Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Skupina JUFA vládne české solární energetice. Její portfolio celkovým výkonem předběhlo i ČEZ

Česká investiční skupina JUFA se stane nejsilnější solární skupinou v ČR
ČTK
 ČTK

Česká investiční skupina JUFA se letos v prosinci stane nejsilnější solární skupinou v Česku. Na první místo v počtu a výkonu vlastněných solárních elektráren se plzeňská firma dostane díky nákupu fotovoltaického parku FVE ŽH - SUN s.r.o. v Hrádku u Rokycan o instalovaném výkonu 5,683 MW.

Reklama

JUFA tak bude spravovat solární portfolio 47 elektráren o celkovém výkonu 127 MW a předběhla ČEZ, uvedla skupina na webu. Podle serveru HN.cz, který na změnu v čele žebříčku upozornil, získala JUFA fotovoltaický park za částku blížící se 400 milionům korun.

Za investiční skupinou Jufa stojí Jan Chrenko a Jiří Fast. „Během deseti let se naše investiční skupina stala lídrem v akvizicích solárních elektráren. V oboru čisté energetiky těžíme z našich rozsáhlých zkušeností s developmentem, výstavbou, optimalizací výroby a nákupní strategií projektů v oblasti využití solární energie,“ řekl spoluvlastník Chrenko.

Stanislav Šulc: Elektřinu chceme všichni. Bordel, který přináší, ale nechce nikdo. Jaderný odpad nemá v Česku řešení

Kam s ním? Z otázky budoucnosti úložiště jaderného odpadu se stává významné politikum. A je to tak dobře.

Přečíst článek

Mezi významné akvizice podle něj patří například nákup jedné z největších českých solárních elektráren - fotovoltaické elektrárny Brno Tuřany s instalovaným výkonem téměř 22 MW. Aktuálně získala solární park FVE ŽH - SUN s.r.o. v Hrádku u Rokycan s výkonem 5,683 MW, který předtím patřil do portfolia holdingu Z-Group podnikatele Zdeňka Zemka.

JUFA hodlá dále posilovat

Aktuální pozici jedničky na trhu by chtěla JUFA posilovat. Chrenko ale zároveň pro HN.cz připustil, že možnosti u větších a existujících fotovoltaik jsou v Česku omezené. „Dá se říci, že konsolidace na trhu už víceméně proběhla,“ řekl Chrenko.

Konference OSN o změně klimatu COP28

Dalibor Martínek: V Dubaji politici slovy zachraňují planetu. V Krkonoších mezitím myslivec zastřelil vlka

Vlk je v Česku zvlášť chráněné zvíře. Poslední exemplář tohoto druhu byl na našem území zastřelen v roce 1874 u Vimperka. Jak se mu asi žilo, poslednímu chudáčkovi, na kterého mířily všechny pušky tehdejších myslivců. To už nikdo nezjistí, prostě je po něm.

Přečíst článek

JUFA, člen Solární asociace, je podle webu ryze českou investiční skupinou se zaměřením na energetiku, hlavně na obnovitelné zdroje energie, konkrétně fotovoltaické elektrárny. JUFA uvádí, že si zakládá na transparentní vlastnické struktuře, profesionálním vztahu s finančním sektorem a cílenou strategií reinvestovat zisk vždy v ČR. Chce dále rozvíjet obnovitelné zdroje, které chápe jako součást moderní energetiky.

Podle výroční zprávy provozoval ČEZ ke konci loňského roku fotovoltaické elektrárny o instalovaném výkonu 127 MW (126 MW v ČR a 1 MW v Itálii). Podle HN se největší energetická skupina do pozice lídra příští rok vrátí, protože mohutně staví nové zelené zdroje.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme