Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přerovská Meopta-optika bude propouštět. O práci přijde až 200 lidí

Meopta
ČTK
 ČTK

Přerovská společnost Meopta-optika loni po nepříliš zdařilém covidovém roce 2021 naskočila na růstovou trajektorii. Letošní rok měl být z pohledu hospodaření ještě o něco lepší. Přesto se firma chystá propouštět. A to Masivně. O práci má přijít desetina zaměstnanců.

Reklama

Společnost Meopta-optika sdělila svým zaměstnancům, že plánuje hromadné propuštění. V následujících měsících by firmu měla opustit asi desetina z více než 1700 zaměstnanců, tj. zhruba 170 lidí. Olomoucký krajský úřad práce potvrdil, že má od jednoho zaměstnavatele nahlášeno hromadné propouštění. „Propouštění by se v maximalistické variantě mohlo týkat až 200 zaměstnanců,” sdělil bez dalších podrobností Jaroslav Mikšaník z olomouckého úřadu práce. Mluvčí Meopty-optiky Vladimíra Hacsiková  informaci o snižování počtu zaměstnanců nekomentovala.

Společnost Meopta-optika, která v Přerově vyrábí optické produkty pro průmyslové, vojenské a spotřební použití, v roce 2020 kvůli pandemii koronaviru a následnému úbytku zakázek propustila přibližně 400 zaměstnanců, což tehdy byla pětina jejich celkového počtu.

Loni se už podniku dařilo a vykázal rekordní čistý zisk 806,4 milionu korun. Profit Meopty se meziročně zvýšil téměř osminásobně. Společnost hlavně díky vyšší poptávce po optoelektronice určené pro polovodičový průmysl a dentální medicínu v roce 2021 vykázala tržby 3,675 miliardy korun, které meziročně vzrostly o miliardu korun a byly také nejvyšší v její historii.

Karel Komárek

Někde je svět evidentně v pořádku. Čeští miliardáři výrazně zbohatli

O více než 70 miliard se rozšířil majetek majitele skupiny KKCG Karla Komárka. Stal se tak největším skokanem mezi tuzemskými miliardáři, vyplývá z aktulního žebříčku nejbohatších Čechů magazínu Forbes. Na první místě dál zůstávají většinoví vlastníci skupiny PPF v čele s Renátou Kellnerovou.

Přečíst článek

Generální ředitelka Meopty-optiky Alena Moore ve výroční zprávě uvedla, že loni díky nedostatku čipů výrazně vzrostla poptávka v polovodičovém průmyslu. Tržby z prodeje optoelektroniky tak meziročně vzrostly o 879 milionů korun, tedy o 45 procent. Tržby u vojenských optických přístrojů se v roce 2021 zvýšily o 96 milionů korun a za sportovní optiku přerovská Meopta-optika utržila o 49 milionů korun více než v roce 2020.

Hlavní část tržeb loni Meopta-optika získala v oblasti strategických systémů, do kterých spadá optoelektronika. V této kategorii výrobků podnik utržil 2,793 miliardy korun. Následovala volná optika (350,3 milionu korun), sportovní optika (343,2 milionu korun) a vojenská technika (141,1 milionu korun). Zhruba 90 procent produkce loni Meopta-optika exportovala do více než 70 zemí.

Ve výroční zprávě za rok 2021 vedení Meopty-optiky uvedlo, že výrazný růst tržeb očekává také letos, jelikož poptávka po čipech stále roste. „Plán tržeb na rok 2022 je proto nastaven na úroveň 4,5 miliardy korun. Avšak již nyní očekáváme, že tento cíl bude překročen,” uvedla Moore ve výroční zprávě, která byla napsána letos na jaře.

Hlavním akcionářem společnosti Meopta-optika byl dlouhá léta Čechoameričan Paul Rausnitz. V roce 2018 ve věku 90 let zemřel. Přerovskou firmu od té doby vlastní synovec předchozího majitele Gerald Rausnitz a jeho syn David Rausnitz. Meopta-optika loni zaměstnávala v průměru 1752 pracovníků.

Majitel Juty Jiří Hlavatý

Juta propustila kvůli ztrátě ruského trhu stovku lidí

Největší česká textilka Juta ze Dvora Králové nad Labem kvůli ztrátě zakázek propustila v závodě v Úpici na Trutnovsku 24 lidí, dalších 26 míst je v ohrožení. V minulých měsících podnik propustil v závodě v Jaroměři přes 70 lidí, a to kvůli ztrátě ruského trhu. Kvůli zdražení energií a dalších vstupů podnik redukuje investice, uvedla ekonomická ředitelka Juty Marie Čermáková. Juta má 17 výrobních závodů a nyní zaměstnává 2150 lidí, propustila tak téměř pět procent z nich.

Přečíst článek

Škoda Auto, ilustrační foto

Více než polovina podniků bude v příštím roce propouštět. I kvůli nedostatečné vládní pomoci

V příštím roce předpokládá propouštění zaměstnanců 57 procent firem. Vyplývá to z průzkumu, který mezi svými členy udělala Asociace exportérů.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Spletl jsem se, napsal Zuckerberg a propustil tisíce lidí

Ve stopách Twitteru Elona Muska kráčí i další z amerických miliardářů, Mark Zuckerberg. Ve společnosti Meta Platforms chystá obří propouštění. Matku Facebooku musí opustit 11 tisíc lidí, což představuje asi 13 procent její pracovní síly.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme