Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zbrojovka Colt CZ v prvním čtvrtletí zvýšila výnosy, zisk ale klesl. Prodala méně zbraní

Zbrojovka Colt CZ v prvním čtvrtletí zvýšila výnosy, zisk jí ale klesl
Profimedia
 ČTK

Holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) vykázal za první čtvrtletí výnosy 3,667 miliardy korun. Meziročně byly vyšší o 21,7 procenta. Upravený čistý zisk zbrojařské skupiny dosáhl za tři měsíce 359,9 milionu korun, ve srovnání se stejným obdobím loni klesl o 47,8 procenta. Příčinou zmenšení zisku bylo snížení provozních marží a rovněž pokles finančního výsledku skupiny na základě vývoje měnových kurzů. Vyplývá to z konsolidovaných neauditovaných finančních výsledků holdingu.

Reklama

Počet prodaných zbraní holdingu za první letošní čtvrtletí klesl ve srovnání s prvními třemi měsíci loňského roku o 5,5 procenta na 140 136. Krátké palné zbraně byly zastoupeny téměř z 59 procent, dlouhé palné zbraně z více než 41 procent. Prodeje dlouhých zbraní společnosti za první čtvrtletí meziročně vzrostly, zatímco prodej zbraní krátkých poklesl.

Upravený ukazatel EBITDA očištěný o mimořádné položky za první tři měsíce roku 2024 skupině meziročně klesl o 28,5 procenta na 488,4 milionu korun. Pokles podle zástupců Colt CZ souvisí s vyššími náklady na marketingové kampaně na podporu komerčního trhu v USA, zpožděným náběhem některých nových produktů, provozními výdaji do rozvoje švýcarského výrobce munice swissAA a kvartální sezonností prodejů. EBITDA je hospodářský výsledek před započtením úroků, daní a odpisů.

Podle generálního ředitele a předsedy představenstva Jana Drahoty byl letošní první kvartál nejúspěšnější v historii skupiny z hlediska tržeb. „Zaznamenali jsme výrazný nárůst prodejů zákazníkům z řad ozbrojených složek, mimo jiné díky konsolidaci výrobce střeliva swissAA, zároveň však klesla ziskovost v důsledku slevových akcí na povzbuzení zastoupení CZ na americkém komerčním trhu,” uvedl Drahota. Pro zbytek roku podle něj Colt CZ očekává výrazný nárůst výkonu, a to jak formou organického růstu, tak i díky konsolidaci výsledků společnosti Sellier & Bellot, jejíž akvizici holding úspěšně dokončil k 16. květnu.

Další slavná zbrojovka bude v českých rukou, tentokrát podnikatele Schönfelda

V Česku se rodí další zbrojařský magnát, Robert Schönfeld. Jeho investiční skupina RSBC kupuje rakouského výrobce pušek Steyr Arms. Schönfeld se tak zařadí mezi zbrojařskou první ligu, které vládne miliardář Michal Strnad, majitel CSG a úspěšně mu sekunduje René Holeček, který vlastní Colt.

Přečíst článek

Reklama

Letos firma čeká výrazný růst

Na celkových výnosech společnosti za první čtvrtletí se z 47,7 procenta podílely výnosy v USA. Výnosy v České republice dosáhly 17,1 procenta, výnosy dosažené na evropském trhu bez ČR tvořily 11,5 procenta. Podíl Kanady činil 11,2 procenta, Asie 4,3 procenta a Afriky 0,8 procenta. Výnosy v ostatních státech světa činily 7,4 procenta. Skupina za první kvartál investovala 183,1 milionu korun, meziročně o 19 procent více.

Podle Drahoty mohou letos celkové výnosy skupiny dosáhnout 20 až 22 miliard korun, výše upraveného ukazatele EBITDA by se měla pohybovat v rozmezí 4,3 až 4,4 miliardy korun. „Obojí představují nárůst přibližně 40 až 50 procent oproti roku 2023,” uvedl Drahota.

Colt CZ je předním světovým výrobcem ručních palných zbraní a munice pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další komerční využití. Své produkty prodává především pod značkami Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, CZ-USA, Dan Wesson, Sellier & Bellot, swissAA, Spuhr a 4M Systems. Skupina sídlí v České republice. Ve svých výrobních závodech v ČR, USA, Kanadě, Švédsku, Švýcarsku a Maďarsku zaměstnává více než 3600 lidí. Z 54,5 procenta je vlastněna holdingem Česká zbrojovka Partners SE, z 27,7 procenta společností CBC Europe S.à r.l. a podíl 17,8 procenta tvoří veřejně obchodované akcie.

Loni společnost vykázala za celý rok rekordní výnosy téměř 14,856 miliardy korun. Čistý zisk holdingu dosáhl bezmála 2,043 miliardy korun.

Akcie čínského Tencentu se mohou zhodnotit až o 50 procent

Tencent, Nvidia i český Colt. To jsou velké příležitosti pro zbohatnutí v roce 2024

Které akcie se v roce 2024 dočkají největšího zhodnocení? Akciovými hity příštího roku mají být firmy zaměřené na inovativní léčbu vážných chorob či na zelený vodík, z velkých jmen pak Tencent, BP nebo Nvidia. Alespoň tedy podle porovnání nynější ceny a cílové ceny za 12 měsíců v konsensu mezinárodních analytiků, jak jej zachycuje Bloomberg. Zhodnocení může být až takřka 200 %.

Přečíst článek

Americký podnik Vista Outdoor odmítl nabídku na spojení s českou Colt CZ

Americký podnik Vista Outdoor odmítl spojení s Colt CZ, přednost dává Strnadovu CSG

Americký výrobce munice a outdoorového vybavení Vista Outdoor odmítl nabídku na spojení, kterou mu předložila česká zbrojařská skupina Colt CZ. Vista ale nadále doporučuje prodej své muniční divize Sporting Products jiné české firmě, a to Czechoslovak Group (CSG), jak oznámila v říjnu. Hodnota této transakce činí 1,91 miliardy dolarů (42,5 miliardy korun).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme