Reklama

Soud poslal jednatele Viktoriagruppe za „zmizelou“ naftu na sedm let do vězení

Obžalovaní zaměstnanci v kauze zmizelé nafty ze skladů Viktoriagruppe. Zleva Lubomír Novotný, Jaroslav Slavík, Miroslav Holub.
ČTK
 ČTK

Soud rozhodl v kauze „zmizelé“ nafty ze skladu Viktoriagruppe. Bývalého jednatele společnosti poslal na sedm let do vězení a udělil mu desetimilionový peněžní trest. Odsouzen byl i další z manažerů.

Reklama

Soud uznal v kauze chybějící české nafty v bavorském skladu vinnou jak zkrachovalou německou firmu Viktoriagruppe, tak i dva její manažery Petra Malého a Lubomíra Novotného. Všem třem uložil desetiletý zákaz ochraňování českých státních hmotných rezerv.

Malého poslal na sedm let do vězení a dal mu také desetimilionový peněžitý trest. Novotného potrestal tříletou podmínkou. Podle nepravomocného verdiktu připravili podvodem Správu státních hmotných rezerv (SSHR) nejméně o 108 milionů korun. Muži vinu odmítají.

SSHR hradila firmě Viktoriagruppe za skladování české nafty v Kraillingu poplatek, jehož výše byla závislá na množství uložené pohonné hmoty. Viktoriagruppe měla naopak platit pokutu, pokud by dojednané množství nafty nestihla uskladnit včas. Podle verdiktu to firma skutečně nestihla a rozhodla se to zakrýt fiktivním navýšením zásob nafty dvěma nepravdivými příjemkami, které zaslala SSHR k proplacení. Od listopadu 2012 do ledna 2013 navíc obžalovaní údajně vyskladnili tři vlakové soupravy nafty, kterou SSHR neuhradili.

čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Připravte se, plná nádrž může stát nehorázný balík

Polsko, Bulharsko přichází o ruský plyn. Další na řadě je pravděpodobně Itálie. Pokud se celá EU odpojí od ruského plynu, bude litr benzinu či nafty v Česku stát minimálně 60 korun.

Přečíst článek

„Jsem rád, že soud potvrdil náš názor na to, že v Kraillingu došlo ke škodě na majetku státu a že došlo k neoprávněným manipulacím s naftou, která tam byla uložena,“ reagoval na rozhodnutí soudu předseda SSHR Pavel Švagr. Nouzové zásoby má ČR podle něj na to, aby přečkala případnou krizi. „Když na ně někdo sáhne, tak je to ohrožení bezpečnosti České republiky a tím pádem každého z nás. Doufám jen, že už se státní rezervy mimo území naší republiky nebudou ukládat,“ uvedl Švagr.

Rozhodnutí o uskladnění nafty v Německu padlo podle něj za jeho předchůdců. „Když si vezmu, jak složitě jsme ty zásoby dostávali zpátky, tak bych se skladováním českých rezerv v zahraničí nikdy nesouhlasil. Tyto zásoby musí být stále po ruce,“ dodal Švagr.

Soud uvedl, že jednatel Viktoriagruppe Malý si počínal se záměrem obohatit jednak sebe, jednak firmu. V rozsudku mu na deset let zakázal i působení ve statutárních orgánech právnických osob.

Zbylé dva obžalované - vedoucí zaměstnance odštěpného závodu Viktoriagruppe Jaroslava Slavíka a Miroslava Holuba - soud zprostil viny.

Případ chybějící nafty je jednou z kapitol sporu o její české strategické zásoby uložené v Německu. Když Viktoriagruppe skončila v roce 2015 v insolvenci, začala o skladované zásoby právní bitva. Česku se nakonec po dohadech s konkurzním správcem postupně podařilo naftu přesunout z Kraillingu zpět. Poté, co z Německa dorazila poslední cisterna, však měření potvrdilo obavy, že část paliva chybí. SSHR postrádala 6,3 milionu litrů pohonné hmoty.

Obžalovaným v kauze „zmizelé nafty“ ze skladu Viktoriagruppe hrozí až deset let vězení

V kauze chybějící české nafty v bavorském skladu společnosti Viktoriagruppe žádá státní zástupce pro všechny čtyři obžalované manažery tresty vězení v rozmezí od 7,5 do deseti let. Dále pro ně chce desetimilionové peněžité tresty a také maximální, tedy desetileté zákazy činnosti. Uvedl to u soudu v dnešní závěrečné řeči. Muži podle obžaloby podvodně připravili českou Správu státních hmotných rezerv (SSHR) o 108 milionů korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pavel Švagr, šéf SSHR

Chovejte se uvážlivěji, nenavyšujte si marže, vyzval prodejce pohonných hmot šéf správy hmotných rezerv

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme