Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Škoda vyhrála tendr. Dodá na Slovensko vlaky za dvě miliardy

Elektrická jednotka řady 671 Slovensko
Škoda Transportation
 ČTK

Společnost Škoda Transportation v konsorciu s firmou ŽOS Trnava dodá slovenskému národnímu dopravci Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) devět nových elektrických vlakových jednotek za zhruba 76 milionů eur (1,9 miliardy korun).

Reklama

Smlouva bude podepsána nejpozději na přelomu srpna a září, řekl předseda představenstva ZSSK Roman Koreň.

Zakázka zahrnuje i opci na dodání dalších 11 vlaků. Vítězné konsorcium předložilo podle Koreně výrazně lepší nabídku než druhý účastník soutěže, švýcarská společnost Stadler Bussnang. Kontrolu tendru už ukončil slovenský úřad, který dohlíží na veřejné zakázky (ÚVO).

Téměř celou hodnotu zakázky bude ZSSK financovat z evropských fondů, dopravce dnes podepsal smlouvu s ministerstvem dopravy o poskytnutí nevratného příspěvku na nákup devíti zmíněných vlakových souprav. V provozu by měly být do konce roku 2023. Před případným využitím opce na dodání dalších vlaků bude muset ZSSK najít peníze na jejich koupi, dosud obnovu vozového parku pokrývala hlavně z unijních fondů.

Pizza má certifikát společnosti Associazione Verace Pizza Napoletana.

Poznávejte chutě světa: Zakousněte se do pravé pizzy z Neapole

Nadýchané, a přitom vypečené okraje, čerstvá rajčatová omáčka a roztékající se mozzarella s čerstvou bazalkou. Tak by měla vypadat pravá nefalšovaná neapolská pizza.  A přesně takovou dělají v pražské Pizza Nuova.

Přečíst článek

„Do vozového parku našich železnic opět přibudou nové ekologické elektrické jednotky, které umožní bezpečnější a pohodlnější cestování tentokráte na tratích východního Slovenska. Projektem pokračujeme v úspěšné dlouhodobé slovenské-české spolupráci,” uvedl Koreň k nákupu devíti souprav.

Škoda Transportation a slovenská firma ŽOS Trnava získaly od ZSSK v roce 2018 zakázku v hodnotě 160 milionů eur (čtyři miliardy korun) na dodávku 25 elektrických jednotek. ZSSK má zatím z tohoto tendru, ve kterém zmíněné firmy rovněž porazily Stadler, v provozu 18 souprav.

Skupinu Stadler naopak ZSSK označila za vítěze jiného tendru na dodání čtyř elektrických vlakových jednotek v odhadované hodnotě téměř 77 milionů eur (zhruba dvě miliardy korun) pro regionální dopravu. Soutěže, kterou nyní kontroluje ÚVO, se zúčastnila i Škoda Transportation. U Stadleru si ZSSK dříve objednala vlakové jednotky a multifunkční lokomotivu pro tratě ve Vysokých Tatrách.

Pavel Baudiš a Eduard Kučera

Cesta Pavla Baudiše a Eduarda Kučery k miliardám

Od prográmku, který překonal virus Vienna, po úspěšný prodej americkému gigantu. Jak Pavel Baudiš a Eduard Kučera založili Avast a vybudovali z něj jednoho z lídra trhu kyberbezpečnosti.

Přečíst článek

Louis Vuitton

Luxus v covidu táhne Asie. Královnou haute couture je ale Francie

O Francii se traduje, že je kolébkou vkusu a estetických ideálů. Potvrzuje to i nejnovější žebříček sestavený agenturou Kantar: pět z deseti nejhodnotnějších luxusních značek je z Francie, v čele s Louis Vuitton.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Voják ukrajinské armády

Slováci vybrali na nákup munice pro Ukrajinu desítky milionů. Cíl splnili za necelé dva dny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme