Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Síť prodejen Hruška převezme maďarský fond Oriens. Patří mu i obchody Flop

Síť prodejen Hruška převezme maďarský fond Oriens
Štěpán Zatloukal / Creative Commons/ CC BY-SA 4.0
 ČTK

Maloobchodní síť Hruška převezme maďarský investiční fond Oriens. Hodnota transakce, kterou ještě musí posoudit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), se pohybuje v jednotkách miliard korun. Serveru Zboží&Prodej potvrdily podpis smlouvy dva zdroje obeznámené s aktuální situací na trhu.

Reklama

Hruška v Česku patří k největším prodejním sítím. Řetězec se sídlem v Ostravě má prodejny hlavně na Moravě, ve Slezsku a ve východních Čechách. Firma patří třem společníkům, Pavlu Hruzíkovi, Jarmile Plevové a Janě Škrabalové. Transakce se týká také převzetí společnosti Sempronemo, která se zabývá správou a pronájmem nemovitostí. Server se odkazuje na dopis, v němž zástupci těchto společností informují o změně majitele obchodní partnery.

Podle poslední zveřejněné výroční zprávy Hruška v roce 2022 vytvořila tržby 7,78 miliardy korun, meziročně o 374,2 milionu korun nižší, a čistý zisk 156,5 milionu korun. V roce 2022 Hruška provozovala 434 vlastních prodejen a zajišťovala jednotnou obchodní politiku pro 581 provozoven. Zaměstnávala přes 3000 lidí.

ilustrační foto

Obchoďáky se stále potýkají s dozvuky pandemie, stále do nich chodí méně lidí

Návštěvnost obchodních center (OC) v Česku loni stále ještě nepřekonala rok 2019 před koronavirovou pandemií, byla o nižší o pět až osm procent. Naopak proti roku 2022 tuzemská OC přivítala o čtyři až osm procent lidí více. Tvrdí to expertka na průzkum trhu a poradenství v maloobchodě společnosti CBRE Klára Bejblová. Tržby podle ní loni ve srovnání s rokem 2019 vzrostly zhruba o pětinu, reálně však kvůli vysoké inflaci klesly.

Přečíst článek

Řetězce Flop i Pramen

Oriens je soukromě vlastněný průmyslový holding se zaměřením na fondy soukromého kapitálu v České republice, Polsku, Německu, Maďarsku a na Slovensku. Od roku 2021 do skupiny Oriens patří společnost Flosman, která v Česku provozuje síť potravinových prodejen Flop i velkoobchod.

V ČR Oriens ovládá také firmu Moravia Containers, která vyrábí modulární stavby a kontejnery. Loni koupil obchodníka s hutním materiálem Steelmart z Huštěnovic na Uherskohradišťsku, dodavatele komponentů a specializovaných dílů pro energetiku, ropný a plynárenský průmysl a dopravu Sanborn z Velkého Meziříčí a také podíl ve firmě Gastro-menu Express z Třince na Frýdecko-Místecku. V červenci ÚOHS oznámil, že Oriens může koupit v Česku další potravinářský řetězec Pramen CZ.

Inflace v Česku dál klesá, v červenci 2023 byla nejnižší za rok a půl.

Konečně v plusu. Tržby obchodníků po roce a půl vzrostly

Tržby v maloobchodě v Česku loni v listopadu poprvé po 18 měsících poklesu meziročně vzrostly. Zvýšily se o 0,9 procenta. Proti předchozímu měsíci byly vyšší o procento. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

Jarní kolekce v ohrožení. Útoky v Rudém moři zpozdí dodávky zboží z Asie

Prodejci módy se potýkají se zpožděním dodávek z Asie kvůli útokům Íránem podporovaných jemenských povstalců Húsíů na mezinárodní kontejnerové lodě. Aby se vyhnuli nebezpečí v Rudém moři, přesměrovali lodní giganti jako Maersk, MSC a CMA CGM plavidla na trasu kolem afrického mysu Dobré naděje. Jarní kolekce tak nemusejí být včas u zákazníků a zvýšené náklady na dopravu mohou opět tlačit ceny zboží vzhůru.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme