Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Způsoby, jak vytvořit z obývacího pokoje pohodlný a krásný prostor pomocí dekorací

Způsoby, jak vytvořit z obývacího pokoje pohodlný a krásný prostor pomocí dekorací
Majster regál, užito se svolením
Komerční spolupráce

Obývací pokoj je srdcem každé domácnosti, kde rodina sdílí spoustu krásných okamžiků. Jak ale udělat z tohoto prostoru nejen funkční místnost, ale i estetický úkryt plný pohodlí? Zde je osm kroků, které vám pomohou vytvořit z vašeho obývacího pokoje opravdový ráj.

Reklama

Není na tom nic složitého, ale musíte vědět, jak postupovat. Soustředit se musíte hlavně na:

  • plánování,
  • barvy,
  • osvětlení,
  • osobní dotek v prostoru.

Plánování

Začněte plánováním prostoru. Zvažte umístění nábytku, osvětlení a barevnou paletu. Využijte online nástroje pro vizualizaci, abyste mohli sledovat, jak se jednotlivé prvky budou do místnosti hodit. Můžete ale také přesouvat předměty, které již máte v rámci místnosti. Na vlastní oči uvidíte, kde ještě něco chybí nebo co změnit. Můžete si samozřejmě pozvat i odborníka, jestli plánujete úplně nový prostor. Jestli již máte nějaký nábytek a nějaké zkušenosti, jistě to zvládnete sami.

Barvy

Barevná paleta hraje klíčovou roli v atmosféře obývacího pokoje. Volte teplé a uklidňující barvy, které tvoří harmonii. Experimentujte s kontrasty – kombinace jemných odstínů s výraznými barvami dodává prostoru dynamiku. S barvami to ale nesmíte přehánět. Vyberte si maximálně 3 barvy a v jejich tónech vytvořte celý prostor. Jinak bude pokoj vypadat podivně a rušivě. Barevné kombinace s bílou jsou osvědčenou klasikou, ale vyzkoušet můžete i vzorované tapety.

Sídlo společnosti Kloboucká lesní

Nejlepší česká architektura? Prestižní cenu získal chrám ze dřeva od libereckých architektů

Ocenění Obce architektů letos putuju do libereckého ateliéru Mjölk. Architekti Jana Macha, Jana Vondrák a Filip Cerha zaujali mezinárodní porotu projektem experimentální dřevostavby.

Přečíst článek

Komfortní nábytek

Nábytek by měl nejen skvěle vypadat, ale také poskytovat maximální pohodlí. Přemýšlejte o rozložení sedací soupravy, aby byl prostor pohodlný a přívětivý. Doplněk měkkých polštářů a přikrývek zvyšuje úroveň komfortu. Na polštáře si pořiďte povlaky. Můžete je pravidelně měnit a získat každých pár týdnů jiný vzhled pohovky jen díky tomu, že vyměníte povlaky.

Osvětlení s atmosférou

Kombinace různých zdrojů světla vytváří příjemnou atmosféru. Základní osvětlení může být doplněno o stojací lampy, lustry nebo svíčky. Volte teplé odstíny, které vytvářejí intimní a relaxační prostředí. Až budete nakupovat žárovky, soustřeďte se na LED osvětlení s teplými tóny. Studené světlo se hodí do koupelny nebo kuchyně, ale pro útulnou atmosféru potřebujete žluté světlo.

Umělecké prvky a dekorace

Umění a dekorativní prvky dodávají osobitost místnosti. Vyberte si obrazy, sochy nebo fotografie, které vás oslovují. Přidání rostlin a květinových aranžmá přináší do místnosti přírodní svěžest. Police do obývacího pokoje vám hodně pomohou. Nemusíte mít vše jen na komodách nebo stole. Ozdobte si také své zdi a zároveň získejte další úložný prostor. Krásnou ozdobou jsou totiž také knihy.

Jiří Vajner, generální ředitel Creditas Real Estate.

Roste zájem o vybavené byty, ve kterých je vše až po příbory, říká ředitel Creditas Real Estate

Nejen vysoké hypoteční sazby a růst cen nemovitostí míchají kartami na domácím realitním trhu. Mladší generace už tolik netouží po vlastním bydlení a raději dává přednost finanční nezávislosti a větší flexibilitě. Po letech tak roste zájem o nájemní bydlení, na což reagují i developeři. „Trend týkající se přesunu části klientů směrem k nájemnímu bydlení předpovídáme už delší dobu, část kapacit v našich projektech proto věnujeme právě tomuto typu bydlení,“ říká Jiří Vajner, generální ředitel Creditas Real Estate. 

Přečíst článek

Praktické úložné prostory

Udržujte pořádek pomocí praktických úložných prostorů. Stolky s úložným prostorem, knihovny a skříně pomáhají udržet věci na svém místě, čímž zamezují nepořádku. Využít můžete proutěné košíky nebo látkové (i dřevěné) boxy, které vám s organizací hodně pomohou. Jestli máte malé děti, tyto pomocníky nesmíte podceňovat.

Textilní dotek a osobní prvky

Použití kvalitních textilií přidává do místnosti pocit tepla. Velkou výhodou textilních prvků je fakt, že budete mít v místnosti mnohem lepší akustiku. Navíc se budete cítit pohodlně a atmosféra se okamžitě zlepší. Záleží pouze na vás, kolik vzorů, barev a struktur si pro svůj domov vyberete. Zvolit můžete deky a přikrývky, závěsy, koberce i polštáře.

Přidejte do obývacího pokoje osobní dotek. Fotografie rodiny, suvenýry z cest, nebo vlastnoručně vytvořené dekorace dodávají místu charakter a osobnost. S těmito kroky máte recept na to, jak vytvořit z obývacího pokoje nejen praktický prostor, ale i inspirativní a pohodlné útočiště, do kterého se rádi vracíte. Buďte kreativní a bavte se s dekorováním!

Pavel Vopařil, CEO Bonami

Vopařil z Bonami: Chceme dělat vše pro zákazníky co nejsnazší

„Kamennou prodejnu jsem si vysnil. Ocenění za nejlepší prodejnu je pro mě i celý tým velká obměna, “ říká CEO Bonami Pavel Vopařil. V rozhovoru prozradil, že kamenných prodejen nábytku a dekorací Bonami by mělo v budoucnu přibývat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jak vybrat svítidla do podhledu: na co se zaměřit a na co dát pozor

Jak vybrat svítidla do podhledu: na co se zaměřit a na co dát pozor

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme