Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Temná mračna nad německým průmyslem. Klesá vice, než se čekalo

Německá vláda pod tlakem. Průmysl v čele s autoprůmyslem klesá vice, než se čekalo
ČTK / AP
 ČTK

Průmyslová výroba v Německu klesla v červenci proti předchozímu měsíci o 0,8 procenta. Je to opět větší pokles, než se čekalo, a zároveň třetí meziměsíční snížení po sobě. To je další špatná zpráva i pro české firmy.

Reklama

Dolů výrobu táhl stejně jako v červnu především prudký propad automobilového průmyslu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil německý statistický úřad. Podle deníku Financial Times se tak stupňuje tlak na německou vládu, aby dělala víc pro vyvedení ekonomiky z útlumu.

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že průmyslová produkce v červenci klesne o 0,5 procenta. Bez oživení v energetice a stavebnictví by byl pokles ještě výraznější. Výroba v automobilovém průmyslu se snížila o devět procent.

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, říká špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo Hans-Werner Sinn

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, varuje špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo

Přezdívku „nemocný muž Evropy“ si Německo vysloužilo na konci 90. let, kdy se složitě vypořádávalo s náklady na znovusjednocení. V posledních týdnech se čím dál častěji objevuje znovu, protože výroba v největší ekonomice Evropy nadále stagnuje a země se potýká s vysokými cenami energií. „Nejde o krátkodobý jev,” prohlásil na Ambrosetti Forum v Itálii Hans-Werner Sinn, emeritní šéf německého prestižního ekonomického institutu Ifo.

Přečíst článek

V méně kolísavém tříměsíčním srovnání byla produkce mezi květnem a červencem o 1,9 procenta nižší než v předchozím tříměsíčním období, ukázaly údaje. V červnu se průmyslová výroba snížila proti květnu podle upravených dat o 1,4 procenta, dosud úřad uváděl předběžně pokles o 1,5 procenta.

Pokles bude pokračovat 

Nad průmyslem se nadále stahují temná mračna," řekl analytik společnosti Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank Alexander Krüger. „Slabá globální ekonomika a vysoké ceny energií budou udržovat chmurné vyhlídky. Na straně výroby to už teď vypadá na další čtvrtletní ztrátu," dodal.

Nad průmyslem se nadále stahují temná mračna," řekl analytik společnosti Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank Alexander Krüger.

Německá ekonomika už v posledních třech čtvrtletích buď klesala nebo stagnovala, ani výhled pro třetí čtvrtletí není podle tamni centrální banky optimistický. Německé hospodářství je největší v Evropě a je na něm závislá řada českých firem.

Prezentace automobilky BYD na veletrhu IAA v Mnichově

A je to tady. Mnichovský veletrh IAA ovládly čínské elektrovozy

V Mnichově odstartoval významný veletrh o inovacích v autoprůmyslu. Tradiční evropské značky se snaží představit vize pro nadcházející roky. Podle serveru CNBC však veletrh ovládly čínské značky, které představily reálné stroje, kterými chtějí dobýt evropské trhy. Vizi čínské tsunami, která zaplaví evropské trhy, však komplikuje Tesla Elona Muska.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Čínská továrna automobilky Geely v provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny.

Lukáš Kovanda: Probuzená ekonomika Číny vystrašila Německo a Itálii. Znovu se proto staví proti zákazu spalovacích motorů

Přečíst článek
Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Lukáš Kovanda: Český průmysl v únoru zklamal. Kdo za to může? Němci, Číňané i piráti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme