Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Právníci představují novinky v soutěžním právu

 nst
nst

Pozornost moderátora právního podcastu Právo k Ranní Kávě Martina Frolíka a jeho hosta, Kateřiny Hájkové, advokátky AK PRK Partners specializující se na soutěžní právo, fúze a akvizice, se zaměří na aktuální novinky v soutěžním právu a na to, co s sebou přinesou. 

Reklama

V posledních několika letech jsou podrobovány revizím akty EU v oblasti práva hospodářské soutěže, a tak se novelizacím zákonitě nevyhnou ani příslušné národní předpisy. Rok 2023 se tak i v ČR nese ve znamení významných změn předpisů soutěžního práva (nejen pro transpozici nové unijní úpravy), přičemž příkladem lze uvést rozsáhlou novelu zákona o významné tržní síle, jež vstoupila v účinnost na počátku letošního roku, nebo taktéž rozsáhlou novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže, kterou podepsal prezident republiky 3. července.

Na rozhovor s hostem tradičně naváže Kristýna Faltýnková s přehledem posledních legislativních a judikaturních novinek. Nastíní, co přinese mimo jiné návrh novely zákona o soudech a soudcích (zrušení účasti laického prvku v rozhodování soudů), návrh novely Listiny (zakotvující právo na platbu v hotovosti), návrh vyhlášky o požadavcích na výstavbu nebo návrh novely zákona o advokacii.

Z judikatury Faltýnková shrne rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, které se týká posuzování opožděnosti žaloby soudem, dále pak plenární nález Ústavního soudu, který se týká omezení doby nočního klidu v obecně závazné vyhlášce obce, nebo usnesení Nejvyššího soudu k posouzení toho, zda pachatel, který spáchal skutek ve stavu tzv. toxické psychózy, byl ve stavu zaviněné, nebo nezaviněné nepříčetnosti. 

Další díly právního podcastu Právo k Ranní Kávě sledujte na newstream.cz nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Podcast vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners.

PRK, užito se svolením

Právníci radí, jak na smlouvy s influencery

V nejnovějším dílu podcastu Právo k Ranní Kávě se právníci zaměří na to, jak si správně ošetřit smlouvy s influencery. Moderátor pořadu Martin Frolík si jako hosta pozval kolegyni z PRK Partners Kláru Radkovskou, advokátku a specialistku v oblasti reklamního práva.

Přečíst článek

EU schválila nová pravidla pro kryptoměny. Co z toho vyplývá?

Právníci radí, jak se vypořádat s novými pravidly pro kryptoměny

Nový díl podcastu Právo k Ranní Kávě se věnuje digitálním aktivům, kryptoměnám a decentralizovaným financím, pro což si moderátor Martin Frolík do studia pozval kolegu z PRK Partners Viktora Kolibu, specializujícího se právě na uvedenou oblast.

Přečíst článek

Právníci radí, jak zahrnout digitální majetek do dědictví

Digitální dědictví. Snad každý z nás „vlastní” nějaký digitální obsah, ať už je to film, hudba, počítačová hra nebo třeba NFT, uložený na hmotném nosiči, nebo jinde. V digitálním obsahu přitom může být ukryta značná hodnota, která opodstatňuje otázku kdo, jak a zda vůbec jej po našem skonu někdy zdědí. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme