Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Dufek: Až překvapivě výrazný byl v září odliv dividend z ČR

Petr Dufek: Až překvapivě výrazný byl v září odliv dividend z ČR
iStock
Petr Dufek

I v září pokračoval trend negativních výsledků běžného účtu platební bilance ČR, který je jedním ze základních ukazatelů vnější nerovnováhy ekonomiky. Podrobně statistiku komentuje Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Reklama

Po srpnovém více než osmdesátimiliardovém schodku nepotěšil ani zářijový výsledek, který dosáhl téměř -56 miliard korun. To je výrazně více, než jaká byla tržní očekávání (konsenzus na -22 miliard korun). A stejně jako minule za ním můžeme vidět vysoké zisky firem pod zahraniční kontrolou, které z větší části zamířily do zahraničí v podobě dividend. Tentokrát je ČNB ocenila částkou 52 miliard korun.

Obchodní bilance tentokrát skončila, chtělo by se říct, jen symbolickým deficitem (-2 miliardy korun), nicméně jde stále o druhý nejhorší výsledek za dobu sledování průběžných výsledků platební bilance od roku 2004, za nímž můžeme vidět především dovoz drahých surovin.

Za prvních devět měsíců dosáhl schodek běžného účtu dosáhl 247 miliard korun, zatímco loni za tuto dobu vykazoval alespoň kosmetický přebytek. Na vině je jednoznačně zhoršení obchodní bilance reflektující nejenom nadhodnocení dovozů v důsledku zdražení komodit. Teprve až druhým důvodem letošního horšího výsledku běžného účtu je vyšší ziskovost firem pod zahraniční kontrolou, respektive rozšiřující se odliv dividend.

V poměru k HDP letošní běžný účet ČR skončí deficitem přesahujícím čtyři procenta HDP. Půjde zřejmě o nejhorší výsledek za posledních patnáct let, nicméně jeho hlavním důvodem není nadměrná poptávka financovaná dluhy, jak v takových případech obvykle bývá, ale vysoké ceny dovážených surovin. Ze statistik zahraničního obchodu vyplývá, že jen hodnota dovážené ropy a plynu je letos vyšší o 152 miliard. A to jde jen o prvních devět měsíců roku.

Vladimír Hlavinka, šéf Tedomu

Rusko už plynovou válku fakticky prohrálo, říká Vladimír Hlavinka

Válka na Ukrajině mimo jiné připomněla, že decentrální energetika posiluje bezpečnost dodávek elektřiny a tepla. „Jednu velkou elektrárnu můžete vyřadit z provozu rychle, ale v případě decentrálních zdrojů byste se musel hodně snažit, abyste narušil celou síť,“ říká v rozhovoru pro Export.cz Vladimír Hlavinka, generální ředitel společnosti Tedom, která vyváží plynové kogenerační jednotky do více než 50 zemí světa.

Přečíst článek

Kaufland ve slovenském Prešově

Euro nebo koruna? Je to skoro jedno. Češi i Slováci čelí inflaci kolem 15 procent

Tempo meziroční míry inflace na Slovensku v říjnu zrychlilo na 14,9 procenta z 14,2 procenta v září, uvedl to slovenský statistický úřad. Inflace dosáhla nového maxima od června roku 2000, kdy přesáhla 15 procent. V Česku inflace v říjnu naopak zpomalila, byla ale mírně vyšší než na Slovensku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme