Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pitná voda Pražanům letos podražila. Její spotřeba klesá

Pitná voda Pražanům letos podražila. Její spotřeba klesá
ČTK
 ČTK

Také Pražské vodovody a kanalizace musely loni čelit drahým energiím. Zvýšené náklady ale přenesly na své zákazníky až letos, kdy jim v lednu zvýšily ceny vodného a stočného téměř o pětinu.

Reklama

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) loni zvýšily čistý obrat o 6,3 procenta na 9,18 miliardy korun. Zisk společnosti klesl o 1,3 procenta na 562 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti, která zásobuje pitnou vodou Prahu a část Středočeského kraje.

Loni v době, kdy firmám výrazně rostly provozní náklady kvůli cenám energií, nezvyšovala PVK cenu vodného a stočného. Od letošního roku ho zvýšila na 128 korun za metr krychlový, což je meziročně o 18,5 procenta více než loni.

PVK vlastní z 51 procent firma Veolia a ze 49 procent Pražská vodohospodářská společnost. PVK platí nájem Praze za používání vodohospodářské infrastruktury. Od roku 2002, kdy do společnosti vstoupila Veolia, to bylo přes 41 miliard korun, uvádí výroční zpráva.

Hybridní modely práce šetří v Praze vodou

Předseda představenstva Philippe Guitard ve výroční zprávě uvedl, že firma loni i přes výrazný růst provozních nákladů přizpůsobila své hospodaření tak, aby je nepřenášela do ceny vodného a stočného a cena se za celý rok nezměnila. Několikrát valorizovala mzdy, doplnil. Loni měla ke konci roku 1153 zaměstnanců a 95 230 smluvních zákazníků.

Vlna zdražování se vodě nevyhne, některá města zvažují zastropování její ceny

Příští rok si lidé v Česku výrazněji připlatí kromě elektřiny či plynu také za vodu. Její cenový růst se bude pohybovat v pásmu od pěti do deseti procent. Třeba Pražské vodovody a kanalizace odhadují zdražení vodného a stočného v metropoli o šest procent. Důvodem je obecná inflace, která prodražuje položky, bez nichž se vodohospodáři prostě neobejdou.  

Přečíst článek

Průměrná spotřeba vody od PVK na osobu a den byla loni 111 litrů, v roce 2021 to bylo 113 litrů. Podnik již dříve poukazoval na to, že spotřebu v posledních letech ovlivnilo omezení turistického ruchu a uzavření provozoven služeb a škol kvůli pandemii koronaviru.

„Předpokládáme, že trend využívání home office a tím i omezení každodenního dojíždění za prací ze Středočeského kraje do Prahy bude zčásti trvalý a projeví se snížením spotřeby vody v Praze,“ uvedla firma ve zprávě za loňský rok.

Podnik loni řešil 3874 havárií, což je o 257 méně než v roce 2021. Z toho jedno procento byly takzvané havárie první kategorie, kdy bylo narušeno zásobování pro více než 1000 obyvatel nebo měly dopad například na zdravotnická zařízení či další významné objekty.

Stanislav Šulc: Na Blanensku dochází voda. Ale klid, s klimatickou změnou to nesouvisí. Tedy asi

Stanislav Šulc: Na Blanensku dochází voda. Ale klid, s klimatickou změnou to nesouvisí. Tedy asi

Zeměkoule prožívá horké chvíle. Tedy nikoli chvíle, ale dny. V posledním týdnu byly hned dvakrát přepsány historické tabulky nejvyšších průměrných teplot na Zemi. Bloomberg uvedl, že britské historické domy budou mít čím dál větší problémy s podložím. A na Blanensku lidem omezují možnost napustit si jejich vysněné bazény. Do toho bují migrace směrem z teplejších do chladnějších částí planety. A klimatická změna toho má v rukávu ještě daleko více.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme