Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Generální ředitelé vidí budoucnost nejoptimističtěji za posledních 20 let, tvrdí studie

ilustrační foto
iStock
Eliška Zemanová
elz

Navzdory negativním tržním faktorům, jako je rostoucí inflace, narušení dodavatelského řetězce a v případě USA i hromadným výpovědím, jsou generální ředitelé společností přesvědčeni, že v nadcházejícím roce dojde k posílení ekonomiky.

Reklama

Navzdory pandemii a jejím dopadům jsou oslovení generální ředitelé nejoptimističtější za posledních deset let, pokud jde o vyhlídky na posílení ekonomiky v nadcházejícím roce, vyplývá to z výsledků globálního průzkumu názorů generálních ředitelů (PwC’s 25th Annual Global CEO Survey) společnosti PwC.

Více než tři čtvrtiny generálních ředitelů, 77 procent předpovídají zlepšení globální ekonomiky, zatímco pouze 15 očekává zhoršení podmínek. Optimismus generálních ředitelů pro rok 2022 je o procentní bod vyšší než před rokem a o plných 54 bodů vyšší než v roce 2020, kdy více než polovina generálních ředitelů předpovídala pokles ekonomiky.

Čínský export i import roste dvojciferným tempem.

Čínská ekonomika jela loni přímo vzorově, vzrostla o osm procent

Čínská ekonomika loni vzrostla o 8,1 procenta, nejrychleji za deset let. Důvěra firem i spotřebitelů se zotavila po slabém růstu předloni, za kterým byla pandemie nemoci covid-19, a silný byl i vývoz.

Přečíst článek

Nejlíp vidí ekonomickou budoucnost v Indii

Ačkoli mezi generálními řediteli panuje všeobecný optimismus ohledně hospodářského růstu v roce 2022, perspektiva se v jednotlivých zemích a teritoriích značně liší. 
Nejoptimističtěji se budoucnost jeví v Indie, Japonsku nebo ve Velké Británii. Naopak s nedůvěrou vzhlíží k nadcházejícím roce ve Spojených státech nebo Brazílii, což mohly způsobit výraznější problémy s inflací a omezeními v dodavatelském řetězci.

Jako největší hrozba jsou podle průzkumu vnímána kybernetická a zdravotní rizika, inflace, výkyvy HDP a problémy na trhu práce.

Green Deal, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zelená inflace přichází do Česka, bude tady roky. Jak se na ni připravit?

Jen pár dnů nazpět varovala Isabel Schnabelová z vedení Evropské centrální banky (ECB) před takzvanou zelenou inflací, neboli „greenflation“. Jedná se o dosud nejhlasitější varování zpoza zdí ECB, že nynější vysoké ceny energií napříč eurozónou, a potažmo EU včetně Česka, tu budou celé roky. A že se ještě dost možná budou průběžně výrazně zvyšovat. Jsou totiž daní za zelenou transformaci EU a za její snahu dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality.

Přečíst článek

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Marmeláda z rakytníku nebo rajčatové pesto. Které další české výrobky získaly gastro Oscara?

Punc kvalitní potraviny Great Taste získalo hned pět výrobků tuzemské provenience. Mezinárodní porota složená z food kritiků, kuchařů, restauratérů, maloobchodních nákupčích nebo food blogerů ocenila tyři jsou vyrobené v Česku, pátý exkluzivně dovážený. Ten získal nejvyšší ocenění Zlatou vidličku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Prodavač v Casa Magazines Syed Khalid Wasim zvaný "Ali"

REPORTÁŽ: Mizející svět papírových médií uchovává unikátní obchůdek v New Yorku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme