Noc pivovarů čeká premiéra. Sládci z Plzeňska připravují speciální piva i prohlídky
K muzeím, kostelům a dalším památkám, které již svou noc mají, se letos v dubnu připojí pivovary. S myšlenkou přišly pivovary v Plzeňském kraji. Koncem dubna tam Noc pivovarů nabídne prohlídky míst, kde se vaří pivo. Akce vznikla z iniciativy místních sládků, kteří ve svých pivovarech provedou návštěvníky cestou od surovin až k načepovanému pivu.
První ročník Noci pivovarů se uskuteční příznačně v Plzeňském kraji, regionu, kde se zrodil slavný český ležák. Jde však o iniciativu sládků ze zhruba dvacítky regionálních pivovarů, kteří se rozhodli ukázat pivovarské řemeslo. „Máme radost, že můžeme naši práci a náš pivovar ukázat široké veřejnosti v neobvyklém čase a neobvyklé atmosféře. Srdečně zveme zájemce k návštěvě, abychom společně oslavili české pivovarnictví,“ uvádí Tomáš Sladký z pivovaru Zlatá kráva.
Pivo a Plzeň k sobě neoddělitelně patří a účastníkům akce proto popřál i hejtman Plzeňského kraje Kamal Farhan, který převzal nad Nocí pivovarů záštitu. Hejtman by si dle svých slov přál, aby se akce stala na Plzeňsku tradicí.
Velkopopovický pivovar, který je součástí Plzeňského Prazdroje, řídí Ondřej Koucký (43). Ve funkci v březnu vystřídal Václava Šimka, který ve skupině Plzeňského Prazdroje od ledna vede pivovar v Plzni.
Ondřej Koucký je novým šéfem velkopopovického pivovaru
Zprávy z firem
Noc pivovarů se uskuteční v pátek 25. dubna a termín nebyl zvolen náhodně. Právě koncem dubna si pivovarníci připomínají výročí zrušení Propinačního práva z roku 1869, které do té doby výrazně omezovalo zakládání pivovarů a určovalo, kdo může vařit a prodávat pivo.
„Na konci dubna 1869 ale toto omezení padlo a v českých zemích začaly vznikat pivovary všech možných velikostí a zaměření. Nastal obrovský boom pivovarnictví, který trvá v podstatě dodnes. My jsme dědici a pokračovatelé tohoto rozmachu, který doprovází stále širší nabídka pivních stylů. A tuhle rozmanitost chceme v dubnu společně se všemi milovníky piva oslavit,“ dodává Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.
V gastru se nejvíce daří buď levným jídelnám anebo těm nejdražším zážitkovým restauracím. Češi zůstávají věrni pivní kultuře, ale stále častěji ho pijí doma nebo v garáži.
Hospody a restaurace za pět let podražily o polovinu. Češi už raději pijí pivo doma
Zprávy z firem
Během Noci pivovarů se návštěvníci budou moci podívat sládkům a pivovarníkům přímo pod ruce, a to i v pivovarech, které za normálních okolností exkurze pro návštěvníky nepořádají. Každý ze zúčastněných pivovarů si v rámci Noci pivovarů připravil pro své návštěvníky speciální program. V současné době je do akce zapojeno 20 pivovarů z Plzeňského kraje a dle organizátorů se postupně hlásí další.
Své brány tak otevře například plzeňský pivovar Raven, který patří k nejvýraznějším experimentátorům české pivní scény. Návštěvníky zve i Plzeňský pivovarský dvůr Purkmistr, kde široký sortiment piv od ležáků po pivní styl bock připravují v prostředí původního selského dvora. Svoji účast potvrdily také pivovar Zhůřák, přeštický pivovar U Přeška, nebo pivovar Radouš z Druztové. Mezi účastníky Noci pivovarů nechybí ani Plzeňský Prazdroj, který reprezentují plzeňské pivovary Pilsner Urquell, Gambrinus a experimentální pivovar Elektrárna.
„Ukážeme, že mezi pivovarskými stále panuje vzájemný respekt, podpora a spolupráce. To jak přímo mezi řemeslnými pivovary navzájem, tak i mezi těmi malými a velkými. Věříme, že Noc pivovarů přivede lidi na místa, kde jim bude dobře,“ shrnuje za zapojené pivovary Jan Ilgner, sládek Pivovaru Radouš a jeho přidružené značky The Barn Beer.
O český pavilon je zájem. Ačkoli první den letošní výstavy EXPO v japonské Osace poznamenal výrazný déšť, zahájení si nenechaly ujít tisíce lidí. Po Ódě na radost si mohli zajít na plzeňské pivo, které je jedním z lákadel českého pavilonu. Zahájení jeho činnosti se krom dalších hostů zúčastnil také ministr zahraničí Jan Lipavský. „Podobné akce jsou důležité pro sdílení nápadů a inovací,“ uvedl ministr. Podle testovacího dne českého pavilonu pak půjde také o „sdílení“ piva. Ještě před oficiálním otevřením se totiž za jeden den vypilo 1200 piv. A první oficiální den to vypadalo na minimálně vyrovnání tohoto rekordu.
V centru letošního EXPO v Osace jsou inovace. A myšlenka sdílení dobrých nápadů, uvedl ministr Lipavský
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.