Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prodeje evropských firem loni dosáhly pětiletého rekordu. Velkým dílem díky Avastu

fúze a akvizice, ilustrační foto
iStock

Covidová doba přála prodejům firem. Loni se hodnota takových obchodů v regionu střední a východní Evropy vyšplhala na pětiletý rekord, jak vyplynulo ze studie poradenské společnosti Mazars.

Reklama

Celková hodnota fúzí a akvizic v regionu střední a východní Evropa loni stoupla o 37 procent na 66,5 miliardy eur (zhruba 1,7 bilionu korun), což je nejvyšší hodnota od roku 2016. Počet transakcí loni meziročně stoupl o 30 procent na 872. V samotném Česku loni díky prodeji české antivirové firmy Avast koncernu NortonLifeLock za 6,6 miliardy eur objem fúzí a akvizic skokově stoupl o 358 procent na 10,3 miliardy eur (zhruba 257 miliard korun). Prodej Avastu byl přitom loni největší regionální transakcí. Vyplývá to ze studie, kterou připravila společnost Mazars ve spolupráci s nezávislým poskytovatelem datových služeb pro fúze a akvizice Mergermarket.

Mezi čtyři největší země z hlediska objemu transakcí loni patřilo Polsko s 185 transakcemi, Rusko se 143 obchody, Rakousko se 119 transakcemi a Česká republika s 86 obchody. V Rusku objem fúzí a akvizic loni činil 20 miliard eur, tedy o 13 procent více než v roce 2020. Polsko, Rakousko a Česká republika obsadily druhé, třetí a čtvrté místo.

Igor Mesenský, šéf M&A v KPMG

Igor Mesenský: Trh přeje prodávajícím. S čímkoli vyjdeme, máme desítky zájemců

Na trhu fúzí a akvizic, tedy prodejů firem, je letos živo. Zájemců je dostatek, trh je prodávajících, říká šéf fúzí a akvizic KPMG Igor Mesenský. Hodně nakupují bohatí Češi skrze family office či fondy kvalifikovaných investorů. Atraktivní jsou výrobci stavebních materiálů, sklady a výrobní firmy. Chladnější zájem je o automotive, hotely a kancelářské budovy.

Přečíst článek

V Česku další významnou transakcí byl loni nákup internetových obchodů Mall Group a kurýrní služby Wedo polskou firmou Allegro za 925 milionů eur. Ve finančním sektoru bylo nejvýznamnější spojení Monety Money Bank a Air Bank za 992 milionů eur.

„Rok 2021 v kontextu střední a východní Evropy, respektive České republiky překypoval transakční aktivitou. Sektorovými tahouny byly mimo tradiční průmyslovou výrobu služby, zejména technologie, nemovitosti a energetika. Přes existující významná rizika a nerovnováhy v evropských ekonomikách stále zaznamenáváme i na počátku roku 2022 v České republice enormní investorský apetit,” uvedl Lukáš Hruboň zodpovědný za transakční oddělení Mazars v České republice.

Mazars je mezinárodní společnost poskytující auditorské a poradenské služby.

Avast, sídlo

Poradci: Prodeje firem mají cenový vrchol za sebou

Nejen reality, i podniky se dosud prodávaly za rekordní ceny. Transakční trh táhla uvolněná měnová politika a levné úvěry. Trh s fúzemi a akvizicemi firem už ale začíná brzdit.   

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme