Mráz způsobil českým vinařům škody ve stovkách milionů korun
 
                            Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun. V Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice.
„Každoročně u nás vypěstujeme hrozny za dvě miliardy korun. V Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů téměř na všech lokacích, na Moravě zatím úplný přehled nemáme, největší škody způsobil noční mráz v noci na pátek. Už nyní ale můžeme říci, že škody budou ve stovkách milionů korun,” uvedl Chlad.
Vinaři jsou už od minulého týdne v noční pohotovosti. Sledují různé předpovědní modely i vlastní meteostanice ve vinohradech. V rizikových oblastech, kde noční mrazy hrozí, pak drží noční služby. V případě, že se blíží noční mráz, se navzájem informují a vyrazí do vinohradu zapalovat svíce, které pomáhají keře před mrazy ochránit. S jejich zapalováním ale vinaři potřebují začít přibližně dvě hodiny před poklesem teploty.
„Problém aktuálního počasí je, že se velice rychle mění, což není úplně typické. Teď se stalo, že v noci byla oblačnost, dokonce přišly nějaké srážky, pak se ale mraky roztrhaly a teplota rychle klesla na některých místech až ke třem stupňům pod nulou. Během hodiny a půl se počasí kompletně obrátilo, pak už není možné reagovat,” doplnil Chlad.
Teplota se navíc může lišit v jednotlivých částech vinohradu - zatímco na jeho vrcholku mohou být i dva stupně nad nulou, v údolí může teplota lokálně klesnout i k minus dvěma stupňům.
Čeští ovocnáři vykáceli za poslední rok kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a ztrátovému pěstování 8,3 procenta ovocných sadů. Plochy sadů snížili o 1011 hektarů na 11 214 hektarů. Představuje to úbytek milionu stromů a keřů. S odkazem na data Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského to uvedli představitelé Agrární komory a Ovocnářské unie ČR. 
	Černý scénář českého ovocnářství se naplňuje. Kvůli levným dovozům mizí hektary sadů
		Zprávy z firem
		
Morava s otazníkem
Jaké budou škody na ovoci na Moravě, zatím není zřejmé. Podle předsedy Ovocnářské unie Moravy a Slezska, který zároveň řídí podnik Pomona Těšetice na Znojemsku, jsou enklávy na jižní a východní Moravě, kam studený vzduch nezatekl a ovoce zatím prospívá na rozdíl od Čech.
„Skoro se až bojím říct, že u nás v Těšeticích se zatím nic nestalo,” řekl Pokorný. Upozornil zároveň na to, že ještě v neděli to vypadalo, že se začne ve čtvrtek oteplovat, ale nyní už zas hrozí mrazy ještě v pátek ráno, jak ukazuje mapa rizika na webu AgroRisk. Z celého tohoto týdne je v pátek zatím riziko mrazů největší.
Mrazivá noc na dnešek snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce. S každou další mrazivou nocí ovocnáři o část úrody přijdou. Mráz v noci na dnešek z pěstitelských oblastí zasáhl hlavně východní Čechy a částečně i Moravu, uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.  
	Ovocnáři trpí. Mrazivá noc v Česku snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce
		Zprávy z firem
		
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.
 
				 
                             
 
 
 
 
 
 
