Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Textilka Juta miliardáře Hlavatého i v covidu zvýšila zisk. Nakupovala levněji

Jiří Hlavatý, Juta
ČTK

Největší česká textilní společnost Juta ze Dvora Králové nad Labem loni zvýšila zisk o 56 procent na rekordních 806 milionů korun. Přispěl k tomu příznivý kurs koruny i levnější vstupy.

Reklama

Tržby Juta zvedla o dvě procenta na 7,8 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma založila do Sbírky listin. Juta, kterou vlastní podnikatel Jiří Hlavatý, vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie.

Export Jutě loni zajistil 85 procent tržeb, celkem firma vyvážela do 61 zemí světa. Největším odbytištěm byly země Evropské unie s tržbami 5,5 miliardy korun. V Česku Juta prodala výrobky a zboží za 1,2 miliardy korun.

„Dokázali jsme udržet prodejní ceny a sehnat levnější suroviny, tedy poplypropylen a polyetylen,” uvedla v pátek pro server E15 ekonomická ředitelka společnosti Marie Čermáková. V růstu Juty se podle ní projevilo zvýšení hmotné výroby, investice z minulých let a pomohlo i to, že asijské země, které byly značně zasažené koronavirem, nedokázaly do Evropy dovézt zboží.

Supreme

Móda ulice za miliardy. Mikina za tisíce eur je taky výnosná investice

Když se prochází londýnským obchodním domem Selfridges nebo Dubai Mall ve Spojených arabských emirátech, upoutá Středoevropana na první pohled jedna zvláštnost: velká část lidí, kteří nakupují v těchto top obchoďácích světa, nosí teplákové soupravy a tenisky. Jde často o produkty slavných fashion brandů jako Gucci či Louis Vuitton. Svět se mění a ani svět módy nezůstává na místě. Proměnil se, nabízí oblečení ulice. Proč se tak stalo, kolik stojí třeba takové tenisky Gucci a lze na tom i nějak vydělat?

Přečíst článek

Loni Juta investovala 609 milionů korun po předloňských 792 milionech korun. Průměrný počet zaměstnanců snížila o 80 na 2193. Jejich mzdy loni vzrostly v průměru o šest procent na 33 641 korun měsíčně.

Pro letošní rok Juta v květnu plánovala hrubý zisk 845 milionů korun po loňském hrubém zisku 986 milionů korun a tržby na úrovni osmi miliard korun. Kvůli zdražení surovin, energií a dalších materiálů ale bude zisk podle Čermákové nižší.

Za první čtyři měsíce letošního roku Juta zvýšila tržby o 18 procent na 2,98 miliardy korun a vykázala hrubý zisk 295 milionů korun. Zaměstnanců měla 2240. Letošní investice by měly činit 700 milionů korun.

Juta má 17 závodů, z nichž osm je ve Dvoře Králové. Další závody má v Olomouci, Jaroměři, Úpici, Turnově, Bernarticích u Trutnova a ve Višňové u Frýdlantu v Čechách.

Pinduoduo založil Číňan Colin Huang

Největší smolař roku? Zakladatel Pinduoduo doplácí na čínské regulace

Colin Huang patřil díky úspěchu jeho platformy Pinduoduo k nejrychleji bohatnoucím Číňanům. Když ale tamní úřady začaly regulovat e-commerce giganty, Huang byl tím, kdo začal chudnout nejvíc. Od ledna letošního roku tak již přišel o téměř 28 miliard dolarů.

Přečíst článek

Michal Šnobr

Michal Šnobr: Jsem investor, akcionář, hoteliér, zemědělec i fanda Lega

Známý aktivistický akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr v červenci prodá svůj herní řetězec JRC Czech. Jde prý trochu konsolidovat své rozkročení - chce se soustředit na rozvoj Amenity Resorts a návazný byznys včetně farem a současně se aktivněji vrátí i na kapitálové trhy. A s větším kapitálem. „Přichází správná doba,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Majitel Juty Jiří Hlavatý

Miliardář Hlavatý: Zastropování cen energií pro průmysl by bylo lepší řešení. Dotace je ale lepší než nic

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme