Generální ředitelé vidí budoucnost nejoptimističtěji za posledních 20 let, tvrdí studie

Navzdory negativním tržním faktorům, jako je rostoucí inflace, narušení dodavatelského řetězce a v případě USA i hromadným výpovědím, jsou generální ředitelé společností přesvědčeni, že v nadcházejícím roce dojde k posílení ekonomiky.
Navzdory pandemii a jejím dopadům jsou oslovení generální ředitelé nejoptimističtější za posledních deset let, pokud jde o vyhlídky na posílení ekonomiky v nadcházejícím roce, vyplývá to z výsledků globálního průzkumu názorů generálních ředitelů (PwC’s 25th Annual Global CEO Survey) společnosti PwC.
Více než tři čtvrtiny generálních ředitelů, 77 procent předpovídají zlepšení globální ekonomiky, zatímco pouze 15 očekává zhoršení podmínek. Optimismus generálních ředitelů pro rok 2022 je o procentní bod vyšší než před rokem a o plných 54 bodů vyšší než v roce 2020, kdy více než polovina generálních ředitelů předpovídala pokles ekonomiky.
Čínská ekonomika loni vzrostla o 8,1 procenta, nejrychleji za deset let. Důvěra firem i spotřebitelů se zotavila po slabém růstu předloni, za kterým byla pandemie nemoci covid-19, a silný byl i vývoz.
Čínská ekonomika jela loni přímo vzorově, vzrostla o osm procent
Money
Nejlíp vidí ekonomickou budoucnost v Indii
Ačkoli mezi generálními řediteli panuje všeobecný optimismus ohledně hospodářského růstu v roce 2022, perspektiva se v jednotlivých zemích a teritoriích značně liší.
Nejoptimističtěji se budoucnost jeví v Indie, Japonsku nebo ve Velké Británii. Naopak s nedůvěrou vzhlíží k nadcházejícím roce ve Spojených státech nebo Brazílii, což mohly způsobit výraznější problémy s inflací a omezeními v dodavatelském řetězci.
Jako největší hrozba jsou podle průzkumu vnímána kybernetická a zdravotní rizika, inflace, výkyvy HDP a problémy na trhu práce.
Jen pár dnů nazpět varovala Isabel Schnabelová z vedení Evropské centrální banky (ECB) před takzvanou zelenou inflací, neboli „greenflation“. Jedná se o dosud nejhlasitější varování zpoza zdí ECB, že nynější vysoké ceny energií napříč eurozónou, a potažmo EU včetně Česka, tu budou celé roky. A že se ještě dost možná budou průběžně výrazně zvyšovat. Jsou totiž daní za zelenou transformaci EU a za její snahu dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality.
Lukáš Kovanda: Zelená inflace přichází do Česka, bude tady roky. Jak se na ni připravit?
Money
Punc kvalitní potraviny Great Taste získalo hned pět výrobků tuzemské provenience. Mezinárodní porota složená z food kritiků, kuchařů, restauratérů, maloobchodních nákupčích nebo food blogerů ocenila tyři jsou vyrobené v Česku, pátý exkluzivně dovážený. Ten získal nejvyšší ocenění Zlatou vidličku.
Marmeláda z rakytníku nebo rajčatové pesto. Které další české výrobky získaly gastro Oscara?
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.