Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Telemedicína získá oporu v legislativě

 nst
nst

Digitalizace. Toto heslo moderní doby postupně proniká do všech sfér lidské činnosti. Prosazovat se tak začíná i ve zdravotnictví. Covidová pandemie poukázala na nepřipravenost právních předpisů na rychlý rozvoj komunikačních technologií ve zdravotnictví. Historickým milníkem se tak stává novela zákona o zdravotních službách, která otevírá dveře rozvoji telemedicíny. Podrobněji novelu představíme v podcastu, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners.

Reklama

Novela zákona o zdravotních službách přináší základní rámec používání telemedicíny. Vnáší do procesu právní jistotu zdravotnických pracovníků a pacientů a zakotvuje tak poskytování péče na dálku. Zabývá se také elektronizací zdravotnické dokumentace.

Cílem do budoucna by mělo být sdílení zdravotnické dokumentace bezpečnou elektronickou cestou jak mezi pacientem a lékařem, tak mezi lékaři navzájem. Problematikou digitalizace a elektronizace ve zdravotnictví se zabývá moderátor Martin Frolík v rozhovoru s dnešním hostem, Monikou Maškovou, partnerkou AK PRK Partners specializující se právní otázky v oblasti life sciences.

Na rozhovor s hostem naváže Kristýna Faltýnková s novinkami ze světa legislativy a judikatury. Tentokrát se bude pohybovat především na poli judikatury. Vedle toho se zmíní o novele trestního zákoníku, týkající se prevence domácího a genderově podmíněného násilí, a o návrhu věcného záměru zákona o řízení a kontrole veřejných financí.

Shrne celkem tři nálezy Ústavního soudu. První dva z nich hovoří o právu na přístup k soudu a poslední pak o požadavcích na odůvodnění rozhodnutí o zabrání obecně nebezpečných věcí. Řeč bude také o kasační stížnosti osoby žádající úřední změnu pohlaví.

Podcast si můžete poslechnout v úvodu tohoto článku či na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

PRK, užito se svolením

Právníci radí, jak na smlouvy s influencery

V nejnovějším dílu podcastu Právo k Ranní Kávě se právníci zaměří na to, jak si správně ošetřit smlouvy s influencery. Moderátor pořadu Martin Frolík si jako hosta pozval kolegyni z PRK Partners Kláru Radkovskou, advokátku a specialistku v oblasti reklamního práva.

Přečíst článek

Právníci představují novinky v soutěžním právu

Pozornost moderátora právního podcastu Právo k Ranní Kávě Martina Frolíka a jeho hosta, Kateřiny Hájkové, advokátky AK PRK Partners specializující se na soutěžní právo, fúze a akvizice, se zaměří na aktuální novinky v soutěžním právu a na to, co s sebou přinesou. 

Přečíst článek

Je vodík palivo budoucnosti? Právníci řeší, co s legislativou mobility

Vodíkové pohony mají být budoucností mobility. Další díl právního podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s advokátní kanceláří PRK Partners, se proto zaměří na legislativní rámec zejména výroby, bezpečnosti a využití vodíku. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme