Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zisk O2 mírně klesl, mobilní služby podražily

Zisk O2 mírně klesl, mobilní služby podražily
ČTK
 ČTK

Operátorovi O2 loni klesl zisk po zdanění o 0,7 procenta na 6,09 miliardy korun. Výnosy se naopak zvýšily o 2,4 procenta na 35,04 miliardy korun. Společnost to uvedla ve výroční zprávě. Hospodaření společnosti negativně ovlivnila přetrvávající vysoká inflace, která měla za následek výrazný růst provozních nákladů. Nejvýrazněji rostly náklady spojené s provozem mobilní sítě a mzdové náklady.

Reklama

„Aby vedení společnosti alespoň částečně kompenzovalo výrazný růst nákladů a dokázalo zajistit zvyšování hodnoty a kvality služeb pro zákazníka, bylo nuceno toto promítnout do cen mobilních služeb a pokračovat ve striktní kontrole jak provozních, tak investičních nákladů,” uvedlo představenstvo ve výroční zprávě.

Výnosy z mobilních služeb vzrostly o 2,6 procenta na 21,76 miliardy korun. Příjmy ze služeb v pevné síti se zvýšily o dvě procenta na 13,29 miliardy korun. Náklady na prodej se zvýšily o 2,3 procenta na 17,46 miliardy korun a osobní náklady vzrostly o sedm procent na 4,32 miliardy korun. Počet zaměstnanců skupiny přitom klesl o 62 na 4077 lidí.

Telekomunikační firma O2 loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o 19,6 procenta na 7,6 miliardy korun.

Nejvíc letí data. O2 loni zvýšila zisk před zdaněním o pětinu

Telekomunikační firma O2 loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o 19,6 procenta na 7,6 miliardy korun. Výnosy operátora vzrostly o tři procenta na 34,22 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Přečíst článek

Za hlavní rizika pro letošní rok operátor považuje nepředvídatelný vývoj na Ukrajině a Blízkém východě spolu s nejistým makroekonomickým vývojem. Výnosy pak negativně ovlivní pokračující regulace terminačních poplatků v mobilní síti.

O2 je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb na českém trhu. V současnosti poskytuje služby prostřednictvím téměř osmi milionů mobilních a pevných linek. Jediným vlastníkem O2 je investiční skupina PPF. O2 jí loni odvedla dividendu tři miliardy korun.

ilustrační foto

Internetové televize za dva roky zdražily zhruba o 20 procent

Češi v současnosti za internetovou televizi platí v průměru okolo 443 korun měsíčně, což je o 20 procent více než před dvěma roky. Ve srovnání s rokem 2022 zvýšily ceny firmy Skylink, Vodafone a O2, operátoři T-Mobile a Telly nezvyšovali cenu ani u jednoho ze svých tarifů. Vyplývá to z údajů pěti největších poskytovatelů IP TV.

Přečíst článek

5G tower, ilustrační foto

Rozdrobený evropský trh 5G sítí začíná být problém. EU ztrácí konkurenceschopnost

Rozvoj 5G infrastruktury v Evropě zaostává a kritika mobilních operátorů směřuje na hlavu Evropské komise. Ti unijní vládě v Bruselu vyčítají hlavně laxní přístup ke konsolidaci jednotného trhu, který momentálně sestává ze sedmadvaceti de facto svébytných ekosystémů, na kterých působí více než čtyři desítky významných telekomunikačních společností. Fragmentace je pak hlavním důvodem, proč operátoři nejsou schopni vynakládat více prostředků na investice. Oproti Americe a Asii je tak Evropa pozadu – britský list Telegraph píše, že unijního premianta, finské Helsinky, v kvalitě a rychlosti 5G připojení poráží například i hlavní město Thajska, Bangkok.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme