Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Skoro žádný optimismus. Většina českých firem je skeptická k vývoji tuzemské ekonomiky

K vývoji české ekonomiky je skeptických 60 procent firem
ČTK
 ČTK

K budoucímu vývoji české ekonomiky je skeptických 60 procent českých firem. Nejčastěji očekávají její stagnaci nebo úpadek. Naopak optimismus vyjádřilo pouze sedm procent firem. Vyplývá to z rozsáhlého srpnového průzkumu mezi 1267 podniky, který na konferenci Česko na křižovatce představili prezident Svazu průmyslu Jan Rafaj a prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Důvodem negativního postoje je hlavně absence strategických investic ze strany státu.

Reklama

„Pětina firem vůbec nezaznamenala významnou činnost státu v oblasti strategických investic. Je potřeba provést razantní změny,“ uvedli autoři průzkumu. Chybějící strategické investice se v různé míře dotknou více než poloviny firem. „Dopad na českou ekonomiku může být kritický,“ upozornil Zajíček.

Pokračovat v podnikání v Česku v případě, že stát nebude strategicky investovat, je připraveno 42 procent firem. „Toto procento však klesá s tím, jak roste velikost firem. Větší firmy častěji uvádějí potenciální zredukování podnikatelských aktivit či zpomalení růstu firmy,“ uvedli autoři. Přesunutí firmy do zahraničí by zvažovalo pět procent podniků, tři procenta dokonce úplné ukončení činnosti.

Ekonomka Helena Horská

Horská: Výkonnost české ekonomiky jako jediná v EU nedosáhla předcovidových úrovní

Česká republika jako jediná země EU ještě ve výkonnosti ekonomiky nedosáhla předcovidových úrovní. Na českém exportním fóru, které v Praze pořádá Asociace exportérů, to řekla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Česko podle ní hledá nový model růstu - mělo by řešit především situaci na trhu práce, zajistit cenovou stabilitu a zkrotit veřejné finance.

Přečíst článek

Více než polovina společností se domnívá, že strategické investice nejvíce brzdí dlouhé povolovací procesy. Chybějící vizi státu vidí jako problém 45 procent firem a složitou legislativu a neprovázaní se strategickými dokumenty státu pak 43 procent.

Stát by měl podle podnikatelů prioritně investovat hlavně do vzdělání. „Firmy vnímají změny, které s sebou přináší rychle nastupující automatizace, robotizace, digitalizace, zavádění umělé inteligence a další trendy, a uvědomují si, že se těmto změnám musí svou kvalifikací přizpůsobit také zaměstnanci,“ sdělili autoři průzkumu. 

Dalšími preferovanými oblastmi investic jsou pro firmy energetika, doprava a výzkum, vývoj a inovace. V energetice by podniky nejčastěji vítaly výstavbu jaderných elektráren. „I druhá nejčastější odpověď zohledňuje potřebu snižování uhlíkové stopy. Firmy si uvědomují vysoké ambice zelené politiky EU, kterým Česká republika nemusí být bez jádra a obnovitelných zdrojů schopna vyhovět,“ zjistil výzkum.

Prezident Pavel i přes výhrady podepsal vládní penzijní novelu

AKTUALIZOVÁNO: Nejdříve váhání, poté rychlý podpis. Pavel schválil vládní penzijní novelu

Prezident Petr Pavel i přes výhrady podepsal vládní penzijní novelu, která mimo jiné zpřísňuje pravidla předčasných důchodů a upravuje řádné lednové valorizace penzí. Nynější mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, nahradí dočasný přídavek. Fiala Pavlův podpis ocenil.

Přečíst článek

V dopravě firmy preferují především dobudování dálniční sítě, tuto odpověď uvedly více než čtyři pětiny z nich. „Nedobudovaná dálniční síť snižuje logistické možnosti firem, ale také znesnadňuje vyrovnání regionálních rozdílů v nezaměstnanosti - lidé nemohou snadno cestovat za prací,“ podotkli autoři průzkumu. Podniky chtějí také zlepšení kvality silnic a propojení dopravních tepen se sousedními státy, což může snížit náklady na vývoz i dovoz.

Nejrizikovějšími oblastmi pro podniky jsou trh práce, energetika, investice do státní a veřejné správy, vzdělání, a technická a digitální infrastruktura, vyplývá z průzkumu. „Nedostatek pracovních sil především pociťují firmy ve stavebnictví, automotive, strojírenství a v zemědělství,“ dodali jeho autoři. Energetika je častěji rizikovější pro firmy působící v automobilovém, chemickém a strojírenském průmyslu, zemědělství a potravinářství.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Statistici nepříjemně překvapili, ekonomika neroste. Podniky a firmy však měly nejlepší ziskovost za poslední roky

Statistici nepříjemně překvapili, ekonomika neroste. Podniky a firmy však měly nejlepší ziskovost za poslední roky

Přečíst článek
Ekonomika EU ve čtvrtém čtvrtletí stagnovala

Světlo na konci tunelu se vzdálilo. Evropská ekonomika si vede hůře, než se čekalo

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Světlo na konci tunelu. Důvěra Čechů v tuzemskou ekonomiku stoupá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme