Obyčejná práce: Na kole je to o život, ale už jsem se poučil, říká rozvozce pizzy

Jakub Vávra jezdí závodně na horském kole, a tak o brigádě při studiu vysoké školy příliš nemusel přemýšlet a dal se na rozvoz pizzy. Po každé službě má v nohou desítky našlapaných kilometrů a navíc si při trénování vydělá.
„Je to sice dost riskantní brigáda, mnohdy jde na silnici o zdraví, ale peníze za odšlapané kilometry nejsou špatné,” říká o své práci Kuba. Za každou dodanou pizzu má podle svých slov zhruba šedesát korun a cesta trvá v průměru dvacet minut. Někdy dostane i dýško, ale to si klient musí přinést drobné, protože platby probíhají zásadně bezhotovostně.
„Na dlouhé cesty se nevydávám, jde o rychlost a čas dovozu. Tomu mnohdy odpovídá i styl jízdy, ale už jsem velmi opatrný, protože jsem nehodu zažil,” dodává k problematice arogantních cyklistů v ulicích Prahy. Ti se mnohdy nerozpakují jezdit po chodníku či v protisměru a s nějakými přednostmi si hlavu nelámou. To se vymstilo i Jakubovi, který si po několika měsících v provozu připadal jako nezranitelný král silnic a taky se tak choval. Než drsně narazil.
Pád a tma
V roce 2010 začal budovat mládežnický fotbalový klub Dukla Jižní Město. Z původně téměř rodinné záležitosti se po čtrnácti letech stala sportovní základna pro čtyři stovky dětí v různých věkových kategoriích.
Obyčejná práce: Učím děti milovat sport, říká fotbalový trenér Petr Sýkora
Enjoy
„Na pražské magistrále byla zácpa, tak jsem vyrazil po středové čáře mezi auty, a nejednou tma. Probral jsem se na silnici hodně potlučený, ale naštěstí bez vážnějšího zranění,” popisuje jezdec svou nehodu. Stačil k ní okamžik, když řidič stojícího auta otevřel dveře. Následoval náraz a let přes řídítka.
„Policie nás za viníky označila šalamounsky oba. Já neměl co dělat v prostředku silnice a řidič zase neměl otevírat dveře, když stál na červené. Já se sice potloukl a poničil kolo, ale řidiči ani autu se nic nestalo, tak jsme jen zaplatili pokutu a rozešli se bez dalších komplikací,” vzpomíná na chvíli, kterou považuje za zásadní varování.
Jako kluk jezdil Petr Čada každé prázdniny s rodiči do kempu u Lužnice a láska k této řece mu vydržela po celý život. Po dokončení hotelové školy nabíral pár let zkušenosti v cizině a po návratu do Česka měl o své budoucnosti jasno. Pronajal si kemp v jižních Čechách.
Obyčejný byznys: Provoz kempu je sázkou do loterie, říká správce rekreačního zařízení
Zprávy z firem
Od krizového okamžiku začal o svém chování v provozu mnohem víc přemýšlet. „Teď koukám na provoz jinak a mnohem víc si všímám i toho, jak se cyklisté chovají. Mnohdy je to opravdu děsivý pohled, já se naštěstí poučil a přibrzdil. Je lepší přijet o chvíli později, ale zůstat živý,” přemítá o bezpečnosti provozu s tím, že se v metropoli nejexponovanějším dopravním tepnám už raději vyhýbá.
Léto, čas dovolených a nacpaných dálnic. Ty přitom letos procházejí jednou z největších proměn za desítky let, když podle zákona nově můžeme jezdit až 150 kilometrů v hodině. Tato revoluce ale nese několik šrámů, předně že to půjde jen někde a je vůbec otázka, jestli se to někdy povede zrealizovat.
Stanislav Šulc: Už půl roku jezdíme na dálnicích 150 za hodinu. Tedy alespoň teoreticky
Názory
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.