Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americká 3M se připravuje na krizi. Propustí další tisíce lidí. Akcie firmy posílily

Americká 3M propustí další tisíce lidí
ČTK
 ČTK

Americký průmyslový konglomerát 3M zruší po celém světě zhruba 6000 pracovních míst, což je kolem šesti procent jeho celkové pracovní síly. Firma to uvedla ve zprávě o výsledcích hospodaření za první čtvrtletí, která ukázala pokles tržeb i zisku.

Reklama

Firma oznámila, že se hodlá více zaměřit na aktivity, u kterých je schopna dosahovat vyššího růstu. Budoucnost vidí hlavně v elektromobilech a vybavení domácností. Podnik přikročil k dalším úsporám v době, kdy lidé méně utrácejí za zboží, které není nutné. Série zvyšování úrokových sazeb, k čemuž loni ve snaze bojovat s velmi vysokou inflací přistoupila americká centrální banka (Fed), vyvolala obavy z hospodářské recese.

3M se pohybuje v mnoha segmentech, známé jsou například její lepicí pásky Scotch nebo samolepicí bločky Post-It, ale i zdravotnické přístroje nebo nářadí. Firma se kvůli vysoké inflaci snaží zvyšovat ceny, aby kompenzovala výrazně vyšší náklady na suroviny.

„Oznámili jsme opatření, která sníží náklady v podnikovém ústředí, ještě více zjednoduší a posílí strukturu našeho dodavatelského řetězce, a také zefektivní naše obchodní modely, což zlepší marže a peněžní toky,“ uvedl generální ředitel 3M Mike Roman. Opatření se dotknou všech segmentů a všech geografických oblastí, kde firma působí. Přinést by měla roční úspory před zdaněním od 700 do 900 milionů dolarů.

Burza ve Frankfurtu

Burzovní analytik: Atraktivně se teď jeví akcie menších firem. Hlavně těch z Německa

„Přednost před silně naceněnými cyklickými tituly by měly dostat malé a střední podniky, které jsou nyní konzervativněji naceněné,“ píše ve svém komentáři akciový analytik společnosti BHS Timur Barotov.

Přečíst článek

Oznámených 6000 míst, které firma zruší, jde nad rámec 2500 míst, o jejichž zrušení firma informovala v lednu. Podnik na konci loňského roku zaměstnával přibližně 92 tisíc lidí.

Akcie firmy v realci na úsporná opatření posílily

Firma uvedla, že v prvním čtvrtletí vytvořila upravený zisk na akcii 1,97 dolaru, což je pokles proti zisku 2,63 dolaru před rokem. Tržby klesly o devět procent zhruba na osm miliard dolarů, provozní cash-flow je ale meziročně vyšší, stejně jako tvorba volné hotovosti. Firma vrátila akcionářům zhruba 856 milionů dolarů.

Akcie 3M na zprávu o dalších úsporných opatřeních zareagovaly růstem skoro o dvě procenta nad 106 dolarů za kus. Za poslední rok ale vykazují výrazný pokles, před rokem se prodávaly zhruba za 150 dolarů a před pěti lety za více než 200 dolarů.

Walmart se chystá propouštět.

Walmart se chystá propouštět, nepotřebuje přes 2000 lidí ve skladech pro internetový prodej

Americká maloobchodní společnost Walmart propustí přes dva tisíce lidí v pěti amerických skladech se zbožím určeným pro internetový prodej. S odkazem na zprávu podniku pro regulační orgány o tom informovala agentura Bloomberg. Propuštění ale podle ní mohou najít práci jinde ve firmě.

Přečíst článek

čipy

Elektronika ještě zdraží, v průměru o inflaci. Zejména kvůli růstu cen čipů

Spotřební elektroniku a další výrobky, které spoléhají na polovodiče, patrně už brzy čeká další zdražování. Výrobci čipů a firmy, které jim dodávají díly, se totiž chystají zvýšit ceny, protože jim rostou vstupní náklady - od surovin až po lidskou práci. Upozorňují na to analytici, které oslovil server finanční televize CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem.

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V lednu zklamal

Lukáš Kovanda: Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V lednu zklamal

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme