Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínská ekonomika jela loni přímo vzorově, vzrostla o osm procent

Čínský export i import roste dvojciferným tempem.
Pixabay

Čínská ekonomika loni vzrostla o 8,1 procenta, nejrychleji za deset let. Důvěra firem i spotřebitelů se zotavila po slabém růstu předloni, za kterým byla pandemie nemoci covid-19, a silný byl i vývoz.

Reklama

Ve čtvrtém čtvrtletí však tempo růstu zpomalilo v důsledku slabé spotřeby a poklesu na trhu s nemovitostmi, oznámil čínský statistický úřad. Zpráva tak naznačuje, že druhá největší ekonomika světa bude potřebovat větší politickou podporu, uvedla agentura Reuters.

Přeprava kontejnerů

Čínský export se za loňský rok dostal na rekord. Čipové krizi navzdory

Čínský vývoz se v loňském roce zvýšil o 29,9 procenta na zhruba 3,3 bilionu dolarů (70,6 bilionu korun), a to navzdory negativním dopadům nedostatku čipů na výrobu. Z údajů čínského statistického úřadu vyplývá, že obchodní přebytek Číny stoupl na rekordních 676,4 miliardy dolarů (14,5 bilionu korun) ze zhruba 524 miliard dolarů v předchozím roce.

Přečíst článek

Analytici očekávali za loňský rok osmiprocentní růst. Cílem vlády je udržet roční tempo růstu nad šesti procenty. Předloni hrubý domácí produkt podle zpřesněných údajů vzrostl o 2,2 procenta. V posledním čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o čtyři procenta. Překonal sice očekávání analytiků, tempo růstu však bylo nejpomalejší od druhého čtvrtletí 2020. Ve třetím čtvrtletí ekonomika expandovala o 4,9 procenta.

Čínská ekonomika se potýká s problémy v realitním sektoru a také s lokálními ohnisky nákazy covidem-19. To ale provázejí přísná opatření, která omezují spotřebu. Několik čínských měst před oslavami lunárního nového roku je ve stavu zvýšené pohotovosti, protože koronavirová varianta omikron zasáhla další oblasti, včetně Pekingu.

Peníze, ilustrační foto

Na podporu stavebka šlo v tomto miléniu už 200 miliard. Je na čase ji zrušit

Závažnější než samotná výše veřejného dluhu Česka je stávající dynamika jeho nárůstu. Hrozí totiž, že mnohé země EU začnou své veřejné finance ozdravovat rychleji než ČR, což by mohlo postavení Česka v rámci EU coby šesté nejméně zadlužené země zhoršit. Navíc by takový vývoj nenechaly bez povšimnutí ratingové agentury. Ty pandemický nárůst tuzemského zadlužení zatím tolerují, neboť vnímají celkový mimořádný kontext, kvůli němuž nastalo.

Přečíst článek

Problémy s covidem-19

Ekonomové očekávají, že v nadcházejících měsících tempo růstu zpomalí. Čínská centrální banka poprvé od dubna 2020 nečekaně snížila výpůjční náklady svých střednědobých úvěrů, což podle některých analytiků může znamenat další uvolnění měnové politiky v letošním roce. A to kvůli ochraně ekonomiky před rostoucím rizikem, že developeři nebudou schopni splácet své dluhy.

„Ekonomická dynamika zůstává slabá kvůli opakovaným virovým nákazám a problémům v realitním sektoru. Z toho důvodu očekáváme, že čínská centrální banka sníží základní sazby o dalších 20 bazických bodů,“ uvedli ve své zprávě analytici Capital Economics.

Hlavní podporou ekonomického růstu Číny v loňském roce byl vývoz do zemí zasažených pandemií. Na růstu HDP se vývoz ve čtvrtém čtvrtletí podílel více než čtvrtinou a přebytek obchodní bilance byl loni nejvyšší od roku 1950, kdy se tento údaj začal sledovat. Data o vývozu ale také zdůrazňují relativní slabost ostatních ukazatelů. V roce 2018, kdy ekonomika více spoléhala na spotřebu a na investice, byl čistý vývoz naopak brzdou celkového růstu. Podpora plynoucí z vývozu však nemusí trvat dlouho, protože prudký růst poptávky po zboží v zahraničí zpomaluje a vývozce trápí vysoké exportní náklady.

sklizeň jablek

Výrobní inflace se urvala. Cenový chaos je nejhorší od roku 1995

Ceny průmyslových výrobců v loňském roce stouply o 7,1 procenta, což byl nejvyšší meziroční nárůst od roku 1995. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zdražení zaznamenali všichni výrobci. V zemědělství rostou ceny nejvýrazněji za více než deset let, letos i proto rekordně zdraží potraviny.

Přečíst článek

Průmyslová výroba překvapuje

Prognózy naznačují, že pomalejší tempo růstu z posledních čtvrtletí přetrvá i v letošním roce, zejména kvůli novým epidemiím koronaviru a snaze vlády přimět rozsáhlý realitní sektor k omezení zadluženosti, uvedla agentura AP. To může mít globální dopady a snížit v Číně poptávku po oceli a spotřebním zboží.

Tlak na pokles čínské ekonomiky je teď stále poměrně velký a růst zaměstnanosti a příjmů obyvatel je omezený,“ uvedl na tiskové konferenci šéf statistického úřadu Ning Ťi-če.

Čínský realitní trh v posledních měsících zpomalil a podle výpočtů agentury Reuters se investice do nemovitostí v prosinci meziročně snížily o 13,9 procenta, nejrychleji od začátku roku 2020. Za celý rok se objem investic o 4,4 procenta zvýšil, je to ale nejpomalejší růst od roku 2016. Výhled dalšího vývoje zhoršuje i slabá spotřeba. Maloobchodní tržby rostly v prosinci nejpomaleji od srpna 2020.

Světlým bodem zůstává průmyslová výroba, jejíž růst se v prosinci opět zlepšil a překonal očekávání. Produkce rafinerií, hliníku a uhlí loni vystoupila na rekord.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pracovníci továrny Foxconnu v čínském Šen-čenu vyrábějící zejména pro Apple

Nastartovaná Čína. Aktivita v továrnách byla v únoru nejvyšší za více než desetiletí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme