Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Indonéská GoTo riskla vstup na burzu. Odměna byla víc než štědrá

Indonéská GoTo riskla vstup na burzu. Odměna byla víc než štědrá
Dadbod1234 / Creative Commons / CC BY-SA 4.

Indonéská technologická společnost GoTo získala z primární nabídky akcií (IPO) 1,1 miliardy dolarů (24,7 miliardy korun). Podle údajů společnosti Refinitiv jde letos o zatím páté největší IPO na světě.

Reklama

Akcie firmy GoTo při svém dnešním debutu na burze navíc rostly až o 23 procent. Silný začátek firmy na burze přináší naději na další nabídky firem z tohoto odvětví v největší ekonomice jihovýchodní Asie, poznamenala agentura Reuters.

Akcie GoTo po zahájení obchodování vyskočily až na 416 rupií (0,65 koruny). Cena pro primární nabídku byla stanovena na 338 rupií. Nakonec část zisků smazaly a uzavřely s růstem o 13 procent na 382 rupiích. GoTo se stala třetí nejhodnotnější indonéskou firmou s akciemi na burze za Bank Central Asia a Bank Rakyat Indonesia.

Společnost, jejíž celé jméno je PT GoTo Gojek Tokopedia Tbk, vznikla loni fúzí společnosti poskytující alternativní taxislužbu a platby Gojek a internetového prodejce Tokopedia. GoTo prodala na burze pouze čtyři procenta akcií. Zisk z prodeje akcií chce využít k financování expanze svých služeb na další trhy.

Moskevská burza, ilustrační foto

Jak investovat za války? Do akcií německých zbrojařů, amerických bank nebo krvácejících ruských podniků

Válka na Ukrajině, stupňující se sankce Západu a ruská odvetná opatření přepisují všechna letošní doporučení, jak a do čeho investovat. Pohnutá doba navíc přináší docela nečekané věci. Pro ty, kdo mají dostatek odvahy.

Přečíst článek

Silný vstup GoTo na burzu pomůže i technologickým gigantům, kteří firmu podporují. Patří mezi ně Vision Fund 1 firmy SoftBank a Alibaba Group Holding.

GoTo se zaměřuje především na Indonésii, kde by se podle odhadů měla do roku 2030 digitální ekonomika zvýšit téměř pětkrát až na 330 miliard dolarů. Má také malé aktivity v Singapuru a Vietnamu.

Index akciového trhu v Jakartě v pondělí stoupl o jedno procento na rekord. Od počátku letošního roku posílil o 11 procent. Indonéský akciový trh je tak nejvýkonnějším asijským trhem.

Vstup GoTo na burzu je v rozporu s celosvětovým trendem, kdy společnosti naopak ruší nebo odkládají primární nabídky kvůli obavám z ruské invaze na Ukrajinu, prudce rostoucí inflaci a zvyšujícím se úrokovým sazbám. Silný debut GoTo je tak dobrou zprávou pro technologické společnosti v regionu.

VinFast

Americká burza přivítá dalšího vyzyvatele Tesly. Je z Vietnamu

Tesla se dnes chystá oficiálně otevřít svoji texaskou továrnu, která je druhým závodem automobilky ve Spojených státech. Její menší rival, vietnamská VinFast, si pro svou první fabriku v USA vybrala Severní Karolínu. Ale ještě než začne stavět, chystá vstup na americkou burzu.

Přečíst článek

Vladimir Lisin na archivním snímku z roku 2010

Oligarcha Lisin si postěžoval na dopady konfliktu. Putina vynechal, ale popsal vnitřní problémy ruské ekonomiky

Nejde o osobní nepohodlí ani ztrátu majetku, jde o životy desítek, spíš stovek tisíc lidí, jejichž obživa je v ohrožení. Popsal pro ruský list Kommersant dopady „nepřátelství na Ukrajině“ třetí nejbohatší oligarcha a většinový majitel ocelářského gigantu Novolipetsk Vladimir Lisin. V nečekaně otevřeném rozhovoru pak detailně popsal největší problémy, které Rusku způsobují sankce a varuje před schvalováním překotných zákonů omezujících fungování vnitřního trhu. 

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Parfumérie Douglas

Oživení evropských burz? Úpisy akcií chystá parfumerie Douglas i italská módní značka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme