Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vila českého architekta u Vídně odkazuje na řemeslnou tradici

Vilu u Vídně navrhl český architekt.
BoysPlayNice
Petra Nehasilová
pej

Český architekt Jan Proksa postavil na úzkém pozemku nedaleko Vídně dvougenerační vilu. Stavba zaujme tvarem i strukturální vápennou omítkou.

Reklama

Pozemek o rozloze 528 metrů čtverečních leží v klidné lokalitě obce Perchtoldsdorf, která se nachází v jedné z vinařských oblastí v Dolním Rakousku, na jihu sousedí s Vídní na západě přiléhá k Vídeňskému lesu. 

„Výzvou pro tuto zakázku v klidném prostředí na kraji Vídně bylo dosáhnutí maximálního povoleného objemu stavby na velmi úzké parcele. A to tak, aby bylo vytvořeno moderní prostředí pro žití dvou generací,“ přibližuje architekt v autorské zprávě.

Na první pohled vypadá stavba jako několik propojených boxů. Posléze si ale lze všimnout lehké diskrepance objemů mezi pravým a ostrým úhlem. Lehká nepravidelnost úhlů je shodná ve vnějším i vnitřním prostoru a prolíná se celou strukturou stavby jak v konstrukci stěn, tak v půdorysu. 

Reklama

Vila ale nezaujme jen tvarem, ale i strukturální vápennou omítkou, která odkazuje na tradici zdejšího řemeslného umu.  

>>>>>>Zajímá vás tvorba tuzemských architektů? Pak sledujte rubriku Enjoy<<<<<<

Jerome Powell, šéf Fed

Richard Bechník: Powell uklidnil trhy, Fed se do vyšších sazeb nežene

Šéf americké centrální banky Jerome Powell ve svém pátečním projevu potvrdil pokračující ekonomické zotavování americké ekonomiky. Současně ale spíše uklidňoval trhy tvrzením, že zpřísnění měnové politiky není na pořadu dne.

Přečíst článek

Škoda omezí výrobu ve svých závodech.

Lukáš Kovanda: Jak si stojí česká ekonomika? Růst nic moc, inflace až moc

Česká ekonomika ve druhém letošním čtvrtletí stoupla podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu meziročně o 8,2 procenta. I když se jedná o stále nejvýraznější meziroční růst ekonomiky v celé české historii, skákat radostí z něj nelze.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Socialistická stavba se díky rekonstrukci přeměnila na luxusní vilu.

Není břízolit, jako břízolit. Aneb jak se socialistická kostka v Podolí proměnila na vilu

Přečíst článek
Vila v Novém Jičíně.

Vespod beton, nahoře dřevo. Vila v Novém Jičíně je moderní verzí antické stavby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme