Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Víc než polovina českých nemovitostí je podpojištěná

Víc než polovina českých nemovitostí je podpojištěná
ČTK
 ČTK

V České republice je 53 procent všech uzavřených smluv na pojištění nemovitostí v současné době podpojištěno, a to jak u hlavních budov, tak také u vedlejších staveb, jako jsou pergoly, garáže nebo zahradní domky. Zároveň 13 procent Čechů nemá vůbec pojištěné své rodinné domy a 40 procent bytové jednotky. Vychází to z průzkumu finančně poradenské společnosti FinGO vytvořeného na základě 3000 dotázaných klientů.

Reklama

Podpojištění nemovitosti je situace, kdy je částka, na kterou je sjednáno pojištění nemovitosti nižší než hodnota na znovupořízení obdobné nové při totální škodě. To se může stát, když se cena nemovitostí zvýší, ale pojistné krytí zůstává stejné. Pokud je nemovitost podpojištěná a dojde k pojistné události, může to znamenat, že pojištěnec nedosáhne na dostatečné odškodnění, se kterým by se mu podařilo obnovit majetek do původního stavu.

Podpojištění jako důsledek vysoké inflace

K podpojištění nemovitostí dochází nyní podle specialistky na neživotní pojištění společnosti FinGO Ireny Jakobové v důsledku vysoké míry inflace. „Kvůli vzrůstajícím cenám stavebních materiálů, ale také rostoucím cenám práce snadno dojde k tomu, že stávající pojistná smlouva již není aktuální. Stávající pojistné smlouvy totiž s největší pravděpodobností obsahují nízké pojistné částky, čímž k podpojištění dochází," řekla Jakobová.

Podle průzkumu 36,6 procenta klientů situaci podpojištění svého majetku dobře nerozumí. Z průzkumu mezi poradci společnosti FinGO vyplynulo, že téměř 82 procent jejich klientů má sjednané komplexní pojištění, tedy nemovitosti, domácnosti i odpovědnosti za škodu a 11,3 procenta klientů má pojištěnou pouze nemovitost, na kterou aktuálně čerpá hypotéku.

Řada lidí si své nemovitosti podle Jakobové vůbec nepojišťuje, protože neradi řeší nahodilost, na kterém je pojištění postaveno. Procento nepojištěných domů je pak oproti bytům mnohem menší hlavně kvůli pocitu jistoty, uvedla.

Digitální finančně poradenská společnost FinGO začala v České republice fungovat v roce 2021. V současnosti zaměstnává přes 580 lidí. Společnost je součástí lokální investiční skupiny InTeFi Capital podnikatele a investora Lukáše Nováka. Ta vlastní a řídí české a slovenské společnosti z oblastí informačních technologií, financí a developmentu. Podíl vlastní také například v technologické skupině BiQ Group.

Instalovali jste soláry na střechu? Pozor na podpojištění

Instalovali jste soláry na střechu? Pozor na podpojištění

Pokud jste se rozhodli být energeticky co nejvíce soběstační a nechali jste si instalovat na střechu rodinného domu solární panely, znamená to, že jste zvýšili hodnotu své nemovitosti. To byste měli co nejdříve, nejlépe ještě dopředu, oznámit své pojišťovně, u které jste uzavřeli pojištění nemovitosti a ve smlouvě upravit hodnotu nemovitosti. Jen tak se vyhnete riziku podpojištění a sankcím, které z něj vyplývají.

Přečíst článek

Obcí Hrušky na jihu Moravy se v červnu 2021 prohnalo tornádo

Pojistky na domy a byty jako víno nezrají. Pokud si je nehlídáte, můžete se dost divit

Statisícům bytů a domů v Česku chybí pojištění nebo je zcela nedostatečné. Podle nejhorších expertních odhadů se to týká už každého druhého bytu, který v případě nešťastné události bude problém opravit. A netýká se to jen těch, kdo vůbec pojištěni nejsou. Nastavení pojistky ovlivňuje i růst cen nemovitostí, stoupající inflace, a tedy i dražší ceny stavebních prací a materiálů. Podpojištěni můžete být ovšem snadno i kvůli tomu, že jste si zrekonstruovali byt nebo koupili soláry či tepelné čerpadlo, upozorňují v anketě pro newstream.cz všechny oslovené pojišťovny.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme