Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kolem metra D je rušno. Policie prověřuje možné vydírání členů výběrové komise

Výstavba metra D
ČTK
 ČTK

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města (DPP) možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D, uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Reklama

Některým členům komise před rozhodováním o vítězi podle podniku dorazil nátlakový e-mail podepsaný smyšleným jménem. DPP v tendru nejprve loni vybral nabídku sdružení firmy Subterra, nedávno výběr po rozhodnutí antimonopolního úřadu (ÚOHS) zrušil a bude rozhodovat znovu.

Podle loňských informací podniku neznámý pisatel v e-mailu například vyhrožoval členům komise, že půjdou do vězení, pokud rozhodnou o vyloučení nabídky sdružení firem PORR, VINCI a Marti (PVM). „Mohu potvrdit, že se případem zabýváme. V současné chvíli je věc ve stadiu prověřování a z tohoto důvodu nebudeme poskytovat žádné bližší informace,“ uvedla nyní policejní mluvčí.

Letos železniční dopravci nakoupí nové vlaky za víc než 16 miliard

Železniční doprava v Česku se prý přibližuje Západu. Dokázat to má i nákup nových vlaků

Čeští železniční dopravci letos nakoupí nové vlaky zhruba za 16 až 17 miliard korun, uvedl výkonný ředitel SVOD Bohemia (Svaz osobních železničních dopravců) Petr Moravec. Čeští dopravci se podle něj kvalitou služeb rychle přibližují standardům zemí na západ od Česka, což ovlivňují zejména investice do vlaků a zlepšování zákaznického servisu.

Přečíst článek

Případ se týká druhé části stavby linky metra D od Olbrachtovy po Nové Dvory, kolem které panují spory. U ÚOHS napadlo tendr na stavební firmu mimo jiné i vyloučené sdružení PVM, úřad a následně také představenstvo DPP pak výběr dodavatele zrušily. Dopravní podnik nicméně s rozhodnutím antimonopolního úřadu nesouhlasí a podal proti němu rozklad.

Tendr jako takový je stále platný a podnik ho plánuje znovu vyhodnotit. Antimonopolní úřad kromě toho k tendru vede ještě další správní řízení, a to o návrhu proti vyloučení PVM z tendru, ve kterém zatím nerozhodl.

Stavba nové linky metra začala v roce 2022. Ve výstavbě je kilometrový úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má právě úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory. Jako poslední bude vybudován úsek z Nových Dvorů do Depa Písnice. Původní předpoklad dokončení byl rok 2029, kvůli sporům se ale pravděpodobně posune.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Stavba nové linky D pražského metra

David Ondráčka: Válka o zakázku na metro D může finančně ohrozit Prahu. Hřib musí konat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme