Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První zářez nového šéfa ABB. Koncern prodá divizi Dodge za tři miliardy dolarů

Ložiska ABB Dodge
ABB
 ČTK

Švýcarská strojírenská společnost ABB prodá svoji divizi Dodge americké firmě RBC Bearings za 2,9 miliardy dolarů (63 miliard korun). 

Reklama

Transakce by měla být dokončena ještě letos. Zisk z prodeje ABB použije na svůj další růst, zvýšení dividendy a akvizice. RBC očekává, že akvizice zvýší její zisk na akcii, bez odpisů a mimořádných nákladů, v prvním fiskálním roce od jejího dokončení o asi 40 až 60 procent.

Dohoda je prvním velkým prodejem pod vedením generálního ředitele ABB Björna Rosengrena. Dohody o prodeji divizí vyrábějících vybavení pro rozvodné sítě a solární invertory byly sice dokončené loni, ale dojednané ještě před nástupem Rosengrena v březnu 2020.

Rosengren nabídl Dodge k prodeji loni v rámci plánu, který má zjednodušit složitou strukturu ABB. Ta sahá od výroby lodních elektromotorů po tovární roboty a elektrické pojistky. Dodge, která mimo jiné vyrábí ložiska, se dostala mezi aktivity, která nezapadají do zbytku ABB. Díky příznivé ziskové marži se však firma stala atraktivní pro zájemce.

Dodge má kolem 1500 zaměstnanců. ABB ji získala v roce 2011 spolu s koupí firmy Baldor Electric. Za rok do konce června 2021 její tržby činily 600 milionů dolarů a hrubá zisková marže 23 procent, napsala agentura Reuters.

Baterie do elektromobilů v závodu Škoda Auto.

Stát i ČEZ podpoří projekt gigafactory. V první fázi půjde o 52 miliard

Vláda a energetická společnost ČEZ zřejmě v úterý podepíšou memoradum o podpoře projektu továrny na baterie pro elektromobily, takzvané Gigafactory, v Česku.

Přečíst článek

dolar

Pojišťovací gigant nevznikne. Fúzi Aonu a Willise zatrhlo ministerstvo

Aon a Willis Towers Watson zrušily dohodu o fúzi v hodnotě téměř 30 miliard dolarů kvůli námitkám ministerstva spravedlnosti.

Přečíst článek

výroba

Ferona počítá koronavirové ztráty. Zisk jí klesl o více než čtvrtinu

Hutnímu velkoobchodu Ferona klesl za loňský rok zisk o více než čtvrtinu na 81 milionů korun. Tržby za prodej zboží se snížily o 18,3 procenta na 9,8 miliardy korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme