Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlato je vysoko, Nordgold toho využije. Chystá se na burzy v Moskvě a Londýně

Nordgold, zlato, těžba zlata, Rusko,
Nordgold
 ČTK

Ruský těžař zlata Nordgold plánuje uvést své akcie na burzy v Moskvě a Londýně. Podle listu Financial Times (FT) se tak podnik snaží využít obnoveného růstu ceny zlata. Nordgold, který ovládá rodina ruského oligarchy Alexeje Mordašova, má v plánu vyplácet i dividendy. Firma má aktivity v Rusku, Kazachstánu a ve východní Africe, připomněla agentura Bloomberg.

Reklama

Zájem investorů o těžaře zlata v loňském roce vzrostl, když cena žlutého kovu vystoupila na rekord. Následný pokles ceny však letos v březnu přiměl jiného ruského těžaře, firmu GV Gold, odložit plánovaný vstup na burzu na neurčito. Od té doby nicméně cena zlata opět výrazně stoupla a tento týden se vyšplhala až nad 1916 dolarů (asi 40 tisíc korun) za troyskou unci (31,1 gramu). Dostala se tak na nejvyšší úroveň od 8. ledna.

Investoři nyní nakupují zlato kvůli obavám z růstu inflace. Analytici ze společnosti ANZ Research předpokládají, že ve druhé polovině letošního roku cena zlata opět dosáhne psychologicky důležité hranice 2000 dolarů za troyskou unci, kterou poprvé pokořila loni v srpnu.

Loňská produkce společnosti Nordgold činila milion troyských uncí zlata. Firma hodlá v příštích třech letech produkci zvýšit o 20 procent, upozornila agentura Reuters.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Češi prchají před inflací ke zlatu

Lukáš Kovanda: Strach z Trumpa v Bílém domě rekordně zdražuje zlato

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme