Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh fúzí a akvizic v Česku ve 3. čtvrtletí táhl prodej Avastu

Avast, ilustrační foto
Avast

Celková hodnota uskutečněných fúzí a akvizic ve třetím čtvrtletí v České republice proti předchozímu kvartálu výrazně stoupl, a to díky prodeji antivirové společnosti Avast. Počet uskutečněných transakcí naopak mírně klesl.

Reklama

Od července do září se uskutečnily transakce za 170,6 miliardy korun, v předchozím čtvrtletí to bylo 4,25 miliardy korun. Nárůst nastal i při meziročním srovnání, protože ve třetím čtvrtletí loni činily transakce se zveřejněnou cenou 1,37 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti TPA.

„Můžeme potvrdit, že aktivita na trhu fúzí a akvizic je v letošním roce vyšší, než byla v roce minulém, ale důvody mohou být trochu zkreslené. Kvůli koronavirové pandemii se například prodloužila obvyklá doba, která je pro dokončení transakcí standardní, s některými rozhodnutími vlastníci stále otálí,” okomentovala statistiku Sabina Matzenauerová z MiddleCap Advisory, jež se zaměřujeme na poradenství v oblasti fúzí a akvizic pro středně velké transakce v řádech stovek milionů korun. 

Obecně však podle ní platí, že zájem o nákupy firem velmi roste, je to dané velkým objemem zdrojů, které investoři mají k dispozici a které nebyli schopni efektivně investovat. „Současná situace na trhu včetně globálního zdražování surovin, energií, dopravy a zkrátka všeho myslitelného bude mít na fúze pravděpodobně velký vliv. Jaký? To uvidíme až v následujícíh měsících. Je možné, že bude rok 2022 rekordní a nevylučujeme, že trhu fúzí začnou dominovat problémová aktiva,” dodala Matzenauerová.

obchodníci, burza

Bilionové fúzi již nestojí nic v cestě. Stvoří datového obra, na nějž spoléhá Wall Street

Evropská komise zřejmě schválí plán poskytovatele finančních informací S&P Global na převzetí konkurenta IHS Markit za 44 miliard dolarů (zhruba 970 miliard korun).

Přečíst článek

Trh fúzí a akvizic táhly softwarové firmy

Nejvýznamnější zveřejněnou transakcí v Česku a zároveň v regionu střední a východní Evropy byl prodej české antivirové firmy Avast. Nabyvatelem stoprocentního podílu je NortonLifeLock. Transakcí vznikne světový lídr v kybernetické bezpečnosti zaměřený na koncové uživatele. Hodnota transakce byla 168,6 miliardy korun.

Druhou nejvýznamnější transakcí s dostupnými údaji o ceně na území České republiky byla akvizice české softwarové firmy VirtualTraining, která se orientuje na vývoj aplikací zaměřených na trénování jízdy na kole. Nabyvatelem je česká investiční skupina Pale Fire Capital. Hodnota transakce činila téměř miliardu korun.

ESG, ilustrační foto

Průměrný český investor do fondů letos vydělal 5,4 procenta

Průměrný český investor do podílových fondů za uplynulých devět měsíců zhodnotil své investice o 5,43 procenta. Vyplývá to z Indexu českého investora (CII750) společnosti Swiss Life Select a agentury Thomson Reuters.

Přečíst článek

Na trhu v regionu střední a východní Evropy se ve třetím čtvrtletí proti druhému výrazně snížila aktivita z hlediska počtu transakcí. V meziročním srovnání je aktivita co do počtu transakcí srovnatelná. „V dalších kvartálech očekáváme zvýšenou aktivitu kupujících s dobrou likviditou, kteří mají zájem o vstup do společností se zajímavým produktem a do společností, které se dostaly v důsledku pandemie do ekonomických problémů a potřebují posílit kapitálové zdroje,“ uvedl Jiří Hlaváč z TPA Valuation & Advisory.

Insolvenčních řízení přibude

Očekává se také výrazný nárůst insolvenčních řízení v druhém pololetí 2021. Zasažené sektory jsou pod velkým tlakem. Pro investory jsou aktuálně atraktivní sektory počítačového softwaru, e-commerce či telekomunikací, které pandemie podnítila k urychlení vývoje. Při pohledu na poslední globální hospodářskou krizi je patrné, že hlavní dopad do aktivity trhu se promítl s půl až ročním zpožděním, kdy přicházel pokles objemu obchodovaných transakcí i počtu uskutečněných transakcí.

„Během obvyklých globálních hospodářských krizí dochází k významnému zasažení širokého spektra sektorů, zatímco v současnosti můžeme sledovat, že činnost některých sektorů jako cestovního ruchu a veškerých návazných sektorů či zábavního průmyslu byla téměř zcela zastavena a tato odvětví jsou závislá na podpůrných státních programech,“ míní Hlaváč. 

„Naopak společnosti působící v IT, provozující svou činnost on-line či na on-line navazující činnosti, například vývoj softwarových řešení, prodej potravin, sportovního náčiní či doručovací služby, byly pandemií ovlivněny pozitivně,“ dodal.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme