Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rattajova TMR skončila loni v miliardové ztrátě a koupila alpské středisko

Ještěd
iStock
 ČTK

Slovenský miliardář Igor Rattaj sečetl ztráty z covidových lockdownů. Jeho firma Tatry mountain resorts (TMR), která provozuje lyžařské areály ve střední Evropě včetně Česka, skončila loni ve ztrátě převyšující miliardu korun. Navzdory zhoršenému hospodaření ale přikoupila další alpské středisko Muttereralm v Rakousku.

Reklama

Provozovatel lyžařských areálů a dalších atrakcí ve střední Evropě včetně Česka, slovenská společnost Tatry mountain resorts (TMR), ve svém uplynulém finančním roce více než zdvojnásobil ztrátu. Zhoršení hospodaření podnik zdůvodnil dopady restrikcí v souvislosti s epidemií nemoci covid-19, které poznačily fungování jeho středisek. Vyplývá to z roční zprávy firmy.

Skupina TMR ve svém finančním roce, který skončil v závěru loňského října, prohloubila ztrátu na 45,88 milionu eur (1,12 miliardy korun) z více než 20 milionů eur (489 milionů korun) v předchozím období, kdy hospodářské výsledky firmy rovněž ovlivnily dopady koronavirové nákazy.

„Kvůli restrikcím na zamezení šíření viru a omezením pohybu byla všechna střediska v našem portfoliu během většiny zimní sezony 2020/2021 zavřena nebo byl jejich provoz značně omezen. Provozní ukazatele v jednotlivých segmentech tedy zaznamenaly významné poklesy,“ uvedl předseda představenstva TMR Igor Rattaj.

Lyžařské středisko v Peci pod Sněžkou v Krkonoších na snímku z 30. prosince 2021.

Je teplo, přesto má Špindl nejlepší lyžařskou sezónu za šest let, říká Čeněk Jílek

Na přelomu roku zaznamenaly mnohé měřící stanice v tuzemsku teplotní rekordy, dobře rozjetou sezonu v areálech Tatry Mountain Resorts to ale zásadně nepoznamenalo. „Úbytek návštěvníků na přelomu roku a v prvních dnech ledna je zcela běžný. Vlivem počasí je sice propad o něco větší, než jsme čekali, ale věříme, že se zima i lyžaři brzy vrátí,“ říká ředitel operativy společnosti Tatry Mountain Resorts Čeněk Jílek, která provozuje skiareály a turistickou infrastrukturu na Slovensku, v Česku, v Rakousku a Polsku, mimo jiné střediska ve Špindlerově Mlýně nebo Liberec-Ještěd.

Přečíst článek

Výnosy TMR ve sledovaném období klesly meziročně o více než dvě pětiny na zhruba 65 milionů eur (1,59 miliardy korun). Návštěvnost horských středisek společnosti se snížila o více než polovinu a zábavních parků o více než čtvrtinu.

V reakci na výpadek příjmů společnost loni zrušila 260 pracovním míst, na konci října 2021 zaměstnávala 1193 lidí. TMR vlastní nebo si pronajímá kromě jiných horská střediska, zábavní parky, golfové rezorty a hotely.

Navzdory zhoršení svého hospodaření TMR pokračovala v některých investicích, jako například do vybudování nové sjezdovky v českém skiareálu Ještěd. Loni TMR také koupila menší horské středisko Muttereralm v Rakousku, kde již vlastní například ledovcové lyžařské středisko Mölltaler Gletscher.

Stanislav Zeman, Čedok

Ředitel Čedoku Zeman: Válka neválka, Češi mají chuť cestovat. Zájezdy letos zdražovat nebudeme

Češi nyní cestují mnohem víc než před pandemií, a chuť vycestovat do zahraničí nezmenšuje ani aktuální dění na Ukrajině a jeho dopady na tuzemskou ekonomiku. Covidové úspory navíc tuzemští cestovatelé utrácí za mnohem dražší zájezdy. „Podle předprodejů vidíme, že jsou útraty až o čtvrtinu vyšší než dříve. Češi si vybírají lepší a dražší hotely,“ dodává ředitel Čedoku Stanislav Zeman.

Přečíst článek

Radim Jančura, šéf RegioJet

Jančura otevřel hotel v rakouských Alpách

Český podnikatel a zakladatel společnost RegioJet Radim Jančura loni koupil hotel v Rakousku. Přímo na sjezdovce v nadmořské výšce 2300 metrů na dohled nejvyššího vrcholu Grossglockner nabídne 100 lůžek.

Přečíst článek

Lyžařské středisko Kayseri Erciyes v Turecku

Alpy? Skvěle se lyžuje i na Středním východě

Nejenom sjezdovka v dubajském obchodním centru. Kvalitní lyžařská střediska jsou i v Pákistánu nebo Libanonu.

Přečíst článek

Alpské sushi

Jak chutná alpské suši? V Rakousku se snoubí sport se špičkovou gastronomií

Rakousko má sice za sebou předvánoční lockdown, nicméně na zimní sezónu se alpští hoteliéři připravili poctivě a s nadějí. První hosté přijeli už na vánoční svátky a dnes hotely tepou v takřka obvyklém rytmu. Do rakouských Alp se jezdí nejen za lyžováním, ale i za špičkovou gastronomií. Výborným příkladem je hotel Theresa v městečku Zell am Ziller, v jehož čele stojí šéfkuchař Stefan Egger. Jeho kuchyně je kreativní, důsledně lokální a v biokvalitě, což bere jako samozřejmost.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme