Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Solek postaví v Chile svou dosud největší fotovoltaickou elektrárnu

Solární park Don Flavio
Solek
 ČTK

Česká skupina Solek staví svůj největší fotovoltaický park v Chile. Projekt Leyda bude mít výkon 95,2 megawattu (MW), bude tak dvaapůlkrát větší než dosud největší česká fotovoltaická elektrárna v Ralsku. Zprovozněna by měla být do konce letošního roku. Firma náklady na stavbu neuvedla.

Reklama

Elektrárna v regionu San Antonio 90 kilometrů od hlavního města Santiago de Chile bude mít rozlohu 120 hektarů, na kterou by se vešlo 150 fotbalových hřišť. Ročně by měla vyprodukovat přibližně 185 gigawatthodin elektřiny, což odpovídá spotřebě asi 23 tisíc domácností v Chile. Výstavba je financována ve spolupráci s mezinárodními bankami BNP Paribas a Natixis. Investiční fond BlackRock poskytl mezaninové financování.

„Chile to s obnovitelnými zdroji energie myslí vážně, má v této oblasti velké ambice, a díky tomu jsme tam schopni stavět velké projekty. Leyda je naše doposud největší investice. Věřím, že v elektrárnách takového rozsahu budeme pokračovat i nadále,“ řekl zakladatel a výkonný ředitel společnosti Zdeněk Sobotka.

Chile patří k zemím, které se výrazně soustředí na rozvoj moderní a udržitelné energetiky, cílem země je dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN), který stavbu navštívil při své misi do Jižní Ameriky, je Chile v rozvoji obnovitelných zdrojů energie inspirací i pro Česko. „S rychlým růstem obnovitelných zdrojů rostou nároky na energetickou síť, což je jednou z výzev provázející modernizaci energetiky. Chile tyto výzvy již řeší a může být pro nás v tomto směru inspirací. Vyřešilo už řadu překážek, které v rámci proměny naší energetiky Českou republiku teprve čekají,“ řekl ministr. Ocenil, že na těchto projektech se v Chile přímo podílí i česká firma.

Uhlobaron Tykač chce do roka zavřít elektrárny Počerady a Chvaletice

Uhlobaron a majitel skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač varuje, že do roka zavře své dvě uhelné elektrárny. Jsou nerentabilní. Ohroženo je 3000 pracovních míst. Zprávu jako první přinesl server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

Solek je energetická společnost podnikající v obnovitelných zdrojích energie se zaměřením zejména na solární energetiku. Zabývá se projektováním, výstavbou a provozem solárních elektráren. Hlavní sídlo má v Praze a zaměstnává 250 lidí. V Evropě působí skupina kromě Česka také na Kypru, v Rumunsku, Řecku a na Slovensku, předloni pak vstoupila na nové trhy ve Francii, Španělsku a Srbsku. Velmi aktivní je také v Latinské Americe, zejména pak v Chile, kde spravuje téměř 40 fotovoltaických elektráren.

Skupina měla koncem loňského roku celkově připojených 274 MW, aktuálně buduje solární elektrárny o výkonu 212 MW. V roce 2022 skupina vykázala provozní zisk 113,2 milionu korun, meziročně o sedm procent nižší. Tržby společnosti naopak téměř dvojnásobně vzrostly na 2,11 miliardy korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme