Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Středula: Odbory budou chtít růst mezd o osm až deset procent

Odborář Josef Středula kritizuje vládní úsporný balíček.
ČTK
 ČTK

Odbory budou doporučovat při kolektivních vyjednáváních pro příští rok růst průměrný růst mezd v privátní sféře o osm až deset procent. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi (ČT) to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Jedním z důvodů pro tento růst je podle něho očekávaná inflace, kterou odbory odhadují v roce 2024 na 5,5 až šest procent.

Reklama

Prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček očekává inflaci mezi dvěma až třemi procenty. "Chápu, že je pro kolektivní vyjednávání třeba nastavit nějaké vyjednávací limity. Ale pevně věřím, že rozumní odboráři si uvědomují, že přidávat musí být z čeho," reagoval ve stejném pořadu Zajíček. Rozumí podle svých slov požadavku odborů vrátit zaměstnancům propad reálných mezd. "Pokud ale nebude v Česku hospodářský růst, těžko lze mluvit o navyšování platů, byť je to bolestné," dodal.

"Náš požadavek pro vyjednávání kolektivních smluv v privátní sféře je průměrně osm až deset procent tam, kde to půjde. Tam, kde je situace lepší, samozřejmě více," uvedl dnes Středula. Připomněl v této souvislosti, že od ledna 2021 do konce roku 2023 činí celková inflace 33 procent. Dopady na vyšší inflaci bude mí podle něj zejména snížení dotací pro výrobce energeticky vysoce náročného zboží a pro teplárenství. V žádném případě se také nedá v příštím roce očekávat dvouprocentní růst ekonomiky, ale spíše jen jednoprocentní, míní.

Pokles reálné mzdy a nižší spotřeba

Středula upozornil na korelaci mezi poklesem reálné mzdy a poklesem české spotřeby, která klesá 16 měsíců v řadě. Doporučovaný osmi až desetiprocentní růst mezd si podle něj některé firmy rozhodně dovolit budou moci. "Jsou firmy, které problémy mít budou. Proto budeme postupovat individuálně. Ale když jsme si spočítali situaci, jaká je, kam jsme se dostali, souhrnný požadavek má tuto hodnotu," poznamenal. Podle Zajíčka by měla být jednání různá v konkrétních podnicích, jednotlivých sektorech. "Byl bych velmi opatrný, abychom mluvili o takovémto nárůstu," podotkl.

Česká národní banka v letní prognóze uvedla, že příští rok očekává inflaci 2,1 procenta. Ministerstvo financí předpokládá v roce 2024 inflaci 2,8 procenta a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) 3,5 procenta. Odhadu odborů se blíží prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF), který inflaci předpokládá 5,8 procenta.

Tempo meziroční inflace v srpnu opět zpomalilo, když spotřebitelské ceny v meziročním srovnání stouply o 8,5 procenta, zatímco v červenci byly meziročně vyšší o 8,8 procenta. Čísla za září zveřejní Český statistický úřad (ČSÚ) v úterý 10. října.

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Odbory vyšší minimální mzdou přilily olej do žhnoucího inflačního kotle. Vláda by jim neměla ustupovat

Lukáš Kovanda: Odbory se se zvýšením minimální mzdy urvaly z řetězu. Vláda by jim neměla ustupovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme