Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Twitter, Amazon, Google...a teď i Spotify. Propustí šest procent lidí

Spotify propustí šest procent lidí
Pixabay

Švédská společnost Spotify, která je provozovatelem největší světové služby pro streamovaní hudby, má v úmyslu propustit zhruba šest procent zaměstnanců, což představuje kolem 600 pracovních míst. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Připojila se tím k řadě dalších technologických podniků, které snižováním počtu zaměstnanců reagují na zhoršené hospodářské vyhlídky.

Reklama

Společnost Spotify na konci loňského září zaměstnávala kolem 9800 lidí. Firma předpokládá, že v souvislosti se snižováním počtu pracovníků vykáže jednorázové náklady 35 až 45 milionů eur (až 1,1 miliardy korun), informovala agentura Reuters.

Investice rostly rychleji než příjmy

„Učinili jsme obtížné, ale nezbytné rozhodnutí snížit počet zaměstnanců," uvedl šéf podniku Daniel Ek. „Podobně jako mnoho jiných lídrů jsem doufal v udržení příznivého vývoje z doby pandemie a věřil, že nás ochrání šíře našeho globálního podnikání a nižší riziko dopadů zpomalení v oblasti reklamy. Při zpětném pohledu jsem byl příliš ambiciózní, když jsem investoval rychleji, než rostly naše příjmy. Proto dnes snižujeme naši pracovní sílu zhruba o šest procent," dodal.

Zakladatel a dosavadní výkonný ředitel Netflixu Reed Hastings na snímku z roku 2017.

Konec éry zakladatele Netflixu Reeda Hastingse. Muže, který změnil vnímání televize

Muž, který znovu vymyslel televizi. Nikým menším není Reed Hastings, který v roce 1997 založil poštovní videopůjčovnu Netflix. Z té je nyní největší globální televize světa s původním obsahem bojujícím o Oscary a bavící více než 230 milionů diváků ve 200 zemích světa. Nyní Hastings končí v každodenní operativě. Nová éra Netflixu tak odstartovala právě nyní.

Přečíst článek

Ek rovněž uvedl, že za kroky, které vedly k nynější situaci, přebírá plnou zodpovědnost. Slíbil, že se nyní bude soustředit na zajištění toho, aby se všem odcházejícím zaměstnancům dostalo spravedlivého zacházení.

Spotify se nyní podobně jako přední internetové společnosti Meta Platforms a Google potýká se zpomalením výdajů na reklamu. To je důsledkem negativních dopadů, které mají na ekonomiku rostoucí úrokové sazby a válka na Ukrajině. Firma už v říjnu ohlásila zpomalení náboru nových zaměstnanců.

Microsoft, ilustrační foto

Microsoft se připravuje na krizi. Propustí 10 tisíc lidí

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje letos propustit asi 10 tisíc zaměstnanců, což je téměř pět procent její pracovní síly. Firma to uvedla ve zprávě pro regulační orgány a dodala, že v této souvislosti mimořádně zaúčtuje asi 1,2 miliardy dolarů (26,4 miliardy korun). O chystaném propouštění v Microsoftu začátkem týdne spekulovala některá média.

Přečíst článek

Google před pár dny oznámil propuštění 12 tisíc lidí. Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit kolem 18 tisíc pracovních míst. Ve zprávě zaměstnancům, která byla zveřejněna na webu firmy, to na začátku ledna uvedl generální ředitel společnosti Andy Jassy.

S odchodem inzerentů bojuje i sociální síť Twitter poté, co ji koupil miliardář a dříve nejbohatší muž světa Elon Musk. Stovky firem se obávají o směřování sítě a kroků, které Musk po převzetí firmy činí včetně propuštění většiny zaměstnanců.

Meta Platforms, matka Facebooku

Irští regulátoři vyměřili firmě Meta další obří pokutu za porušení GDPR

Americká společnost Meta má zaplatit v přepočtu téměř 9,5 miliardy korun za špatné nakládání s osobními daty uživatelů sociálních sítí Facebook a Instagram. Meta se proti rozhodnutí irských regulátorů hodlá odvolat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme