Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Komerční banka vyplatí dividendy v obdobné výši jako před covidem

Komerční banka
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Akcionáři Komerční banky (KB) schválili návrh představenstva vyplatit dividendy z nerozděleného zisku 10,55 miliardy korun, tedy 55,50 koruny na akcii před zdaněním. Hlasování se uskutečnilo per rollam, tedy neprezenčně, uvedla banka. Nárok na dividendu bude mít akcionář, který bude vlastnit akcie banky k 30. listopadu. Splatná bude 22. prosince letošního roku.

Reklama

Pro dividendu hlasovali akcionáři, kteří měli 78,2 procenta z celkového počtu hlasů. Proti hlasovali akcionáři mající 21,8 procenta. Důvodem vyplacení dividendy je podle banky záměr dostát své standardní dividendové politice, tedy vyplácení 60 až 70 procent čistého ročního zisku, která byla přerušená v souladu s restrikcemi přijatými regulátorem vůči všem českým bankám v březnu 2020 po vypuknutí pandemie COVID-19. KB obdržela vyjádření České národní banky, že nemá výhrady vůči navržené výplatě nerozděleného zisku.

Petr Dufek: Až překvapivě výrazný byl v září odliv dividend z ČR

I v září pokračoval trend negativních výsledků běžného účtu platební bilance ČR, který je jedním ze základních ukazatelů vnější nerovnováhy ekonomiky. Podrobně statistiku komentuje Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Přečíst článek

Valná hromada Komerční banky rozhodla letos v dubnu vyplatit dividendu z loňského zisku, 43,80 koruny na akcii před zdaněním. Akcionáři banky loni v dubnu rozhodli nevyplatit dividendu z předloňského zisku v souladu s pandemickými omezeními, které pro všechny české banky uložila ČNB a celý zisk byl převeden na účet nerozděleného zisku minulých let. V listopadu 2021 pak valná hromada banky písemnou formou schválila vyplatit z nerozděleného zisku za roky 2019 a 2020 dividendu 4,535 miliardy korun, tedy 23,86 korun na akcii.

 

Sněmovna schválila počátkem listopadu daň z mimořádných zisků od ledna 2023 na dobu tří let pro společnosti právě z bankovnictví, energetiky, petrolejářství a těžby fosilních paliv. Zvláštní daň bude fungovat jako 60procentní daňová přirážka aplikovaná na nadměrný zisk těchto firem stanovený jako rozdíl mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeným o 20 procent.

ČEZ, sídlo

ČEZ do září osminásobně zvýšil zisk. Chystá rekordní dividendu

Čistý zisk polostátní skupiny ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku stoupl na 52,3 miliardy korun z 6,7 miliardy korun ve stejném období před rokem. Za celý letošní rok firma očekává zisk 65 až 75 miliard korun. Na výši zisku měl vliv mimo jiné rapidní růst cen komodit na velkoobchodních trzích, uvedla firma na svém webu.

Přečíst článek

Komerční bance loni stoupl čistý zisk o 56 procent. Celkové výnosy se zlepšily o 5,7 procenta na 31,3 miliardy korun. Celkové provozní náklady se zvýšily o 0,7 procenta na 15,1 miliardy korun.

K 30. červnu 2022 měla Komerční banka 64 384 akcionářů (meziročně více o 6533), z toho 58 349 byly fyzické osoby z České republiky (nárůst o 6203). Podíl strategického akcionáře, banky Société Générale, zůstal nezměněn na 60,4 procenta. Minoritní akcionáři měli 39 procent a KB držela 0,6 procenta vlastních akcií.

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme