Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pneumatiky, nárazník i beton. Studenti přetvořili odpad v designové předměty

Umyvadlo z recyklovaného betonu
Se svolením Reborn Design
 nst
nst

Umyvadlo z recyklovaného betonu, hrací prvek z odpadního plastu a bezpečnostních pásů do auta nebo variabilní úložný systém z pryže. To jsou vítězné předměty prvního ročníku výzvy Reborn Design určené pro studenty.

Reklama

„Existuje mnoho druhů recyklovaných materiálů a jejich mixů. A mnohé mají skvělé, dosud nevyužité vlastnosti,“ říká Elias Karraa ze společnosti Lavaris, jež výzvu organizovala. 

Soutěž má najít pro zrecyklovaný průmyslový odpad designové i praktické využití. Výzvy se zúčastnily dvě desítky zahraničních i tuzemských studentů z vysokých škol zaměřených na design a architekturu.

Cílem Reborn Design je dát recyklovaným materiálům vyšší přidanou hodnotu prostřednictvím designu, jednou z podmínek proto bylo, že navrhované produkty musí být minimálně z 95 procent tvořeny z recyklovaného materiálů alespoň z jedné kategorie. Kromě designu byla pro odbornou porotu klíčová i další kritéria, jako potenciál pro uvedení produktu na trh a technologická realizovatelnost.

„Práce s neobvyklým recyklovaným materiálem se studenti ujali velmi kreativně. Dokážu si představit, že některé designy zapojíme do udržitelných developerských projektů“, zhodnotil výzvy Miroslav Kobera, manažer udržitelnosti Skanska, která byla hlavním partnerem výzvy.

Magazín Premium Guide ESG

Přežije ESG krizovou dobu? Rozhodně ano, říkají šéfové tuzemských firem

Zkušenosti lídrů tuzemského byznysu ukazují, že zavádění postupů udržitelnosti do jejich podnikání již nepřináší jen náklady, ale také zisky. Na jedné straně díky ESG mohou firmy dosáhnout na výhodnější úvěry, na straně druhé zákazníci stále častěji vyžadují „zelené produkty“. Konkrétní zkušenosti českých firem nabízí magazín Premium Guide ESG, který na trh společně uvedlo vydavatelství A11 a byznysový portál newstream.cz.

Přečíst článek

Změnit přístup k zacházení se surovinami a produkty je víc než nutná. „Úloha univerzity je pak v experimentu a nastavování nových vzorců,” uzavřel děkan Fakulty architektury ČVUT Dalibor Hlaváček.

Oceněné projekty:

  • Druhý život architektury / Recyklovaný stavební materiál – Leontina Pasková / Rebelo (umyvadlo) / Ateliér Fišer-Nezpěváková
  • Recyklovaná pryž / Druhý život pneumatik – Kristian Rudenko / Collapsar (úložný systém) / Ateliér Fišer-Nezpěváková
  • Recyklovaný plast / Druhý život nárazníku – Tereza Horičková / Sida (multifunkční hrací prvek Sida) / Ateliér Fišer-Nezpěváková
  • Cena za experimentální design / Floating Bar – Barbara Chan / Snake / Ateliér Achten-Nováková (Sýsová)

Newstream byl mediálním partnerem akce. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Eva Straškrábová

Eva Straškrábová: Komunikace značky už není jen o emocích, dnes musíme více vysvětlovat racionální benefity

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme