Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Propouštění začalo. Technologické firmy v jihovýchodní Asii se zbavují lidí

Technologické startupy v Asii začaly propouštět, ilustrační foto.
Profimedia.CZ

Zpomalení růstu tržeb, strašák recese, změna chování zákazníků. Propouštění v technologických firmách doputovalo i do Asie, uvádí server CNBC.

Reklama

Technologické společnosti v jihovýchodní Asii letos více propouštějí, píše server CNBC. Reagují tím na ztráty a na zhoršující se makroekonomickou situaci, které přicházejí po velmi úspěšném období v době koronavirové pandemie.

Singapurské internetové tržiště Carousell minulý týden oznámilo, že propustí asi deset procent zaměstnanců, takže zruší přibližně 110 pracovních pozic. V listopadu zrušila indonéská firma GoTo Group 1300 pracovních míst, a propustila tak zhruba 12 procent svých zaměstnanců. GoTo Group je společnost pro digitální platby, logistiku a spolujízdu Gojek a internetové tržiště Tokopedia. Podobně singapurská internetová společnost Sea Group se podle místních médií za posledního půl roku rozloučila s více než sedmi tisíci zaměstnanci.

„Objevují se známky toho, že vstupujeme do recese, pokud už v ní nejsme. Poptávka zákazníků bude proto v roce 2023 pravděpodobně slabší,” uvedl spoluzakladatel a generální ředitel singapurského internetového sdružovače značek Rainforest Jia Jih Chai.

Evropské akcie technologických gigantů letos těžce krvácí

Evropské Big Techy pláčou. Z hodnoty letos odepsaly 400 miliard dolarů

Souhrnná hodnota všech soukromých i veřejně obchodovaných technologických firem z Evropy letos klesla o více než 400 miliard dolarů a nyní se pohybuje kolem 2,7 bilionu dolarů (62,8 bilionu korun). Ve své výroční zprávě o stavu evropského technologického odvětví to uvedla společnost rozvojového a rizikového kapitálu Atomico. Na vrcholu byla hodnota těchto firem koncem loňského roku, kdy činila zhruba 3,1 bilionu dolarů.

Přečíst článek

Carousell za loňský rok zaznamenal zpomalení růstu tržeb na 21 procent, celkem tak utržil 49,5 milionu dolarů (1,1 miliardy korun). O rok dříve firma tržby ztrojnásobila. GoTo od ledna do září zaznamenala nárůst ztrát.

Tohle je teprve začátek

„Překvapilo mě, že společnosti předpokládaly, že změny chování z období covidu potrvají navždy,” řekl novinář Alex Kantrowitz, který se zaměřuje na technologické firmy z kalifornského Silicon Valley a který vydává nezávislý newsletter a podcast s názvem Big Technology.

„Je jasné, že jakmile budete mít dovoleno chodit do restaurací a scházet se s přáteli venku, tak budete méně využívat Netflix, Facebook, Shopify či Amazon. Tak proč se všichni tváří, jako by to mělo trvat věčně?” řekl Kantrowitz. Propouštění v technologických podnicích je podle něj teprve na začátku.

Technologické firmy se masově zbavují zaměstnanců celosvětově, propouštějí zvláště velké americké technologické podniky. Například společnost Meta Platforms zrušila asi 11 tisíc pracovních míst, zatímco Microsoft se podle médií kvůli zpomalení růstu rozloučil s téměř tisícovkou lidí.

Úřad práce, ilustrační foto

Listopad obrat na trhu práce nepřinesl. Nezaměstnaných je 3,5 procenta

Ani listopad nepřepsal příběh, který se na trhu práce píše od letošního jara. Nezaměstnaných za poslední měsíc přibylo 1395, což byla změna málo významná na to, aby posunula podíl nezaměstnanosti ze stávajících 3,5 procenta. Ve stejném měsíci loni dosahoval tento podíl 3,3 procenta.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme