Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Švédský Northvolt staví na severu Německa závod na baterie pro elektromobily

Švédský Northvolt staví na severu Německa závod na baterie pro elektromobily, ilustrační foto
Profimedia
 ČTK

Švédská společnost Northvolt zahájila na severu Německa výstavbu závodu na výrobu baterií pro elektromobily. Továrna bude stát u města Heide ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko a podnik má v plánu tam ročně vyrobit baterie pro milion vozů. V lednu Evropská komise schválila státní podporu projektu, uvedla agentura Reuters.

Reklama

„Investice, jako je ta, kterou uskutečnila společnost Northvolt, mají pro naši zemi a pro Evropu strategický význam,” řekl německý kancléř Olaf Scholz. „Dnes vidíme na obloze nějaké mraky, celkově pozorujeme trochu pokles trendu elektromobilů,” připustil šéf Northvoltu Peter Carlsson. „To, že přejdeme ze spalovacích na elektrické motory, je ale nevyhnutelné,” dodal.

Společnost Northvolt ve svém prohlášení poukázala na dostatek větrné energie, která je k dispozici na západním pobřeží Šlesvicka-Holštýnska. To byl podle společnosti klíčový faktor při výběru lokality.

Čínská společnost Leapmotor

Číňané si našli další místo, kde budou montovat svá elektroauta. Je kousek od Česka

Čínská automobilka Leapmotor začne vyrábět v továrně společnosti Stellantis v polských Tychách malé elektromobily. S odvoláním na dva nejmenované zdroje to uvedla agentura Reuters. Leapmotor a Stellantis před časem vytvořily společný podnik, což čínské firmě umožní vyrábět a prodávat elektrická vozidla mimo Čínu.

Přečíst článek

Čekání na dotace

Northvolt hodlá výrobu v nové továrně zahájit v roce 2026. Investice v celkové hodnotě 4,5 miliardy eur (113,8 miliardy korun) by měla zajistit zhruba 3000 pracovních míst. Státní pomoc zahrnuje přímou finanční podporu 700 milionů eur a záruky v objemu 202 milionů eur.

Společnost Northvolt rozhodnutí postavit továrnu u města Heide oznámila loni v květnu, když jí Německo přislíbilo státní pomoc. Firma podepsala s vládou Šlesvicka-Holštýnska předběžnou smlouvu o výstavbě závodu na baterie už předloni v březnu. Později však uvedla, že vzhledem k výhodnějším dotacím a nižším nákladům na energie by před Evropou mohla upřednostnit expanzi ve Spojených státech.

Volvo postaví v Evropě gigafactory. S vývojem baterií mu pomůže Northvolt

Švédská automobilka Volvo Car Group se chystá vytvořit společný podnik se švédským výrobcem baterií Northvolt. Sdružení se zaměří na vývoj udržitelných baterií pro elektromobily. Volvo pro jejich výrobu postaví i velkokapacitní závod.

Přečíst článek

Výroby v gigafactory VW

Česko se může proměnit v hladovějící „Detroit Evropy“

Česko se může kvůli nástupu elektromobility stát „Detroitem Evropy“, varuje agentura Bloomberg. Stát totiž selhává v lákání zahraničních investorů, výrazně v tom zaostává i za Maďarskem a Polskem.

Přečíst článek

Výrobní linka baterií v automobilce Škoda Auto (ilustrační foto)

Slováci budou mít svou první gigafactory. Závod na výrobu baterií vytvoří 1500 pracovních míst

Slovensko podepsala se slovensko-čínskou firmou Gotion InoBat Batteries (GIB) memorandum o výstavbě továrny na výrobu baterií do elektromobilů, uvedl to úřad slovenské vlády a ministerstvo hospodářství. Výši investice neuvedly, připravovaný závod podle nich vytvoří zhruba 1500 pracovních míst.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme