Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Věřitelé rozhodli. Tameh půjde do reorganizace

Huť Liberty Ostrava
ČTK
 ČTK

Společnost Tameh Czech, která je dodavatelem energií pro huť Liberty Ostrava, půjde do reorganizace, rozhodli o tom na schůzi v Ostravě věřitelé. Usnesení o povolení reorganizace ještě musí vydat soud. Tameh uvádí, že se do úpadku dostal kvůli tomu, že mu Liberty, jejíž provozy stojí, přestala platit.

Reklama

„Děkujeme za širokou podporu všem věřitelům, ať už zajištěným, nebo nezajištěným. Můžeme se dál soustředit na přípravu reorganizačního plánu, který bude obsahovat buď dohodu s Liberty, anebo prodej společnosti Tameh,“ řekl novinářům mediální zástupce Tamehu Patrik Schober. Zájemců o koupi firmy je podle něj dost, záležet bude ale například na nabídkové ceně.

Přes 180 věřitelů Tamehu přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za více než osm miliard korun, některé pohledávky jsou ale například zdvojené. Insolvenční správce Dominik Hart dnes řekl, že reálný dluh Tamehu činí zhruba miliardu korun.

Tameh Czech se nachází přímo v areálu hutního podniku Liberty Ostrava, který je jeho jediným zákazníkem. V úpadku je od loňského prosince. Insolvenční návrh, který na sebe podal, Tameh zdůvodnil tím, že mu Liberty dlouhodobě neplatila. Hart řekl, že Liberty dluží Tamehu přes dvě miliardy korun.

Vítkovice Steel

Další rána pro ocelářský průmysl. Firma Vítkovice Steel prohloubila ztrátu

Ostravská hutní firma Vítkovice Steel prohloubila v roce 2022 svou ztrátu oproti roku 2021 o 314,5 milionu na 422,7 milionu korun.

Přečíst článek

Tameh přestal Liberty dodávat energie a od loňského 22. prosince jeho provoz stojí, stejně jako většina provozů Liberty. Tameh má zhruba 300 zaměstnanců, většina z nich je od prosince doma. Schober řekl, že výpovědi od té doby dali jen jednotlivci. „Tameh má velice dobrý vztah se svými zaměstnanci. Je s nimi v kontaktu a velice málo z nich podává výpovědi,“ řekl Schober.

Insovenční správce konstatoval, že dnešní jednání bylo až nadmíru rychlé. „Byla projevena jednoznačná shoda věřitelů dlužníkovi Tameh Czech poskytnout možnost reorganizace, se kterou insolvenční správce naprosto souhlasí. Společnost i zaměstnanci si to zaslouží, takže nyní spouštíme reorganizaci,“ řekl Hart.

Uvedl, že nyní musí znalec ohodnotit majetkovou podstatu firmy. „Tam je předpoklad, že znalecký posudek by měl být v červnu. Na základě toho proběhne další soudní jednání, kde věřitelé odsouhlasí znalecký posudek. Následně bude uloženo dlužníku, aby ve lhůtě 120 dnů předložil reorganizační plán, kde už musí být přesně uvedeno, jak bude reorganizace probíhat,“ řekl insolvenční správce.

Sanjeev Gupta

Guptovo ocelářské impérium je v problémech. A nejen v Česku

Ocelářská společnost Liberty Steel se potýká s problémy od pádu jejího hlavního věřitele Greensill Capital v roce 2021. Kromě Česka, kde vlastní Liberty Ostrava, čelí hospodářskému poklesu a dluhům také v Británii nebo Rumunsku.

Přečíst článek

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.

Hart dnes řekl, že jednání mezi Liberty a Tamehem se nikam neposunula. „Jsme takřka pořád na mrtvém bodě, kdy stanovisko Tamehu Czech i společnosti Liberty je neměnné, kdy Tameh říká: My vám dodáváme tak, jak jsme se zavázali ve smlouvách. Liberty Ostrava proti tomu argumentuje, že podmínky těch dodávek jsou špatné, zjednodušeně, že to je drahé, že jim následně jejich výroba nedává ekonomičnost,“ řekl Hart.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme