Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Západ Německa stávkuje za vyšší mzdy. Zrušeno bylo přes 300 letů, včetně těch do Prahy

Západ Německa stávkuje za vyšší mzdy. Zrušeno bylo přes 300 letů, včetně těch do Prahy
ČTK
 ČTK

Varovná stávka odborů za vyšší mzdy v pondělí ochromila provoz na letištích v západoněmeckém Düsseldorfu a Kolíně nad Rýnem/Bonnu. Zrušeno bylo přes 300 letů a dalších několik desítek spojů bylo přeloženo na jiná letiště. Protest v obou směrech zasáhl i ranní a večerní linku společnosti Eurowings mezi mezi Prahou a Düsseldorfem.

Reklama

Letiště v Kolíně nad Rýnem/Bonnu na dnešek plánovalo 136 letů s cestujícími, ale kvůli stávce jich 131 zrušilo. „Pasažéry naléhavě prosíme, aby si před cestou na letiště ověřili u své letecké společnosti či cestovní kanceláře stav svého letu,” uvedlo letiště.

V Düsseldorfu, který je metropolí západoněmeckého Severního Porýní-Vestfálska, bylo na dnešek připravováno 330 letů. Kvůli akci odborů se ale 205 letů neuskuteční a dalších zhruba 40 bylo převedeno na jiná letiště nebo odloženo na úterý. Správa düsseldorfského letiště uvedla, že se s odbory dohodla na zachování pohotovostního provozu, který umožní odbavit zdravotnické a humanitární lety.

S Düsseldorfem má Praha přímé letecké spojení, které ale bylo na dnešek zrušeno. Ranní linka do Prahy s přistáním v 08:20 a následným odletem do Düsseldorfu v 09:00 stejně jako večerní spoj s přistáním v české metropoli v 19:50 a odletem ve 21:50 byly pro dnešek zrušeny, jak na svém webu uvedly aerolinky Eurowings.

Letadlo Aeroflotu

Zdeněk Pečený: Proč nás aerolinky berou na hůl?

Letenky z Prahy patří poslední dobou k těm nejdražším v Evropě. U delších letů se při odletu z jiného evropského města dají ušetřit desetitisíce korun.

Přečíst článek

Stávky se neomezují jen na dopravu

„Stávkou zaměstnanci společně vytvářejí tlak na zaměstnavatele, protože stávající vyjednávání o kolektivních smlouvách ve veřejné službě nepřinesla žádnou přijatelnou nabídku,” uvedla o dnešním protestu Andrea Beckerová, která je vedoucí pobočky odborů Verdi v Severním Porýní-Vestfálsku.

„Inflace, vysoké ceny energií a potravin přivádějí většinu zaměstnanců do nejisté situace. Mnozí už nevědí, jak zaplatit nájem a naplnit ledničku. Potřebují na živobytí výrazně více peněz. Zaměstnavatelé to musejí pochopit a odpovídajícím způsobem zareagovat. Dobrou práci zaměstnanců musejí ohodnotit, a ulevit jim tak od obrovského finančního tlaku,” dodala.

Vyjednávání o nových kolektivních smlouvách se podle Verdi týká mimo jiné zaměstnanců většiny leteckých společností, letištních hasičů nebo pracovníků pozemních služeb. „Požadují zvýšení platů o 10,5 procenta, nejméně pak o 500 eur (11 800 korun) měsíčně,” uvedly odbory. Zaměstnavatelé nabídli zvýšení mezd o pět procent postupně ve dvou krocích a jednorázovou platbu 2500 eur (59 tisíc korun).

Život v Severním Porýní-Vestfálsku v pondělí ochromily další varovné stávky, k protestu za vyšší mzdy se přidali mimo jiné řidiči hromadné dopravy, úředníci nebo zaměstnanci školek. Provoz je omezen i na několika klinikách.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme