Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidl v Nizozemsku končí s prodejem cigaret a tabáku

Lidl, ilustrační foto
Wikipedia

Německý diskontní řetězec Lidl v Nizozemsku ode dneška přestává prodávat cigarety a tabák. Uvedl, že tak chce aktivně přispět k tomu, aby vyrostla nekuřácká generace.

Reklama

Na 400 poboček Lidl Nederland se tímto krokem připojilo k iniciativě několika zdravotnických organizací, které razí budoucnost bez kouře. Nizozemský Lidl ohlásil záměr neprodávat tabákové výrobky ve svých prodejnách už v roce 2018 a poté ho začal krok po kroku uplatňovat ve stále více pobočkách. Pochvaly se mu za něj dostalo od vlády v Haagu. Státní tajemník pro zdraví Paul Blokhuis podle agentury ANP doufá, že vzor Lidlu budou brzy následovat další řetězce supermarketů.

Vláda sama dříve oznámila, že prodej cigaret a tabáku v supermarketech zakáže. Od roku 2024 je budou smět nabízet jen čerpací stanice, specializované obchody, novinové kiosky a další prodejny se zvláštním povolením. Od roku 2023 pak bude platit zákaz jejich prodeje na internetu.

Křemík, ilustarční foto

Domino efekt křemíku. Prudký růst jeho ceny může světové ekonomice přivodit šok

Ceny kovového křemíku za necelé dva měsíce vzrostly o 300 procent. Příčinou je omezení produkce v Číně kvůli výpadkům dodávek elektřiny.

Přečíst článek

Nizozemsko je průkopníkem boje proti kuřákům. Od roku 2008 se tam nesmí kouřit v barech a v restauracích. Začátkem roku 2020 zmizely kuřácké zóny na nádražích. V kancelářích mají kuřácké koutky zmizet do roku 2022. Od tohoto roku také musí přestat fungovat cigaretové automaty. Postupně tak ubude 11 tisíc z 16 tisíc prodejních míst cigaret a tabáku.

Česká národní banka, Praha, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: ČNB všechny překvapila. Firemní úvěry i hypotéky výrazně zdraží

Česká národní banka vyrazila dech úplně všem. Zejména pak analytikům a ministerstvu financí. Svoji základní úrokovou sazbu totiž s účinností od zítřka zvedá o mimořádné 0,75procentního bodu na 1,50 procenta.

Přečíst článek

Protikuřácký postup nizozemské vlády se začal projevovat i na tržbách. Lidl už v roce 2018 uvedl, že prodej cigaret „není rentabilní“. Firma krabičky ještě předtím odstranila z regálů a začala je vydávat jen na vyžádání, což zákazníky odrazovalo.

O plánech na zrušení prodeje cigaret i v jiných zemích včetně mateřského Německa Lidl neinformoval.

bankomat Monety v Praze

Tykač přikoupil akcie Monety. Drží podíl v ceně přes dvě miliardy

Miliardář Pavel Tykač navýšil svůj podíl v bance Moneta. Aktuálně v ní drží 5,19 procenta. To je významné číslo, větší podíl už má jen PPF (29,94 procenta) a Raiffeisen Bank International (6,06 procenta).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Britský premiér Sunak uvažuje o zákazu prodeje cigaret příští generaci

Tvrdá rána pro britské kuřáky. Sunak zvažuje zákaz prodeje cigaret a pokuty za nechození k lékaři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme