Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stát chce od ČEZ vyšší dividendu, aby měl víc peněz na boj s energetickou chudobou

ČEZ, sídlo
iStock

Majoritní akcionář ČEZ, ministerstvo financí, chce vyšší dividendu, než jakou navrhlo představenstvo polostátního gigantu. Rezort usiluje o dividendu ve výši 48 korun, vedení podniku přitom navrhlo 44 korun na akcii. Uvedl to šéf komunikace ministerstva Tomáš Weiss.

Reklama

Nově navrhovaná výše dividendy 48 korun na jednu akcii ČEZ zůstává v mezích dlouhodobé dividendové politiky společnosti, uvedlo ministerstvo. Vedení společnost chce přitom na červnové valné hromadě navrhnout dividendu 44 korun.

Ministerský protinávrh ve výši 48 korun „se skládá z řádné složky ve výši 41 korun na akcii vycházející ze zisku dosaženého za rok 2021 (22 milard korun) a mimořádné složky 7 korun na akcii zohledňující prodej bulharských aktiv (3,8 miliardy korun),” upřesnil Weiss. Celková vyplacená dividenda v takovém případě dosáhne 25,8 miliardy korun místo plánovaných 23,7 miliardy korun. 

„Vyšší příjem státu z dividendy ČEZu za loňský rok plně využijeme ke kompenzaci vysokých cen energií našim občanům a k dodatečnému financování sociální pomoci potřebným. Využití dividendy ČEZu právě na pomoc lidem s vysokými cenami energií považuji v tuto chvíli za jediné logické a správné,“ uvedl k návrhu akcionáře ministr financí Zbyněk Stanjura.

Ministerstvo financí zároveň navrhuje prodloužení termínu pro výplatu dividendy o tři měsíce z 1. srpna na 1. listopadu, aby měla společnost dostatečný čas získat likviditu. 

elektroměr, elektřina

Dividendy ČEZ vynesou státu 16,6 miliardy. Ten je dá občanům, aby jim ulevil od drahých energií

Stát by měl z dividendy ČEZ letos získat celkem 16,6 miliardy korun, se kterými již počítá ve státním rozpočtu. Použít je chce na pomoc občanům. Při dnešních interpelacích ve sněmovně to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Potvrdil přitom dřívější informaci, že představenstvo firmy navrhne na valné hromadě výplatu dividendy z loňského zisku 44 korun na akcii. To by znamenalo, že všem akcionářům vyplatí dohromady 23 miliard korun. Stát je se 70 procenty akcií majoritním akcionářem firmy.

Přečíst článek

Kateřina Bohuslavová, ředitelka oddělení ESG Skupiny ČEZ

I ČEZ je udržitelná firma, říká jeho manažerka

Skupina ČEZ zakomponovala koncept ESG přímo do své byznysové strategie. Pro firmu má udržitelnost nejen ekologický či etický rozměr, ale stala se jedním z klíčových parametrů jejího byznysu. Problematice ESG se ve společnosti věnuje speciální oddělení, přímo podléhající generálnímu řediteli. „Abychom byli přijatelní pro společnost, musíme ukázat, že zisku dosahujeme eticky. A pro nás je otázka hrdosti, že se můžeme podívat do očí budoucí generaci,“ říká Kateřina Bohuslavová, ředitelka oddělení ESG Skupiny ČEZ. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Akcie ČEZ prudce klesly

Lukáš Kovanda: Vláda chce víc poždímat ČEZ. Akcie energogigantu letí vzhůru

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Lukáš Kovanda: Ministerstvo financí překvapivým návrhem vyšší dividendy zaskočilo i ČEZ

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme