Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

LPG se mezi řidiči drží v oblibě. Přestavěných aut však přibylo pomaleji

škoda kodiaq přestavěná na LPG
https://www.prestavbanalpg.cz/
 ČTK

Po loňském rekordním roku z pohledu zájmu o automobily s pohonem na LPG je o ně letos zatím menší zájem. V prvním pololetí jich na českých silnicích přibylo více než 4000, loni to bylo za stejnou dobu 5300. Dohromady bylo k začátku července v Česku v provozu asi 170 tisíc automobilů na LPG. Vyplývá to z dat České asociace LPG.

Reklama

Tradičně větší část vozů na LPG tvoří upravená auta s benzinovým pohonem. V letošním prvním pololetí je však poměr nových a přestavěných automobilů vyrovnanější než v minulých letech, nových vozů na LPG registrovali řidiči 1853, přestaveb bylo zhruba 2200. V loňském roce bylo nových vozů srovnatelné množství, řádově větší zájem byl však o přestavby, a to kvůli vysokým cenám pohonných hmot. Za loňský první půlrok se v Česku přestavělo asi 3300 vozů na LPG. V roce 2021 se v prvním pololetí registrovalo zhruba 1900 přestavěných a 996 nových vozidel.

"Autoservisy v minulém roce vzhledem k cenám benzinu doslova nestíhaly," uvedl Lukáš Pololáník z České asociace LPG. Loňský velký zájem potvrdila také společnost HL Propan Praha, která přestavby provádí. Jednatel společnosti David Wimmer řekl, že oproti tomu letos v březnu, dubnu a květnu zaznamenali velký nezájem. Situace se podle něj zlepšila opět v červnu.

Výkonný předseda asociace Ivan Indráček uvedl, že v ČR existuje silná skupina zákazníků, kteří jezdí na LPG dlouho a nemají chuť a důvod to měnit. "V dlouhodobém horizontu asi musíme počítat s tím, že v dopravě zvítězí bateriový pohon," řekl. Potenciál vidí také v syntetickém LPG.

LPG si dlouhodobě drží výraznou cenovou výhodu oproti jiným palivům. Zatímco na začátku roku 2023 byla cena litru LPG zhruba na polovině ceny litru benzinu, podle dat z tohoto týdne bylo LPG levnější už o zhruba 60 procent. Průměrná cena litru LPG byla 14,89 koruny, zatímco benzin stagnoval kolem ceny 37,26 koruny za litr.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme