Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vajíčka z Babičkina dvora, ne z klece. Slovenský producent vajec vydává bondy i v Česku

vejce
Pixabay
Veronika Kudrnová
vku

Společnost Babičkin dvor, druhý největší dodavatel vajec na Slovensku, vydala čtyřleté dluhopisy v celkové výši 200 milionů korun. Peníze z emise chce firma využít k rychlému zvýšení produkce vajec z neklecových chovů.

Reklama

Dluhopisy s ročním výnosem 5,75 % určené i drobným investorům jsou od dnešního dne k dispozici na regulovaném trhu Burzy cenných papírů Praha.

„Chceme podpořit náš růst a rozvoj a tou správnou strategií je podle nás zásadní zvýšení produkce vajec z chovů ve voliérách a s volným výběhem na úkor těch klecových. Veřejná emise dluhopisů nám pomůže tyto přestavby financovat. Po jejich dokončení v roce 2024 už nebudeme produkovat žádná vejce z klecových chovů, což nám přinese jasnou konkurenční výhodu oproti ostatním producentům vajec,“ říká Jaroslav Novák, majitel společnosti Babičkin dvor.

dluhopisy, ilustrační foto

Atlas dluhopisů: Investice do molekulárního vodíku

Po delší době tu máme jednu speciální záležitost. Firmu, která chce pomocí dluhopisů financovat svou expanzi v mnoha oblastech, které souvisejí s takzvaným molekulárním vodíkem.

Přečíst článek

Jmenovitá hodnota dluhopisu je 10 tisíc korun, celková výše emise je 200 milionů korun. Čtyřleté dluhopisy jsou splatné v červenci 2025. Roční výnos 5,75 procenta bude vyplácen každý rok vždy k 1. červenci. Emitentem je společnost Babičkin dvor Financial Services. Dluhopisy jsou zajištěny zástavním právem ke 100 procent akcií mateřské společnosti Babičkin dvor agro holding. Agentem tohoto zajištění je společnoat Cyrrus.

Babočkin dvor má roční produkci vajec kolem 112 milionů kusů, které dodává do všech klíčových obchodních řetězců na Slovensku, jako jsou Tesco, Bulla, Lidl, COOP, Kaufland a další. Peníze z emise firma využije na přestavbu farem, kterých má nyní na Slovensku osm. Klecový chov bude postupně utlumovat. V roce 2026 by její roční produkce měla poskočit na 131 milionů kusů vajec.

Detailní rozbor této emise nabízí sever Dluhopisář.

Autobazar, ojetiny, ilustrační foto

Atlas dluhopisů: Emisím skupiny Portiva by slušel podpis přísnějšího finančníka

Skupina Portiva, která je aktivní zejména v oblasti automobilového průmyslu a investuje do digitálních technologií, jež zajišťují prodej zánovních a ojetých vozů, má celkem jasnou vizi konsolidace automotive trhu s mezinárodním přesahem. Jejím dluhopisovým emisím by ale slušela účelovost tak, aby si investor mohl přesně vybrat projekt, kterému věří, podotýká ve své analýze Martin Dočekal z Dluhopisáře.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Peter Pellegrini

Kovanda: Pellegrini investory neděsí. Slovensko si půjčuje výhodněji než za Čaputové

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme