Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Domino efekt křemíku. Prudký růst jeho ceny může světové ekonomice přivodit šok

Křemík, ilustarční foto
Wikipedia

Ceny kovového křemíku za necelé dva měsíce vzrostly o 300 procent. Příčinou je omezení produkce v Číně kvůli výpadkům dodávek elektřiny.

Reklama

Kov vyráběný z druhého nejrozšířenějšího prvku na Zemi se stal vzácným, což ohrožuje vše, od automobilových součástek přes počítačové čipy až po solární panely, píše agentura Bloomberg. Křemíkové komplikace ukazují, jak se globální ekonomická krize kaskádovitě šíří mnoha způsoby. Snížení výroby v Číně, která je zdaleka největším světovým producentem křemíku, je důsledkem snahy o snížení spotřeby energie. A pro řadu průmyslových odvětví je nemožné vyhnout se nepříznivým dopadům jeho nedostatku.

Daniel Beneš, generální ředitel skupiny ČEZ, ilustrační foto

Šéf ČEZ Beneš: Do konce roku rozhodneme, s kým postavíme gigafactory

Skupina ČEZ chce do konce roku rozhodnout, s kým postaví továrnu na baterie v areálu bývalé hnědouhelné elektrárny Prunéřov I na Chomutovsku. První fáze projektu by mohla být hotova kolem roku 2025. Novinářům to řekl ředitel společnosti Daniel Beneš.

Přečíst článek

Solární průmysl zasáhl nedostatek křemíku nejvíce. Ceny polysilikonu, hlavní složky fotovoltaických panelů, jsou teď nejvyšší od roku 2011. Od začátku června 2020 se cena tohoto materiálu zvýšila o více než 400 procent. Křemík také hraje důležitou úlohu v hliníkových slitinách používaných například v automobilovém průmyslu.

Očekává se, že ceny zůstanou kolem současné úrovně až do léta příštího roku, než se v druhé polovině roku spustí nové výrobní závody, uvedla analytička společnosti Shanghai Metals Market. Poptávka navíc roste od sektorů zaměřených na solární energii a elektroniku. „I kdyby nebyly omezené dodávky energie, byl by průmyslového křemíku nedostatek,“ dodala.

Teva, ilustrační foto

Tržby opavské Tevy loni zdolaly hranici deseti miliard, zisk jí ale klesl

Opavská farmaceutická společnost Teva Czech Industries loni dosáhla tržeb 10,5 miliardy korun, tedy o 11 procent vyšších než v roce 2019. Čistý zisk jí ale klesl o 605 milionů na necelé dvě miliardy korun.

Přečíst článek

Spolu s vyššími cenami ropy a kovů, jako je hliník a měď, nedostatek křemíku ještě více zvyšuje tlak, jemuž čelí dodavatelské řetězce. Ty můžou buďto přijmout snížení marže nebo zvýší ceny pro zákazníky. Tak či onak škodlivý dvojí účinek, na inflaci a na ekonomický růst, vyvolává obavy z celosvětové stagflace, tedy stagnaci ekonomického růstu při vysokém růstu cen.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme