohl vrátit na post velvyslance v Izraeli. Tak pokud se Andrej Babiš ještě nerozhodl, kdo by byl tím pravým kandidátem za ANO na funkci prezidenta, dovolím si připomenout, že na ambasádě ve Finsku je Adam Vojtěch. Je to taky fešák jako Stropnický, bonusem navíc by bylo, že je jisté, jaká žena by v případě jeho úspěchu zaujala místo první dámy. Hlavní ovšem je, aby Babiš při tom přebírání možných uchazečů nepřebral.

Přečíst článek
zleva: Marian Jurečka, Petr Fiala, Tomáš Czernin

Jana Havligerová: Koalice Spolu se lekla efektu studených radiátorů

Vládní koalice Spolu do prezidentské volby vlastního kandidáta nepostaví. V prvním kole dokonce ani nehodlá doporučit voličům, kterému z uchazečů o funkci hlavy státu by měli dát svůj hlas. Favority má ale hned tři. V abecedním pořadí - senátora Pavla Fischera, bývalou rektorku Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla.

Přečíst článek
Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Andrej Babiš je zklamaný, pivo zdarma ani salám nezabraly

Šéf ANO zhodnotil senátní volby na Vysočině, kde se osobně angažoval za Janu Nagyovou, jednoznačně. Zmobilizoval se proti nim celý polistopadový kartel – rozuměj především Kalousek a navrch se k němu přidali zpěváci „pan Koller z Lucie a pan Klus“, kteří na předvolebním koncertu podpořili šéfa Senátu Miloše Vystrčila. Navíc, když dělal v Jihlavě kampaň, tak „strašně pršelo“. Hrůza. A to přitom ten salám, který Babiš rozdával, ani neměl prošlou lhůtu spotřeby.

Přečíst článek
Andrej Babiš

Senátní volby: Výprask pro Andreje Babiše

Šéf ANO tak dlouho a usilovně vykřikoval, že podzimní volby jsou referendem o Fialově vládě, až se mu skutečně podařilo mobilizovat voliče. Ty, kteří preferují koalici Spolu nebo v ní sdružené jednotlivé partaje. Jestli se něco alespoň vzdáleně přibližuje referendu, pak jsou to senátní volby, a hnutí ANO je drtivě prohrálo.

Přečíst článek
Jozef Síkela

Jana Havligerová: Je na čase říct Síkelovi: Máte padáka

Premiér Fiala musí odvolat ministra průmyslu Síkelu. Nejpozději den poté, co skončí české předsednictví Evropské unie. Možnost, že předseda vlády chce během této mise zachovat dekórum, je velmi chabá, ale jakž takž přijatelná omluva.

Přečíst článek
premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Plzeňští Piráti a zástupci STAN otevřeli Pandořinu skříňku

Premiér Petr Fiala se po návratu z královského pohřbu Alžběty II v Londýně pochlubil, že si krátce pohovořil s novým anglickým králem a stihl se pozdravit také s americkým prezidentem Joe Bidenem. Pěkné. Jen jestli má na Karla a Pepu také čísla na mobil. Andrej Babiš by si je určitě přivezl.

Přečíst článek

News box

Čína je mezi zhruba stovkou delegací, které zatím  nepotvrdily účast na mírové konferenci o Ukrajině, kterou pořádá v polovině června Švýcarsko. Dnes to podle agentury Reuters řekla švýcarská prezidentka Viola Amherdová. Švýcarsko pozvalo na 160 delegací. Rusko, které válku na Ukrajině vede, podle dřívějších informací pozvánku na jednání nedostalo. Konference by se měl zúčastnit i český prezident Petr Pavel.
Ruský prezident 👴 Vladimir Putin dnes představil velitelům vojenských okruhů nového ministra obrany Andreje Belousova. Podle serveru BBC News to bylo poprvé od začátku války na Ukrajině, co Putin ukázal všechny velitele okruhů. 
Prodejce oděvů Esprit se dostal do finančních potíží. Skupina podala u 👨‍⚖️ soudu v Düsseldorfu návrh na vyhlášení insolvence na mateřskou společnost Esprit Europe a na šest německých dceřiných společností. S odvoláním na sdělení skupiny Esprit Holdings Limited to dnes uvedla agentura DPA. Firma bude v obchodní činnosti zatím pokračovat.
Pražská burza dnes posílila. Index PX 📈 zpevnil o 0,49 procenta na 1563,43 bodu. Vzhůru mu pomohly především akcie polostátní energetické skupiny ČEZ. Opačný vliv na index měla hlavně banka Moneta. Vyplývá to z údajů na webu burzy.
Téměř šest měsíců po parlamentních volbách v Nizozemsku se uskupení čtyř stran včetně krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) vítěze voleb Geerta Wilderse 🤝 dohodlo na vytvoření vlády. Podle agentury Reuters to dnes v Haagu oznámil Wilders, který se ale nestane premiérem. 
Německá finanční společnost Commerzbank má za sebou nejlepší kvartál od začátku roku 2011. Čistý zisk 📈 zvýšila v prvních třech měsících roku o 29 procent na 747 milionů eur (18,5 miliardy korun), což je více, než se čekalo. Banka to uvedla dnes na svém webu. Zvýšila zároveň výhled čistých úrokových výnosů na celý rok.
⚠️ Slovenský premiér Robert Fico byl dnes po výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelen a jeho život je ohrožen. Informoval o tom Ficův facebookový profil s tím, že premiéra převáží vrtulník z Handlové do nemocnice v Banské Bystrici. Agentura Reuters uvedla, že podle mluvčí nemocnice v Handlové byl Fico při vědomí a jeho životní funkce byly stabilizovány. Číst více
Za atentát označil mluvčí slovenského ministra vnitra Matej Neumann útok na premiéra 👨 Roberta Fica, kterého dnes postřelil útočník, jehož policie zadržela. Informovala o tom slovenská média. 
⚠️ Slovenský premiér Robert Fico byl dnes podle listu Denník N postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi mezi lidi. Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi, napsal list. Podle slovenské televize ministerského předsedu převážejí do nemocnice v Banské Bystrici. Číst více
Vláda dnes  přerušila projednávání zákona o podpoře bydlení. Po jednání kabinetu to novinářům řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle něj je třeba vyřešit rozpory, které kolem zákona přetrvávají, bude to vyžadovat mimo jiné jednání se samosprávami. Zákon by měl vytvořit systémovou podporu pro osoby ohrožené bytovou nouzí.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme