Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mráz způsobil českým vinařům škody ve stovkách milionů korun

Mráz způsobil českým vinařům škody ve stovkách milionů korun
Profimedia
 ČTK

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun. V Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice.

Reklama

„Každoročně u nás vypěstujeme hrozny za dvě miliardy korun. V Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů téměř na všech lokacích, na Moravě zatím úplný přehled nemáme, největší škody způsobil noční mráz v noci na pátek. Už nyní ale můžeme říci, že škody budou ve stovkách milionů korun,” uvedl Chlad.

Vinaři jsou už od minulého týdne v noční pohotovosti. Sledují různé předpovědní modely i vlastní meteostanice ve vinohradech. V rizikových oblastech, kde noční mrazy hrozí, pak drží noční služby. V případě, že se blíží noční mráz, se navzájem informují a vyrazí do vinohradu zapalovat svíce, které pomáhají keře před mrazy ochránit. S jejich zapalováním ale vinaři potřebují začít přibližně dvě hodiny před poklesem teploty.

„Problém aktuálního počasí je, že se velice rychle mění, což není úplně typické. Teď se stalo, že v noci byla oblačnost, dokonce přišly nějaké srážky, pak se ale mraky roztrhaly a teplota rychle klesla na některých místech až ke třem stupňům pod nulou. Během hodiny a půl se počasí kompletně obrátilo, pak už není možné reagovat,” doplnil Chlad.

Teplota se navíc může lišit v jednotlivých částech vinohradu - zatímco na jeho vrcholku mohou být i dva stupně nad nulou, v údolí může teplota lokálně klesnout i k minus dvěma stupňům.

Černý scénář českého ovocnářství se naplňuje. Kvůli levným dovozům mizí hektary sadů

Černý scénář českého ovocnářství se naplňuje. Kvůli levným dovozům mizí hektary sadů

Čeští ovocnáři vykáceli za poslední rok kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a ztrátovému pěstování 8,3 procenta ovocných sadů. Plochy sadů snížili o 1011 hektarů na 11 214 hektarů. Představuje to úbytek milionu stromů a keřů. S odkazem na data Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského to uvedli představitelé Agrární komory a Ovocnářské unie ČR.

Přečíst článek

Morava s otazníkem

Jaké budou škody na ovoci na Moravě, zatím není zřejmé. Podle předsedy Ovocnářské unie Moravy a Slezska, který zároveň řídí podnik Pomona Těšetice na Znojemsku, jsou enklávy na jižní a východní Moravě, kam studený vzduch nezatekl a ovoce zatím prospívá na rozdíl od Čech.

„Skoro se až bojím říct, že u nás v Těšeticích se zatím nic nestalo,” řekl Pokorný. Upozornil zároveň na to, že ještě v neděli to vypadalo, že se začne ve čtvrtek oteplovat, ale nyní už zas hrozí mrazy ještě v pátek ráno, jak ukazuje mapa rizika na webu AgroRisk. Z celého tohoto týdne je v pátek zatím riziko mrazů největší.

Pěstitelé jahod překrývají ochrannou fólií tři hektary kvetoucích ranných odrůd před mrazy na jahodové plantáži v Olomouci-Slavoníně

Ovocnáři trpí. Mrazivá noc v Česku snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce

Mrazivá noc na dnešek snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce. S každou další mrazivou nocí ovocnáři o část úrody přijdou. Mráz v noci na dnešek z pěstitelských oblastí zasáhl hlavně východní Čechy a částečně i Moravu, uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Mrazy poškodily většinu úrody v Česku

Dalibor Martínek: Pořád dokola. Ovocnářům to zmrzlo, ministr zaplatí. Za naše peníze. Proč?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme