Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poslední výstřel elitního útvaru prokuratury na Slovensku. Žalobce obvinil finančníka Haščáka

Spoluzakladatel finanční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák
ČTK
 ČTK

Žalobce končícího elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.

Reklama

Podle úřadu speciální prokuratury (ÚSP), jehož zrušení k 20. březnu prosadila nynější vládní koalice premiéra Roberta Fica, se případ týká zhruba 20 let staré kauzy zvané Gorila. V ní policie prověřovala podezření z uplácení vysoce postavených slovenských politiků a úředníků Pentou v letech 2005 a 2006. Finanční skupina i Haščák nekalé jednání v kauze dlouhodobě popírají.

Všech pět nyní obviněných čelí stíhání za trestný čin založení a podpory zločinecké skupiny a korupční trestné činy, čtyři z nich pak také za zločin porušování povinností při správě cizího majetku.

Slovenská policie v kauze Gorila už v listopadu 2022 obvinila celkem sedm lidí, včetně Haščáka, dále bývalého ministra hospodářství Jirka Malchárka či někdejší členku vedení Fondu národního majetku (FNM) Annu Bubeníkovou; FNM v minulosti spravoval podíly státu ve firmách. Toto stíhaní letos v únoru žalobce ale zrušil, což prokuratura zdůvodnila formálními a procesními nedostatky. Obhajoba tehdy uvedla, že vyšetřovatelka, která v případu vznesla obvinění, měla v souladu se zákonem přerušený výkon funkce policistky.

Japonský jen

Lukáš Kovanda: Po 15 letech končí bizarní a rozporuplná éra záporných úrokových sazeb

Poprvé od července 2009 se na světě nenachází ani jediná centrální banka, která by měla svoji základní úrokovou sazbu v záporu. Japonská centrální banka totiž svoji sazbu zvýšila z úrovně -0,1 procenta do pásma od nuly do 0,1 procenta. Sazbu zvyšovala poprvé po sedmnácti letech.

Přečíst článek

Žalobce po zmíněném zrušení obvinění vůči Haščákovi vrátil případ policii k novému rozhodnutí. Z vyjádření ÚSP vyplývá, že žalobce sám v případu obvinil pěti lidí, a to kvůli tomu, že policejní vyšetřovatelka nesplnila jeho pokyn bezodkladně vznést v případu obvinění.

Kauza Gorila propukla na konci roku 2011, kdy na internetu někdo zveřejnil dokumenty, které byly vypracovány na základě odposlechů. O osm let později pak do médií unikla i samotná nahrávka z odposlechů jednoho z bratislavských bytů, kde se podle uniklých dokumentů setkával Haščák například s Malchárkem či s Bubeníkovou.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Spoluzakladatel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák

Šéf Penty Haščák či slovenský exministr hospodářství čelí obvinění ze zločinecké činnosti

Přečíst článek
Petr Palička

Výstavbu v Praze brzdí úředníci a hlavně prudiči, říká Petr Palička z Penty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme