Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další žaloba na Google. Tentokrát od několika amerických států

Státy Texas, Indiana a Washington a federální okrsek kolem hlavního města USA Washingtonu podaly v pondělí žalobu na americkou technologickou společnost Google. Podle nich zasahuje do soukromí svých zákazníků a uživatele klame.
Pixabay

Státy Texas, Indiana a Washington a federální okrsek kolem hlavního města USA Washingtonu podaly v pondělí žalobu na americkou technologickou společnost Google. Podle nich zasahuje do soukromí svých zákazníků a uživatele klame. Dává jim totiž falešný dojem, že se mohou rozhodnout, které informace o nich Google shromažďuje, uvedla agentura AP. Google se hodlá bránit a tvrdí, že žaloba vychází ze zastaralých a nepřesných informací.

Reklama

„Zákazníci, kteří používají produkty Googlu, nemohou Googlu zabránit v tom, aby zaznamenával, ukládal a zpeněžoval jejich polohu,“ píše se v žalobě podané u federálního okrsku. Technologický obr má podle ní „bezprecedentní schopnost monitorovat každodenní aktivity zákazníků“.

TikTok

TikTok připravil Google o prvenství. Je nejnavštěvovanější stránkou světa

Čínská platforma pro sdílení krátkých videí TikTok překonala hranici miliardy aktivních uživatelů měsíčně. Stala se tak nejnavštěvovanější internetovou stránkou na světě. Vyplývá to y údajů americké společnosti Cloudflare.

Přečíst článek

Podnikatelský model Googlu závisí na neustálém sledování uživatelů,“ uvedl ve vyjádření generální prokurátor federálního okrsku Karl Racine. Podobné stížnosti k soudu dali i jeho kolegové ze států Texas, Indiana a Washington.

Google má podle Racina značný finanční zájem na tom, aby mlžil ohledně toho, jakým způsobem sbírá a nakládá s daty o poloze svých uživatelů. Podle žaloby uživatelům záměrně komplikuje snahu ze shromažďování dat se vyvázat. Údaje o poloze zákazníků přitom hrají klíčovou roli v prodeji digitální reklamy, který mateřské společnosti Googlu za rok 2020 přinesl na tržbách 150 miliard dolarů (3,3 bilionu korun).

HSBC

Brusel ztrestal pětici bank za kartel devítimiliardovou pokutou

Evropská komise (EK), která plní i roli antimonopolního úřadu, vyměřila nadnárodním finančním institucím UBS, Barclays, RBS, HSBC a Credit Suisse pokutu 344 milionů eur (8,7 miliardy korun) za kartel při obchodování s měnami.

Přečíst článek

Mluvčí firmy Jose Castaneda médiím řekl, že se Google hodlá proti žalobě bránit a „uvést věci na pravou míru“. „Generální prokurátoři přišli s případem založeným na nepřesných tvrzeních a zastaralých prohlášeních ohledně našich nastavení,“ uvedl ve vyjádření. Google podle něj v posledních letech učinil řadu vylepšení, díky nimž je možné jednoduše spravovat, jak je nakládáno s daty o poloze uživatelů. Firma také omezila množství dat, která o svých zákaznících ukládá, pokračuje prohlášení.

Google se dostal do řady sporů v USA i v EU, zejména kvůli zneužívání svého výsadního tržního postavení při vyhledávání obsahu na internetu a poskytování reklamy. Nově podaná žaloba je v podstatě totožná se stížností z roku 2020 z Arizony, kterou se nyní zabývají soudy. V rámci tohoto sporu vyšlo najevo, že i někteří zaměstnanci Googlu vyjadřovali pochybnosti ohledně toho, jak firma nakládá s daty uživatelů, kteří dali najevo, že nechtějí, aby firma zaznamenávala jejich polohu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Lukáš Kovanda: Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme