Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové musí zaplatit obří balík akcionářům zaniklé ropné firmy Jukos

Rusko musí zaplatit 50 miliard dolarů akcionářům Jukosu
ČTK
 ČTK

Soud v Nizozemsku zamítl odvolání Ruské federace proti arbitrážnímu rozhodnutí, podle kterého země musí vyplatit 50 miliard dolarů (zhruba 1,2 bilionu korun) bývalým akcionářům nyní již neexistující ruské ropné společnosti Jukos. Informovala o tom agentura Reuters.

Reklama

Verdikt přišel po letech právních sporů u nizozemských soudů ohledně původního rozhodnutí arbitrážního tribunálu v Haagu. Ten v roce 2014 dospěl k závěru, že Rusko porušilo své mezinárodní závazky, protože podniklo kroky, jejichž cílem byl krach firmy Jukos. Ta byla v minulosti největší ropnou společností v Rusku, akcionáře ale měla i v zahraničí.

Arbitrážní řízení proti Rusku zahájili už v roce 2005 tři velcí akcionáři Jukosu, a to společnosti Veteran Petroleum, Yukos Universal a Hulley Enterprises. Firmy argumentovaly tím, že Rusko z politických důvodů vzneslo vůči Jukosu daňové požadavky, které nakonec vedly k bankrotu podniku, napsala agentura Bloomberg.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Situace na frontě je složitá, Rusové využívají zpoždění dodávek zbraní

Rusko využívá zpoždění v dodávkách západní pomoci Ukrajině a situace na frontových úsecích, kde se soustředily rezervy ruských sil, je mimořádně obtížná, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina se téměř dva roky brání ruské agresi.

Přečíst článek

Dnešní verdikt odvolacího soudu podle Bloombergu pravděpodobně nepovede k okamžitému vyplacení peněz bývalým akcionářům. Rusko v minulosti uvedlo, že není povinno požadovanou částku zaplatit.

Hlavním vlastníkem Jukosu byl oligarcha a oponent Kremlu Michail Chodorkovskij. Ten býval i nejbohatším člověkem v Rusku, v roce 2003 byl však zatčen a o dva roky později odsouzen k dlouholetému vězení za daňové úniky a zpronevěru. Společnost Jukos pak byla rozdělena a zestátněna, většinu majetku získala polostátní společnost Rosněfť, kterou řídil spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin.

Jukos pak v srpnu 2006 vyhlásil bankrot. Chodorkovskij vyšel z vězení v prosinci 2013, když mu Putin udělil milost. V současnosti žije v exilu.

Navalná: Ruské úřady čekají, až z manželova těla vyprchá novičok

Navalná: Ruské úřady čekají, až z manželova těla vyprchá novičok

Vdova po ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném obvinila z manželovy smrti ruského prezidenta Vladimira Putina. Ve videovzkazu uvedla, že chce pokračovat v práci svého muže a bojovat za svobodné Rusko. Putin Navalného podle jejích slov zabil, protože "ho nedokázal zlomit". Julija Navalná se v Bruselu účastní zasedání unijních ministrů zahraničí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Vězení

Feminismus i Islámský stát. Vězněnou ruskou režisérku tamní úřady zařadily na seznam teroristů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme